GTC SA (4/2023) Zmiany w Zarządzie Globe Trade Centre S.A

25.04.2023, 08:29aktualizacja: 25.04.2023, 08:30

Raport bieżący 4/2023

Zarząd Globe Trade Centre S.A. ("GTC", "Spółka"), informuje, że w dniu 25 kwietnia 2023 r., Spółka zawarła z Panem Arielem Ferstman porozumienie w zakresie rozwiązania umowy o pracę. Pan Ferstman zrezygnował z zasiadania w zarządzie GTC oraz GTC Real Estate Development Hungary Zrt ze skutkiem na dzień 25 kwietnia 2023 r. Po tej dacie, Pan Ferstman będzie odpowiedzialny za ekspansję GTC na nowych rynkach i sektorach, skupiając się na fuzjach, przejęciach, pozyskiwaniu funduszy, transakcjach na rynkach kapitałowych oraz tworzeniu nowych platform inwestycyjnych na poziomie Grupy.

W dniu 25 kwietnia 2023 r., Rada Nadzorcza Spółki powołała panią Barbarę Sikora na stanowisko Dyrektora Finansowego (CFO) Grupy Globe Trade Centre Group członka Zarządu spółki GTC SA. Pani Sikora jest dyrektorem finansowym wyższego szczebla zaangażowanym we wszystkie aspekty finansów przedsiębiorstw i rozwoju biznesu, zarządzając jako członek zarządu, dyrektor generalny i dyrektor finansowy dużymi grupami spółek. Posiada bogate doświadczenie w sektorze nieruchomości i budownictwa, a także w audycie i obsłudze transakcji. Barbara Sikora ma prawie 20-letnie doświadczenie w sektorze budownictwa i nieruchomości. Specjalizuje się również w finansach, zarządzaniu aktywami i zarządzaniu operacyjnym. Zanim dołączyła do GTC, zajmowała stanowiska dyrektora ds. finansów przedsiębiorstwa oraz dyrektora ds. zarządzania aktywami w obszarze projektów mieszkaniowych w G City Europe. Była tam zaangażowana m.in. w tworzenie nowej platformy PRS - Urban Home. W trakcie swojej kariery zawodowej Barbara Sikora pełniła funkcję partnera i starszego partnera w Griffin Real Estate, sprawując jednocześnie role dyrektora finansowego funduszu oraz dyrektora finansowego i dyrektora generalnego wybranych platform. Była współodpowiedzialna jako dyrektor finansowy za stworzenie i prowadzenie Resi4Rent, największej platformy PRS w Polsce, a także za pozyskiwanie finansowania budowy i inwestycji dla platformy. W tym samym czasie była prezesem zarządu Grupy Chariot Top, grupy 28 centrów handlowych w Polsce o powierzchni 0,7 mln mkw. GLA i wartości 1 mld euro. Ponadto przez lata zajmowała wysokie stanowiska w Grupie Immobel SA, Grupie Centrum Development and Investment Sarl oraz Budimex SA będąc odpowiedzialną za finanse, podatki, HR i administrację grup. Nominacja pani Barbary będzie obowiązywać od 1 maja 2023 r.

Barbara Sikora posiada tytuł magistra Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, wydział stosunków międzynarodowych, zarządzanie finansami międzynarodowymi, Executive Master of Business Administration (EMBA), University of Illinois w Urbana-Champaign, USA. Pani Sikora jest Certyfikowanym Audytorem Wewnętrznym (CIA), członkiem Instytutu Audytorów Wewnętrznych oraz członkiem Stowarzyszenia Biegłych Księgowych (FCCA)

Zgodnie ze złożonym oświadczeniem, Pani Sikora nie jest wpisana do rejestru dłużników niewypłacalnych prowadzonego na podstawie ustawy o Krajowym Rejestrze Sądowym z dnia 20 sierpnia 1997 r. oraz nie wykonuje innej działalności poza przedsiębiorstwem Spółki, która jest w stosunku do niej konkurencyjna, nie uczestniczy w spółce konkurencyjnej jako wspólnik spółki cywilnej, spółki osobowej lub jako członek organu spółki kapitałowej lub innej konkurencyjnej osoby prawnej.

Podstawa prawna: § 5 ust. 4 i 5 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 29 marca 2018 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz