GRUPA AZOTY ZAKŁADY CHEMICZNE POLICE SA (56/2020) Podwyższenie kapitału zakładowego spółki zależnej.

16.11.2020, 18:10aktualizacja: 16.11.2020, 18:11

Raport bieżący 56/2020

Zarząd spółki Grupa Azoty Zakłady Chemiczne "Police" S.A. (dalej; "Emitent") informuje o podjęciu w dniu 16 listopada 2020 r. przez Nadzwyczajne Walne Zgromadzenie spółki zależnej Emitenta, Grupa Azoty Polyolefins S.A. (dalej: "GA Polyolefins") uchwały w sprawie podwyższenia kapitału zakładowego GA Polyolefins poprzez emisję akcji zwykłych serii G oraz pozbawienia akcjonariuszy prawa poboru w całości w stosunku do wszystkich akcji serii G.

Kapitał zakładowy GA Polyolefins został podwyższony o kwotę 323.684.990,00 zł (słownie: trzysta dwadzieścia trzy miliony sześćset osiemdziesiąt cztery tysiące dziewięćset dziewięćdziesiąt złotych) poprzez emisję 32.368.499 (słownie: trzydzieści dwa miliony trzysta sześćdziesiąt osiem tysięcy czterysta dziewięćdziesiąt dziewięć) nowych akcji imiennych serii G o wartości nominalnej 10 PLN (słownie: dziesięć złotych 00/100) każda ("Akcje Serii G") do kwoty 922.968.300,00 PLN (dziewięćset dwadzieścia dwa miliony dziewięćset sześćdziesiąt osiem tysięcy trzysta złotych). Objęcie Akcji Serii G nastąpi w trybie subskrypcji prywatnej przez:

a. Hyundai Engineering Co., Ltd z siedzibą w Seulu, Korea Południowa ("Hyundai"), która obejmie 15.348.963 (słownie: piętnaście milionów trzysta czterdzieści osiem tysięcy dziewięćset sześćdziesiąt trzy) Akcje Serii G;

b. Korea Overseas Infrastructure & Urban Development Corporation z siedzibą w Seulu, Korea Południowa ("KIND"), która obejmie 1.052.184 (słownie: jeden milion pięćdziesiąt dwa tysiące sto osiemdziesiąt cztery) Akcje Serii G;

c. Grupa LOTOS S.A. z siedzibą w Gdańsku, Polska ("Lotos"), która obejmie 15.967.352 (słownie: piętnaście milionów dziewięćset sześćdziesiąt siedem tysięcy trzysta pięćdziesiąt dwie) Akcje Serii G.

Łączna suma wkładów pieniężnych, które mają zostać wniesione na pokrycie wszystkich Akcji Serii G wyniesie 594.699.600 PLN. Nadwyżka wartości ceny emisyjnej Akcji Serii G nad ich wartością nominalną (agio) w wysokości 271.014.610 PLN zostanie przeznaczona na kapitał zapasowy GA Polyolefins.

Podstawa prawna:

Art. 17 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 596/2014 z dnia 16 kwietnia 2014 r. w sprawie nadużyć na rynku (rozporządzenie w sprawie nadużyć na rynku) oraz uchylające dyrektywę 2003/6/WE Parlamentu Europejskiego i Rady i dyrektywy Komisji 2003/124/WE, 2003/125/WE i 2004/72/WE (Dz. UE z dnia 12 czerwca 2014, nr L 173/1 z późn. zm.).

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz