GREENX METALS LTD. (3/2024) Sprawozdanie kwartalne z działalności - marzec 2024 r.

30.04.2024, 07:14aktualizacja: 30.04.2024, 07:16

Raport 3/2024

Podstawa prawna: Spółka GreenX Metals Limited ma przyjemność przedstawić swoje sprawozdanie kwartalne z działalności za okres do 31 marca 2024 r. wraz z informacjami dotyczącymi istotnych zdarzeń po dniu sprawozdawczym.

PODSUMOWANIE NAJWAŻNIEJSZYCH WYDARZEŃ:

W lipcu 2023 r. GreenX zawarła Umowę Opcji ze spółką Greenfields Exploration Limited (Greenfields) na nabycie do 100% udziałów w projekcie Eleonore North Gold Project (Eleonore North) we wschodniej Grenlandii.

o Prace terenowe w ramach Eleonore North skupiają się na określeniu głębokości intruzji na obszarze projektu poprzez rozmieszczenie szeregu węzłów sejsmicznych. Dane zarejestrowane przez te węzły zostały już przekazane specjalistycznej firmie zajmującej się konsultingiem geofizycznym w celu ich przetworzenia.

o Przedstawiciele GreenX złożyli wizytę w Urzędzie Geologicznym Danii i Grenlandii w Kopenhadze, gdzie omówili ogólne zasady współpracy i udostępniania danych w odniesieniu do projektów Eleonore North i Arctic Rift Copper (ARC). Spółka obecnie ocenia otrzymaną propozycję dotyczącą kartowania metodą teledetekcji. Przedstawiciele GreenX spotkali się również z wyspecjalizowanymi dostawcami usług logistycznych świadczonych w regionie arktycznym, posiadającymi bogate doświadczenie w zleceniach realizowanych w Grenlandii.

o Eleonore North posiada potencjał na występowanie "złoża złota związanego z ograniczoną intruzją" (RIRGS), analogicznego do złóż masowych występujących w Kanadzie.

o Spółka zatrudniła specjalistów w zakresie RIRGS w celu usprawnienia bieżących programów poszukiwawczych i ukierunkowania odwiertów.

o Aby lepiej zrozumieć ARC, zaplanowano wizyty w miejscach występowania złóż miedzi rodzimej w stylu analogicznym do złóż ze stanu Michigan.

• W listopadzie 2022 r. zakończyła się rozprawa w sprawie roszczenia podniesionego przeciwko Rzeczypospolitej Polskiej na podstawie Traktatu Karty Energetycznej oraz Umowy między Rzecząpospolitą Polską a Australią w sprawie wzajemnego popierania i ochrony inwestycji (Roszczenie).

o Połączona rozprawa arbitrażowa toczyła się przed Trybunałem Arbitrażowym w Londynie zgodnie z Regulaminem Arbitrażowym UNCITRAL.

o Po zakończeniu rozprawy Trybunał wyda Wyrok (orzeczenie) zgodnie z właściwą procedurą.

o Roszczenia obejmują odszkodowanie w wysokości 737 mln GBP (1,3 mld AUD/4,0 mld PLN) z tytułu oszacowanej wartości utraconych korzyści

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz