GRUPA AZOTY ZAKŁADY CHEMICZNE POLICE SA (40/2017) Uchwała Zarządu spółki Grupa Azoty Zakłady Chemiczne "Police" S.A. w sprawie nabycia akcji spółki PDH Polska S.A.

18.10.2017, 12:06aktualizacja: 18.10.2017, 12:06

Raport bieżący 40/2017

Zarząd spółki Grupa Azoty Zakłady Chemiczne "Police" S.A. (dalej: "Emitent", "Spółka") w nawiązaniu do raportów bieżących nr 38/2017 z dnia 5 października 2017 roku oraz nr 39/2017 z dnia 12 października roku informuje, iż w dniu 18 października 2017 roku podjął uchwałę w sprawie nabycia 3 000 000 sztuk akcji imiennych nowej emisji serii D spółki PDH Polska S.A.

Na mocy podjętej uchwały postanawia się nabyć 3 000 000 sztuk akcji imiennych nowej emisji serii D spółki PDH Polska S.A. o wartości nominalnej i emisyjnej 10 zł każda, o łącznej wartości 30 000 000 zł.

Nabycie akcji nastąpi poprzez ich objęcie przez Spółkę w podwyższonym kapitale zakładowym PDH Polska S.A.

Objęcie nowych akcji imiennych serii D nastąpi w trybie subskrypcji prywatnej w drodze złożenia przez spółkę PDH Polska S.A. oferty Emitentowi na objęcie akcji o wartości nominalnej 30 000 000 zł z pozbawieniem dotychczasowych akcjonariuszy prawa poboru akcji w całości.

Ustalono, że Emitent dokona wniesienia wpłat na nowe akcje według poniższej zasady:

1) kwotę 7 500 000 zł do dnia 1 marca 2018 roku;

2) kwotę 22 500 000 zł do dnia 1 września 2018 roku.

Jednocześnie Spółka informuje, iż w celu realizacji postanowień przedstawionej powyżej uchwały, Zarząd wystąpi do Rady Nadzorczej Spółki o wyrażenie stosownej zgody.

Ponadto w dniu 18 października 2017 roku Zarząd Spółki podjął uchwałę upoważniającą umocowanego reprezentanta Emitenta do głosowania na Walnym Zgromadzeniu spółki PDH Polska S.A. za podjęciem uchwał dotyczących:

- zmiany zadania inwestycyjnego pod nazwą "Instalacja do produkcji propylenu metodą PDH z infrastrukturą" oraz nabycia składników aktywów trwałych,

- podwyższenia kapitału zakładowego spółki PDH Polska S.A

w zakresie przedstawionym w dniu 5 października 2017 roku przez Zarząd spółki PDH Polska S.A., i zaakceptowanym przez Radę Nadzorczą tej spółki w dniu 12 października 2017 roku, zgodnie z informacjami przekazanymi przez Emitenta odpowiednio w raportach bieżących nr 38/2017 i nr 39/2017.

Podstawa prawna: Art. 17 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 596/2014 z dnia 16 kwietnia 2014 r. w sprawie nadużyć na rynku (rozporządzenie w sprawie nadużyć na rynku) oraz uchylające dyrektywę 2003/6/WE Parlamentu Europejskiego i Rady i dyrektywy Komisji 2003/124/WE, 2003/125/WE i 2004/72/WE (Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej z dnia 12 czerwca 2014, nr. L 173/1 z późn. zm.).

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz