GROCLIN SA (3/2019) Przekazanie opóźnionej informacji o prowadzeniu negocjacji dotyczących zbycia istotnych aktywów Emitenta.

01.02.2019, 18:08aktualizacja: 01.02.2019, 18:08

Raport bieżący 3/2019

Zarząd GROCLIN Spółka Akcyjna z siedzibą w Grodzisku Wielkopolskim ("Spółka/Emitent") informuje, że w dniu 20 grudnia 2018 r. na podstawie art. 17 ust. 4 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady _UE_ NR 596/2014 z dnia 16 kwietnia 2014 r. w sprawie nadużyć na rynku oraz uchylające dyrektywę 2003/6/WE Parlamentu Europejskiego i Rady i dyrektywy Komisji 2003/124/WE, 2003/125/WE i 2004/72/WE "MAR" podjął decyzję o opóźnieniu podania do publicznej wiadomości informacji poufnych dotyczących rozpoczęcia negocjacji warunków sprzedaży nieruchomości będących własnością Spółki położonych w Grodzisku Wielkopolskim przy ul. Słowiańskiej 4, transferu części pracowników Emitenta zaangażowanych w działalność produkcji poszyć oraz aktywów produkcyjnych Emitenta.

Treść informacji:

W dniu 20 grudnia 2018 r. Emitent rozpoczął negocjacje w sprawie ustalenia warunków sprzedaży nieruchomości będących własnością Spółki położonych w Grodzisku Wielkopolskim przy ul. Słowiańskiej 4, transferu części pracowników Emitenta zaangażowanych w działalność produkcji poszyć oraz część aktywów produkcyjnych Emitenta w postaci maszyn i urządzeń.

Negocjacje zostały zakończone w dniu 31 stycznia 2019 r., których końcowym efektem jest sprzedaż nieruchomości Spółki, transfer części pracowników na podstawie art. 23(1) Kodeksu Pracy oraz sprzedaż maszyn i urządzeń. Informacje dotyczące szczegółów przeprowadzonej transakcji będą przedmiotem odrębnego raportu bieżącego.

Przyczyny uzasadniające opóźnienie przekazania informacji poufnej:

Opóźnienie przekazania informacji poufnej spełnia warunki określone w Rozporządzeniu MAR oraz wydanych na podstawie art. 17 ust. 11 Rozporządzenia MAR wytycznych Europejskiego Urzędu Nadzoru Giełd i Papierów Wartościowych dotyczących rozporządzenia w sprawie nadużyć na rynku z 20 października 2016 r. z uwagi na okoliczność, że niezwłoczne ujawnienie informacji mogłoby naruszyć prawnie uzasadnione interesy Spółki poprzez negatywny wpływ na sytuację ekonomiczną oraz prawną Emitenta, a także wyniki negocjacji oraz spowodować niewłaściwą ocenę tej informacji i jej potencjalnego wpływu na sytuację Spółki przez kontrahentów oraz pracowników, a także pozycję konkurencyjną Emitenta, jak i podmiotów biorących udział w rozmowach. Istotnym elementem prowadzonych negocjacji było bowiem również zagwarantowanie Emitentowi możliwości kontynuowania działalności operacyjnej oraz produkcyjnej w dotychczasowej siedzibie przy wykorzystaniu części potencjału nieruchomości zlokalizowanych przy ul. Słowiańskiej 4.

W miesiącu grudniu 2018 r. Emitent nadal był w procesie zwolnień grupowych w związku z podjętą decyzją o relokacji produkcji z terytorium Polski na Ukrainę. Prowadzone negocjacje dotyczyły również przejęcia w trybie art. 23(1) Kodeksu Pracy znaczącej grupy osób zakwalifikowanej do zwolnień grupowych, co dodatkowo wiązało się z możliwością uniknięcia realizowania tego procesu i powodowało znaczące oszczędności. Również istotnym elementem negocjacji było zbycie części maszyn i urządzeń, które wobec ograniczenia działalności produkcyjnej w Polsce w ograniczonym zakresie były wykorzystywane w działalności produkcyjnej.

Mając na uwadze słuszny interes Spółki oraz jej akcjonariuszy, a także spełniając wymogi prawne MAR, Emitent odrębnym raportem poda pełną informację dotyczącą zakończonych negocjacji tj. parametry transakcji. Zarząd Spółki zapewnia jednocześnie, że zachował w poufności opóźnioną do ujawnienia informację poufną, gwarantując iż odroczenie przekazania jej nie wprowadzi w błąd opinii publicznej. Emitent zaznacza przy tym, iż pozytywne zamknięcie transakcji stało się możliwe w godzinach wieczornych 31 stycznia 2019 r. i do momentu zamknięcia transakcji wyniki prowadzonych negocjacji dla obu stron nie gwarantowały osiągnięcia porozumienia.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz