Fuzja na rynku e-commerce: polska agencja Strix łączy się z holenderskim ShopWorks, tworząc podmiot o europejskim potencjale

05.07.2022, 10:13aktualizacja: 05.07.2022, 10:16

Strix (1)
Połączenie firm ma na celu wymianę wiedzy i zwiększanie potencjału sprzedażowego na rynku najnowocześniejszych rozwiązań e-commerce.

Strix, jedna z czołowych agencji e-commerce w Polsce, ogłosiła dziś fuzję z ShopWorks – holenderskim odpowiednikiem branżowym. Obecnie, w połączonych agencjach pracuje ponad 160 wysokiej klasy specjalistów rynku e-commerce. Połączenie znacząco wzmacnia obie firmy. Krakowski Strix otwiera się natomiast na nowe rynki i rozwój w krajach Beneluksu, Niemczech i pozostałych krajach Europy Zachodniej. Holenderski ShopWorks zyskuje dostęp do wyspecjalizowanego zespołu developerów z Europy Środkowo-Wschodniej. Borys Skraba (prezes Strix) i Marc-Paul Brandt (prezes ShopWorks, a wcześniej również twórca marki eFocus i zarządzający Valtech), tworzą zarząd nowej spółki, jako dyrektorowie zarządzający. Szczegóły umowy fuzji nie zostały upublicznione.

Nowy, większy podmiot skupi się na projektowaniu, budowie i optymalizacji platform cyfrowych dla europejskich klientów prowadzących sklepy internetowe, oparte na czołowych rozwiązaniach technologicznych takich jak Shopware, Adobe Commerce (Magento) i Shopify (Plus), w tym headless PWA i composable commerce.

„Fuzja rozszerzy ofertę grupy, pomoże w rozwoju i zwiększy możliwości pozyskiwania klientów zarówno w Europie Zachodniej jak i Środkowej. Chcemy wykorzystać siłę synergii. Połączenie naszych agencji podniesie konkurencyjność i pomoże rozwijać nowy biznes dla ShopWorks i Strix – mówi Borys Skraba, prezes Strix. – Dzięki połączeniu nasza oferta będzie pełniejsza i bardziej wszechstronna, oparta na wiedzy i doświadczeniu obu zespołów” – dodaje.

Holenderski ShopWorks powstał w 2011 roku i jest cenionym graczem na tamtejszym rynku e-commerce. Obecnie funkcjonuje ponad 30 wdrożeń ShopWorks w sektorach B2B i D2C dla klientów takich jak Skin Cosmetics, WAHTS, Tuindeco czy prestiżowego Rijksmuseum w Amsterdamie. ShopWorks został niedawno doceniony przez Shopware (jedną z najważniejszych platform do budowy sklepów internetowych) jako jedyny partner w kategorii Platinium w Holandii.

„Jesteśmy dumni z połączenia ze Strix. Obie agencje w pewnym stopniu już ze sobą współpracowały dzięki społeczności skupionej wokół platformy Shopware. DNA i wizja Strix są w pełni zgodne z tym, co robiliśmy do tej pory w ShopWorks. Wspólnie wierzymy, że w dzisiejszych realiach rynkowych potrzebna jest skala, aby rozwijać biznes” – mówi Marc-Paul Brandt, dotychczasowy prezes ShopWorks.

Strix powstał w 2009 roku w Krakowie i jest to jedna z najbardziej rozpoznawalnych agencji e-commerce w Polsce. Strix budował sklepy internetowe dla takich marek na polskim rynku jak Castorama, Decathlon, Modivo czy Tous. Agencja opracowuje rozwiązania dla środowisk AdobeCommerce, Magento i Shopware. Specjaliści Strix rozwijają i obsługują bardzo zaawansowane platformy e-commerce, w tym najprężniej rozwijające się w ostatnich latach rozwiązania typu headless.

Polski Strix w momencie fuzji posiada trzykrotnie większe portfolio klientów niż jej holenderski odpowiednik. W Strix pracuje także dużo większy zespół ekspertów od IT i developerów, specjalizujących się we wdrożeniach Magento, migracjach pomiędzy platformami i zaawansowanym rozwiązywaniu problemów.

„Największym wyzwaniem, jeśli chodzi o rozwój agencji digitalowej w Holandii, jest duży niedobór pracowników, w szczególności developerów. Fuzja pozwala naszemu zespołowi dużo szybciej skalować rozwiązania, wykorzystując przy tym talenty i doświadczenie zespołu z Polski. Możemy także obecnie rozwijać platformy e-commerce oparte o Adobe Commerce (Magento) dla holenderskich klientów” – uzupełnia Marc-Paul Brandt.

Więcej na: https://pl.strix.net/blog/fuzja-strix-shopworks

Źródło informacji: Strix