Grupa PKP Cargo po dziewięciu miesiącach 2023 roku wypracowała ponad 100 mln zysku netto

30.11.2023, 13:30aktualizacja: 30.11.2023, 13:57

Fot. PAP/S. Leszczyński  (1)
Fot. PAP/S. Leszczyński (1)
Grupa PKP Cargo, operator kolejowych przewozów towarowych, wypracowała w I-III kw. 2023 r. 4,17 mld zł przychodów z tytułu umów z klientami, co oznacza wzrost rok do roku o 9 proc.

W analizowanych dziewięciu miesiącach zysk netto grupy sięgnął 102 mln zł wobec 4,7 mln zł straty w analogicznym okresie rok wcześniej.

„Działając wciąż w bardzo wymagających warunkach rynkowych, co ma istotny negatywny wpływ na osiągane parametry przewozowe we wszystkich grupach towarowych, koncentrujemy się na podnoszeniu efektywności działalności biznesowej i kontroli kosztów” - komentuje Dariusz Seliga, prezes PKP Cargo. „Grupa koncentruje się na poprawie rentowności biznesu, po trzech kwartałach 2023 r. marża EBITDA wyniosła 20,3 proc., co oznacza wzrost rok do roku o 4 p.p.” - dodaje.

W analizowanym okresie skonsolidowany wynik EBITDA wzrósł o 32 proc. rok do roku, osiągając poziom 853 mln zł. Skonsolidowany wynik EBIT wyniósł 259 mln zł wobec 98,3 mln zł rok wcześniej.

W listopadzie 2023 r. grupa uruchomiła Terminal Multimodalny Zduńska Wola - Karsznice, strategiczną inwestycję o wartości ponad 128 mln zł. Terminal, zajmujący obszar 13 hektarów, posiada zdolność przeładunkową ocenianą na 500 tys. jednostek multimodalnych rocznie.

„Terminal zapewni kompleksową obsługę połączeń kontenerowych na Nowym Jedwabnym Szlaku, łącząc go z portami bałtyckimi oraz całym regionem środkowoeuropejskim” - dodaje Dariusz Seliga.

W I-III kw. 2023 r. grupa przewiozła 62 mln ton ładunków, co oznacza spadek rok do roku o 18 proc. Praca przewozowa osiągnęła poziom 16,9 mln tkm (tonokilometrów) czyli o 16 proc. mniej niż w analogicznym okresie poprzedniego roku.

Koszty operacyjne w I-III kw. 2023 r. wyniosły 3,87 mld zł, co stanowi wzrost o 4 proc. rok do roku. Dwa główne składniki kosztów, które stanowią ponad połowę, to głównie wydatki związane z naprawami i remontami taboru, wynikające z przesunięć spowodowanych sytuacją związaną z COVID oraz koszty zatrudnienia.

W I-III kw. 2023 r. grupa PKP CARGO zainwestowała łącznie 1 284,6 mln zł, co oznacza wzrost o 765 mln zł w porównaniu z analogicznym okresem 2022 r. Łączne nakłady na tabor w I-III kw. 2023 r., wliczając leasing, wyniosły 1 082,6 mln zł, co stanowi 84,3 proc. ogółu inwestycji grupy.

Źródło informacji: PAP MediaRoom

embeduj wideo