GRUPA KĘTY SA (14/2023) Rejestracja przez sąd zmiany statutu

18.07.2023, 09:57aktualizacja: 18.07.2023, 09:59

Raport bieżący z plikiem 14/2023

Podstawa prawna: Art. 56 ust. 1 pkt 2 Ustawy o ofercie - informacje bieżące i okresowe

Zarząd Grupy Kęty S.A. (dalej: Spółka lub Emitent) informuje o otrzymaniu postanowienia o rejestracji w dniu 17 lipca 2023 roku przez Sąd Rejonowy dla Krakowa Śródmieścia w Krakowie Wydział XII Gospodarczy KRS, zmian statutu Spółki przyjętych uchwałą Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia nr 21/23 oraz nr 22/23 z dnia 21 czerwca 2023 roku.

Zmiany statutu polegały na:

1)dodaniu w § 7 Statutu Spółki ust. 11 o następującej treści:

"Kapitał zakładowy Spółki został warunkowo podwyższony o kwotę nie wyższą niż 727.500 zł (słownie: siedemset dwadzieścia siedem tysięcy pięćset złotych) w drodze emisji nie więcej niż 291.000 (słownie: dwustu dziewięćdziesięciu jeden tysięcy) akcji zwykłych na okaziciela serii J o wartości nominalnej 2,50 zł (słownie: dwa złote pięćdziesiąt groszy) każda. Warunkowe podwyższenie kapitału zakładowego zostało dokonane w celu przyznania praw do objęcia akcji serii J osobom uczestniczącym w programie opcji menedżerskich, będących posiadaczami warrantów subskrypcyjnych serii A, B i C, uprawniających do objęcia akcji serii J z wyłączeniem prawa poboru w stosunku do dotychczasowych akcjonariuszy Spółki."

2)nadaniu § 14 ust. 2 Statutu Spółki brzmienia:

"Oprócz spraw przekazanych do kompetencji Rady Nadzorczej przepisami prawa oraz postanowieniami Statutu, do kompetencji Rady Nadzorczej należy:

1) ocena sprawozdań finansowych Spółki i Grupy Kapitałowej oraz sprawozdania Zarządu z działalności Spółki i Grupy Kapitałowej,

2) ocena wniosków Zarządu, co do podziału zysku lub pokrycia straty,

3) sporządzanie i składanie Walnemu Zgromadzeniu corocznego pisemnego sprawozdania za ubiegły rok obrotowy (Sprawozdanie Rady Nadzorczej),

4) powoływanie i odwoływanie członków Zarządu oraz ustalanie ich wynagrodzenia zgodnie z polityką wynagrodzeń obowiązującą w Spółce,

5) zawieszanie w czynnościach z ważnych powodów poszczególnych członków Zarządu lub wszystkich członków Zarządu,

6) delegowanie członka lub członków Rady Nadzorczej do czasowego wykonywania czynności członków Zarządu niemogących sprawować swoich czynności,

7) zatwierdzanie Regulaminu Zarządu,

8) zatwierdzanie Skonsolidowanych Budżetów, Budżetów Spółki oraz Strategii Grupy Kapitałowej,

9) wybór firmy audytorskiej do przeprowadzenia badania sprawozdań finansowych Spółki,

10) wybór doradcy Rady Nadzorczej,

11) ustalanie wysokości wynagrodzenia członków Rady Nadzorczej, delegowanych do czasowego wykonywania czynności członka Zarządu zgodnie z polityką wynagrodzeń obowiązującą w Spółce,

12) przedstawianie Walnemu Zgromadzeniu rekomendacji i wniosków w zakresie zmian w obowiązującej w Spółce polityce wynagrodzeń, w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 29 lipca 2005 roku o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych, oraz uszczegółowianie elementów obowiązującej w Spółce polityki wynagrodzeń, po upoważnieniu przez Walne Zgromadzenie,

13) sporządzanie corocznego sprawozdania o wynagrodzeniach, o którym mowa w przepisach ustawy z dnia 29 lipca 2005 roku o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych.

3)dodaniu w § 19 ust. 1 Statutu Spółki pkt 18) o treści:

określanie maksymalnego łącznego kosztu wynagrodzenia wszystkich doradców Rady Nadzorczej, który Spółka może ponieść w trakcie roku obrotowego.

4)nadaniu § 19 ust. 4 Statutu Spółki brzmienia:

Kompetencje wymienione w § 19 ust. 1 pkt 2) oraz pkt 4) - 14), Walne Zgromadzenie wykonuje na wniosek Zarządu przedłożony łącznie z pisemną opinią Rady Nadzorczej. Wniosek akcjonariuszy w tych sprawach powinien być zaopiniowany przez Zarząd i Radę Nadzorczą.

5)nadaniu § 23 ust. 2 Statutu Spółki brzmienia:

Zarząd przygotowuje i przekazuje Radzie Nadzorczej informacje dotyczące w szczególności sytuacji Spółki i Grupy Kapitałowej, w zakresie i w terminach określonych przez Radę Nadzorczą.

W załączeniu Emitent przekazuje tekst jednolity statutu.

Podstawa prawna: §5 pkt. 1 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 29 marca 2018 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz