GTC SA (3/2024) Powołanie dr. Leonz Meyer na członka Rady Nadzorczej Spółki

14.03.2024, 09:35aktualizacja: 14.03.2024, 09:37

Raport bieżący 3/2024

Zarząd Globe Trade Centre S.A. ("Spółka") niniejszym zawiadamia, że w dniu 13 marca 2024 r. otrzymał kompletne pisemne oświadczenie od Aletheia Investment AG (siedziba: Zug, c/o Badertscher Rechtsenwalte AG, Grafenauweg 6, 6302 Zug, Szwajcaria; numer rejestracyjny: CHE-403.604.202, reprezentowana przez: Ferdinanda Bardoly-Kuzmos Prezes Zarządu, "Aletheia") powołujące dr. Leonz Meyer na członka Rady Nadzorczej Spółki ze skutkiem na dzień otrzymania kompletnego pisemnego oświadczenia.

Zgodnie z załączonym do oświadczenia świadectwem depozytowym, Aletheia posiada 28.718.871 akcji Spółki, stanowiących 5,001% kapitału zakładowego Spółki, w związku z czym przysługuje jej prawo powołania jednego członka Rady Nadzorczej Spółki zgodnie z art. 9 ust. 1 lit. a) oraz w zw. z art. 9 ust. 1 lit. b) Statutu Spółki.

Dr Leonz Meyer od roku 2015 pełni funkcję członka zarządu różnych szwajcarskich firm i fundacji (Getinge Schweiz AG, St. Claraspital Group, Charles River Laboratories Switzerland AG, PPD Switzerland GmbH, Wolford (Schweiz) AG, Street One, CECIL Ecopetrol Capital AG i St. Clara-Stiftung). Dr Meyer pracował w środowisku międzynarodowym, zawsze w obszarach przestrzegania ładu korporacyjnego, zgodności z prawem i oceny ryzyka. W latach 1990-2014 pracował jako radca prawny w Bazylei, Brukseli, Londynie, od 2000 r. w Zurychu, oraz był założycielem i partnerem zarządzającym w Eversheds Switzerland (kancelaria prawna).

Dr Leonz Meyer posiada tytuł doktora prawa (magna cum laude) oraz certyfikat studiów zaawansowanych (CAS): Finanse dla prawników. W 2000 r. dr Meyer ukończył studia podyplomowe LL.M. z prawa międzynarodowego na Uniwersytecie w Zurychu.

Zgodnie ze złożonym oświadczeniem Dr. Leonz Meyer nie jest wpisany do rejestru dłużników niewypłacalnych, prowadzonego na podstawie ustawy o KRS z dnia 20 sierpnia 1997 r., poza przedsiębiorstwem Spółki nie wykonuje działalności, która mogłaby być w stosunku do działalności wykonywanej w przedsiębiorstwie Spółki konkurencyjna, nie uczestniczy w spółce konkurencyjnej ani jako wspólnik spółki cywilnej ani jakiejkolwiek innej spółki osobowej, jak również nie jest członkiem organu konkurencyjnej spółki lub innego konkurencyjnego podmiotu. Dr. Leonz Meyer potwierdził również, że spełnia kryteria niezależności członka rady nadzorczej określone przez Komisję Europejską w załączniku II do Zalecenia Komisji z dnia 15 lutego 2005 r. dotyczącego roli dyrektorów niewykonawczych lub będących członkami rady nadzorczej spółek giełdowych i komisji rady (nadzorczej) (Dz. Urz. UE.L.05.52.51) oraz dodatkowe wymogi wskazane w Dobrych Praktykach Spółek Notowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie S.A.

Podstawa prawna: Paragraf 5 ust. 5 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 29 marca 2018 roku w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych. oraz warunków uznawania za równorzędne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz