GRUPA KAPITAŁOWA IMMOBILE SA Wniesienie powództwa przez Członka Rady Nadzorczej PROJPRZEM S.A. o stwierdzenie nieważności uchwał NWZA PROJPRZEM S.A. z dnia 23.12.2015r. - ujawnienie informacji poufnej

07.01.2016, 15:38aktualizacja: 07.01.2016, 15:38

Raport bieżący z plikiem 1/2016

Podstawa prawna: Art. 56 ust. 1 pkt 1 Ustawy o ofercie - informacje poufne

Zarząd Grupa Kapitałowa IMMOBILE S.A. z siedzibą w Bydgoszczy ("Spółka") informuje, że w związku z ujawnieniem informacji przez PROJPRZEM S.A. z siedzibą w Bydgoszczy w raporcie bieżącym tej spółki nr 1/2016 z dnia 06.01.2016r., że pełnomocnik Członka Rady Nadzorczej PROJPRZEM S.A. Dariusza Skrockiego wybranego w głosowaniu grupami na NWZA w dniu 23.12.2015r. przez spółkę Grupa Kapitałowa IMMOBILE S.A. Spółka wystąpiła do Członka Rady Nadzorczej PROJPRZEM S.A. z wnioskiem o informację dotyczącą tego raportu i otrzymała w dniu dzisiejszym od Członka Rady Nadzorczej Dariusza Skrockiego kopię (która stanowi załącznik do niniejszego raportu) złożonego pozwu o unieważnienie uchwał NWZA spółki PROJPRZEM S.A. nr 1,2,5,7, 9 i 10 z dnia 23.12.2015r., a w przypadku nieuwzględnienia powyższego roszczenia o uchylenie uchwał NWZA PROJPRZEM S.A. nr 9 i 10 z dnia 23.12.2015r. Z pozwu wynika ponadto, że pełnomocnik powoda złożył wniosek o zabezpieczenie powództwa poprzez wstrzymanie wykonalności uchwał NWZA spółki PROJPRZEM S.A. nr 1, 2, 5, 7, 9 i 10 z dnia 23.12.2015r.

Zarząd Spółki uznał, że fakt złożenia w/w powództwa unieważnienia albo uchylenia uchwał NWZA PROJPRZEM S.A., w której posiada 13,97% akcji w kapitale zakładowym PROJPRZEM S.A., przywołanie firmy Spółki w raporcie PROJPRZEM S.A. oraz treść uzasadnienia pozwu, a szczególnie wskazanie na naruszenie art. 89 ust 1 ustawy o ofercie publicznej i warunkach wprowadzenia instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych, tj. nieuprawnione głosowanie części akcjonariuszy w związku z niedopełnieniem obowiązków informacyjnych wynikających z art. 69 w zw. z art. 87 ust 1 pkt 5 w/w ustawy, może mieć wpływ na cenę akcji Spółki.

Wobec powyższego, informacja wraz z treścią pozwu uznana została za informację poufną podlegającą publikacji na podstawie art. 154 ust 1 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz