GameChange Solar podpisuje porozumienie z Bison Energy dotyczące wprowadzenia pięciu projektów solarnych na rynek australijski

16.11.2023, 09:15aktualizacja: 16.11.2023, 09:26

PR NewsWire/GameChange Solar (1)
Firma dostarczy swój produkt Genius Tracker™ na potrzeby projektów w Nowej Południowej Walii i Wiktorii o łącznej mocy 125 MW.

NORWALK, stan Connecticut, 15 listopada 2023 /PRNewswire/ -- W dniu 26 października firma GameChange Solar, wiodący globalny dostawca trackerów solarnych i technologii konstrukcji o stałym nachyleniu, podpisała porozumienie z Bison Energy podczas targów i konferencji All Energy Australia odbywających się w Melbourne. Porozumienie dotyczy nawiązania partnerstwa między obiema firmami na rzecz współpracy w celu wprowadzenia na rynek australijski pięciu projektów solarnych o łącznej mocy ponad 125 MW. W ramach porozumienia GameChange Solar dostarczy swój produkt Genius Tracker™ na potrzeby realizowanych przez Bison Energy projektów w Nowej Południowej Walii i Wiktorii.

„Jesteśmy dumni, że możemy współpracować z Bison Energy w ramach porozumienia - powiedział Derick Botha, dyrektor handlowy GameChange Solar. - Jest to kulminacja współpracy dwóch firm o wspólnej, strategicznej wizji zasilania planety energią odnawialną pochodzącą z farm fotowoltaicznych. Mamy nadzieję, że ta współpraca stanie się fundamentem ogólnoświatowego sojuszu z Bison Energy”.

Bison Energy jest prywatnym deweloperem o ogólnoświatowym zasięgu, inwestorem, dostawcą usług inżynieryjnych, zaopatrzeniowych i konstrukcyjnych (ang. Engineering, Procurement and Construction - EPC) oraz posiadaczem aktywów na potrzeby przyjaznych dla środowiska projektów energii odnawialnej. Siedziba firmy mieści się w Tokio, w Japonii, a jej oddziały w Europie, Azji Południowo-Wschodniej, Ameryce oraz Australii/Nowej Zelandii. Oddział Bison Energy Australia prowadzi działalność deweloperską w Australii od 2017 roku, a jego największym osiągnięciem jest farma fotowoltaiczna Walla Walla o mocy 350 MW. Od tego czasu firma wybudowała szereg różnej wielkości farm fotowoltaicznych i hybrydowych farm fotowoltaicznych, które zapewniają magazynowanie energii, a także realizowała samodzielne projekty magazynowania energii.

Brendan Murphy, dyrektor krajowy Bison Energy w Australii i Nowej Zelandii, powiedział: „Jesteśmy podekscytowani możliwością współpracy z GameChange Solar. Mark Legge i jego bardzo doświadczony zespół techniczny odegrali kluczową rolę, wspierając Bison w ramach jednego z naszych projektów w Wiktorii, który jest obecnie w trakcie realizacji. Branża konstrukcji fotowoltaicznych jest trudna, ale GameChange Solar udało się znaleźć niszę rynkową dzięki efektywnym projektom wstępnego montażu i szybkiego mocowania, które zrobiły ogromne wrażenie na zespole inżynierów Bison Energy. Pod względem komercyjnym tego typu projekty pozwalają nam obniżyć koszty instalacji, co w obecnych warunkach jest nie do przecenienia”.

„Z niecierpliwością czekamy na ukończenie i uruchomienie ostatniego produktu GameChange, abyśmy mogli nadal realizować naszą obietnicę wspierania społeczności poprzez wytwarzanie czystej energii i tworzenie miejsc pracy, a tym samym przyczyniać się do kształtowania czystszego środowiska w przyszłości, co musi wpisywać się w naszą podstawową wartość, jaką jest uzyskiwanie energii z natury” - dodał Murphy.

GameChange Solar

GameChange jest wiodącym globalnym dostawcą trackerów solarnych wykorzystywanych w projektach naziemnych konstrukcji rozproszonego wytwarzania energii słonecznej na skalę użytkową na całym świecie. Firma dostarczyła ponad 29 GW w ramach trackerów solarnych i konstrukcji o stałym nachyleniu, które łączą w sobie możliwość szybkiego zainstalowania, niezawodną jakość i bezkonkurencyjną wartość dzięki doskonałej inżynierii, innowacyjnemu projektowi i produkcji na dużą skalę. Dzięki naszym produktom panele słoneczne w elektrowniach ustawiają się zgodnie z położeniem słońca na niebie, co pozwala zoptymalizować wydajność elektrowni, jednocześnie chroniąc konstrukcję przed szkodliwymi warunkami pogodowymi. Ponadto GameChange Solar za pośrednictwem swojej spółki zależnej GeniusBOS rozszerza ofertę produktów na rzecz bardziej kompleksowego systemu energii odnawialnej. Więcej informacji można znaleźć na: GameChange Solar.

Zdjęcie - https://mma.prnewswire.com/media/2276436/Bison_Energy_and_GameChange_Solar.jpg

Logo - https://mma.prnewswire.com/media/1592922/GameChange_Solar_Logo.jpg

Źródło: GameChange Solar