GPW Ventures i KOWR zainwestują nawet 225 mln zł w rozwój innowacyjnego rolnictwa

14.07.2023, 15:11aktualizacja: 14.07.2023, 15:47

PAP/M. Kmieciński (1)
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa (KOWR) obejmie większościowy pakiet akcji w spółce GPW Ventures Asset Management. Działalność inwestycyjna będzie służyć wspieraniu innowacji w polskim sektorze rolnym i zostanie uruchomiona jeszcze w 2023 r.

Celem współpracy między KOWR a GPW Ventures jest rozwój rolnictwa, przemysłu rolno-spożywczego, sektora OZE w rolnictwie, a także obszarów wiejskich poprzez finansowanie działań innowacyjnych i rozwojowych.

„Rynek rolny jest rynkiem globalnym i niezwykle konkurencyjnym. Aby polscy rolnicy mogli z powodzeniem na nim konkurować to obok wysokiej jakości produktów, które mamy i z których się bardzo cieszymy, potrzebujemy też więcej innowacyjnych rozwiązań technologicznych, technicznych, organizacyjnych i usługowych. Utworzenie spółki inwestycyjnej to odważny i zdecydowany krok w tym właśnie kierunku” - przekonywał Robert Telus, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Dzięki współpracy GPW Ventures i Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa i dzięki tym środkom, które obejmując akcje przekaże do spółki KOWR, powstanie przestrzeń dla polskich innowatorów, przedsiębiorców, wynalazców, naukowców. Naukowcy i przedsiębiorcy będą mogli finansować i wdrażać najciekawsze i najbardziej obiecujące pomysły z takich obszarów, jak: produkcja nowych maszyn i urządzeń wykorzystywanych w rolnictwie, produkcja i sprzedaż pasz, nawozów, środków ochrony roślin, automatyzacja, cyfryzacja rolnictwa czy wreszcie cały sektor energetyki odnawialnej na obszarach wiejskich.

Waldemar Humięcki, dyrektor generalny Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa podkreślił, że stworzenie wspólnie z GPW nowoczesnego systemu inwestycji kapitałowych pobudzi rozwój obszarów wiejskich.

„Dzięki tej spółce uda się uzyskać dodatkowy, efektywny mechanizm wsparcia finansowego małych i średnich przedsiębiorców rolnych, którzy będą zainteresowani wdrażaniem nowoczesnych rozwiązań technologicznych i produktowych. Ponadto zwiększy się konkurencyjność w sektorze rolnych MŚP” - tłumaczył Waldemar Humięcki.

Trzy lata temu GPW Ventures i KOWR podpisały list intencyjny w sprawie nawiązania współpracy w zakresie rozwoju innowacji w szeroko rozumianym sektorze rolnictwa.

„Od tego czasu po stronie Giełdy przygotowaliśmy wszelkie rozwiązania organizacyjno-prawne oraz biznesplan przedsięwzięcia. Czekaliśmy tylko na decyzję Pana Ministra i Dyrekcji Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa o zaangażowaniu środków finansowych i dzięki tej decyzji możemy ruszyć z pracami spółki i rozpocząć wyszukiwanie najlepszych inwestycji” - wyjaśnił Marek Dietl.

Piotr Gębala, prezes zarządu GPW Ventures, informował, że zostały zidentyfikowane firmy, które mogą skorzystać z finansowania. To firmy z szerokiego sektora agrotech, np. produkujące biodegradowalne naczynia czy ograniczające marnowanie żywności.

„Udało nam się zwymiarować potrzeby rynku, znamy skalę potrzeb. Potencjał określamy na 225 mln zł. Może to oznaczać około 40-50 inwestycji. Uważam, że około 10 z nich powitamy jako emitentów na GPW. Chcemy pobudzić branżę finansową w kierunku technologii związanych z żywnością” - podsumował Marek Dietl.

Źródło informacji: PAP MediaRoom

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE