GETIN HOLDING SA (25/2022) Zawiadomienia dotyczące ujawnienia stanu posiadania akcji Emitenta

04.10.2022, 16:52aktualizacja: 04.10.2022, 16:54

Raport bieżący 25/2022

Getin Holding S.A. (dalej: Emitent) informuje, że otrzymał dzisiaj od Pana Leszka Czarneckiego zawiadomienie w oparciu o art. 69 i 69a ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych ("Ustawa o ofercie"), iż w dniu 29.09.2022 r. w wyniku zajścia innego niż czynność prawna zdarzenia prawnego, Pan Leszek Czarnecki za pośrednictwem Getin Noble Bank S.A. z siedzibą w Warszawie, zmniejszył posiadaną pośrednio liczbę głosów w Emitencie.

Wyżej wymienionym zdarzeniem prawnym jest decyzja Bankowego Funduszu Gwarancyjnego o przymusowej restrukturyzacji Getin Noble Bank S.A. z dnia 29.09.2022 roku.

Przed ww. zdarzeniem prawnym Pan Leszek Czarnecki posiadał łącznie (tj. bezpośrednio i pośrednio) 104.316.454 akcje Emitenta uprawniające do 104.316.454, tj. 54,97% głosów na walnym zgromadzeniu i stanowiące 54,97% kapitału zakładowego Emitenta, w tym:

a) bezpośrednio posiadał 20.468.082 akcje Emitenta uprawniające do 20.468.082, tj. 10,79% głosów na walnym zgromadzeniu Emitenta i stanowiące 10,79% kapitału zakładowego Emitenta oraz,

b) pośrednio posiadał łącznie 83.848.372 akcje Emitenta uprawniające do 83.848.372 tj. 44,18% głosów na walnym zgromadzeniu Emitenta i stanowiące 44,18% kapitału zakładowego Emitenta.

Obecnie po ww. zdarzeniu prawnym Pan Leszek Czarnecki posiada łącznie (tj. bezpośrednio i pośrednio) 85.351.946 akcji Emitenta uprawniających do 85.351.946, tj. 44,98% głosów na walnym zgromadzeniu i stanowiących 44,98% kapitału zakładowego Emitenta, w tym:

a) bezpośrednio posiada 20.468.082 akcje Emitenta, uprawniające do 20.468.082, tj. 10,79% głosów na walnym zgromadzeniu Emitenta oraz stanowiące 10,79% kapitału zakładowego Emitenta oraz,

b) pośrednio posiada łącznie 64.883.864 akcje uprawniające do 64.883.864, tj. 34,19% głosów na walnym zgromadzeniu Emitenta oraz stanowiące 34,19% kapitału zakładowego Emitenta.

Ponadto, Pan Leszek Czarnecki poinformował, że:

a) według jego najlepszej wiedzy podmiotami zależnymi od Pana Leszka Czarneckiego, posiadającymi akcje Emitenta, są:

- LC Corp B.V. z siedzibą w Haarlem, Holandia,

- RB Investcom sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu,

- Idea Money S.A. z siedzibą w Warszawie,

- Fundacja Jolanty i Leszka Czarneckich,

b) Pan Leszek Czarnecki nie jest stroną jakichkolwiek umów, których przedmiotem jest przekazanie uprawnienia do wykonywania prawa głosu z akcji Emitenta w rozumieniu art. 87 ust. 1 pkt 3 lit. c Ustawy o Ofercie;

c) Pan Leszek Czarnecki nie jest posiadaczem instrumentów finansowych, na podstawie których jest uprawniony lub zobowiązana do nabycia akcji Emitenta na warunkach wskazanych w art. 69 ust. 4 pkt 7 Ustawy o Ofercie; oraz

d) Pan Leszek Czarnecki nie jest posiadaczem instrumentów finansowych w sposób bezpośredni lub pośredni odnoszących się do akcji Emitenta, o których w art. 69 ust. 4 pkt 8 Ustawy o Ofercie.

e) łączna suma głosów, o której mowa w art. 69 ust. 4 pkt 9 Ustawy o ofercie wynosi 85.351.946.

Podstawa prawna: art. 70 pkt 1 Ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych (t.j. Dz.U. z 2021 r. poz. 1983 z późn.zm.).

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz