GINO ROSSI SA (9/2018) Zawarcie aneksów do umów kredytu z bankiem PKO BP S.A.

21.03.2018, 10:22aktualizacja: 21.03.2018, 10:22

Raport bieżący 9/2018

Zarząd Gino Rossi S.A. (dalej jako: "Spółka") informuje o zawarciu w dniu 20 marca 2018 r. następujących aneksów do umów kredytowych zawartych z bankiem Powszechna Kasa Oszczędności Bank Polski S.A. z siedzibą w Warszawie ("Bank"):

1.aneks do Umowy Limitu Kredytowego Wielocelowego (dalej: "Umowa Limitu") z dnia 21 maja 2015 r., której dotyczył raport bieżący nr 19/2015 z dnia 22 maja 2015 roku. Okres dostępności limitu w łącznej wysokości 45.000.000,00 PLN wydłużony zostanie do dnia 30 kwietnia 2019 roku;

2.aneks do Umowy Kredytu Inwestycyjnego (dalej: "Kredyt Inwestycyjny") z dnia 21 maja 2015 r., której dotyczył raport bieżący nr 19/2015 z dnia 22 maja 2015 roku;

3.aneks do Umowy Limitu Kredytowego Wielocelowego (dalej: "Umowa Limitu 2") z dnia 21 maja 2015 r. zawartej przez spółkę zależną - Simple Creative Products S.A., której dotyczył raport bieżący nr 20/2015 z dnia 22 maja 2015 roku;

4.aneks do Umowy Kredytu Inwestycyjnego (dalej: Kredyt Inwestycyjny 2) z dnia 30 maja 2016 r. zawartej przez Spółkę.

Główne zabezpieczenia umów kredytowych (o których Spółka informowała również w uprzednich raportach), nie uległy zmianie.

Na podstawie aneksu do Umowy Limitu oraz Kredytu Inwestycyjnego dodatkowe główne zabezpieczenia to:

- pełnomocnictwa do wszystkich rachunków Spółki w innych bankach,

- zastaw rejestrowy i finansowy na wszystkich rachunkach Spółki w Banku,

- zastaw rejestrowy na wszystkich aktualnych znakach towarowych Spółki wraz ze zobowiązaniem do objęcia zastawem także nowych znaków, które będą zgłaszane do rejestracji w przyszłości,

- zastaw rejestrowy na wszystkich aktualnych znakach towarowych spółki z grupy,

- rozszerzenie hipoteki umownej łącznej o dodatkową nieruchomość w Słupsku przy ul. Portowej (KW nr SL1S/00052659/2),

- umowa przelewu praw z wierzytelności przysługujących Spółce oraz spółce z grupy z tytułu umowy o przyjmowanie zapłaty przy użyciu instrumentów płatniczych.

Ponadto, aneksem do Umowy Limitu 2 wprowadzono następujące dodatkowe zabezpieczenia:

- drugorzędny zastaw rejestrowy i finansowy na 100% akcji spółki zależnej, wpisany po zastawie zabezpieczającym kredyty udzielone Spółce,

- drugorzędny zastaw rejestrowy na wszystkich aktualnych znakach towarowych Spółki wraz ze zobowiązaniem do objęcia zastawem także nowych znaków, które będą zgłaszane do rejestracji w przyszłości.

Kredyt Inwestycyjny 2 - na skutek zmian wprowadzonych aneksem - przewiduje natomiast, że zastaw rejestrowy na ruchomościach Spółki będzie zabezpieczał również Umowę Limitu i Kredyt Inwestycyjny.

Oprocentowanie powyżej wskazanych kredytów nie uległo zmianie.

Pozostałe istotne postanowienia powyższych umów nie uległy zmianie i nie odbiegają od typowych postanowień charakterystycznych dla tego rodzaju umów.

Umowa Limitu stanowi jedno ze znaczących źródeł finansowania rozwoju oraz bieżącej działalności Spółki. Zabezpieczenia wynikające z pozostałych wyżej wskazanych umów są konsekwencją zmiany warunków objętych Umową Limitu.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz