HEUTHES dostawcą oprogramowania platformy back-office - BS API dla nowoczesnej aplikacji mobilnej w SGB-Banku S.A. oraz Bankach Spółdzielczych SGB

25.06.2020, 15:06aktualizacja: 25.06.2020, 15:06

SGB-Bank S.A. oraz Banki Spółdzielcze SGB wprowadziły dla swoich klientów nowatorską aplikację mobilną. Obecnie trwa pilotażowe wdrożenie w wybranych Bankach Spółdzielczych SGB. Nowa aplikacja mobilna SGB umożliwia użytkownikom, po bezpiecznym zalogowaniu się z wykorzystaniem biometrii, dostęp do rachunku, historii transakcji, wykonywanie przelewów i płatności mobilnych, dodawanie i zarządzanie kartami dodanymi w ramach płatności mobilnych BLIK, portfeli cyfrowych (Google Pay, Apple Pay, Garmin Pay, Fitbit Pay) oraz w sklepach internetowych.

Firma HEUTHES bierze udział w tych pracach w roli twórcy oprogramowania back-office wykorzystującego możliwości własnych systemów MULTICENTAUR PAYMENT HUB oraz GRYFCARD, a także sprzęgów integracyjnych w ramach platformy BS API.

System integracji autorstwa HEUTHES stanowiący kanał pozyskiwania wszystkich danych o produktach i usługach dla aplikacji mobilnej tworzonej przez firmę Ailleron S.A., pozwala klientowi m.in. na korzystanie z nowatorskiego rozwiązania dotyczącego zarządzania subskrypcjami (transakcjami abonamentowymi opłacanymi kartami Visa i MasterCard), które mogą posłużyć do obsługi i opłacania wprost w aplikacji mobilnej przykładowo najbardziej popularnych serwisów streamingowych (Netflix) czy muzycznych (Spotify). Inną funkcjonalnością jest obsługa push provisioningu, która umożliwia zarządzanie kartami płatniczymi dodanymi w ramach portfeli cyfrowych, bezpośrednio z poziomu aplikacji. Zaoferowanie tej funkcjonalności klientom jest możliwe dzięki implementacji w systemie integracyjnym autorstwa HEUTHES bezpośrednich sprzęgów poprzez API z systemami Visa i Mastercard.

Wspólna platforma BS API powstała dzięki współpracy Spółdzielczej Grupy Bankowej i Banku Polskiej Spółdzielczości. Za jej pomocą banki oraz dostawcy mogą dostarczać rozwiązania do wspólnego wykorzystania w ramach bankowości spółdzielczej. Zalety BS API ukazuje w pełni nowa aplikacja mobilna, która usprawnia zagadnienia dotyczące usług AIS (ang. Account Information Service), PIS (ang. Payment Initiation Service), CAF (ang. Confirmation of the Availability of Funds), a także optymalizuje systemy informatyczne i integruje rozproszone bazy danych.

Firma HEUTHES jest też dostawcą dla SGB-Bank S.A. platformy składającej się z systemu MULTICENTAUR PAYMENT HUB oraz systemu GRYFCARD. Ten ostatni program zapewnia pełen obszar współpracy pomiędzy procesorem a systemami banku. Zawiera bazę kart płatniczych i urządzeń, co pozwala na elektroniczną wymianę wniosków, autoryzację transakcji, naliczanie opłat i prowizji, rozliczanie operacji kartowych i bankomatowych oraz integrację z systemami księgowymi Banku. Platforma GRYFCARD może zarządzać wszystkimi dostępnymi typami kart (kredytowe, debetowe, charge, Pre-Paid oraz karty spersonalizowane i niespersonalizowane) obsługiwanymi w różnych technologiach we współpracy z Visa oraz Mastercard. Ponadto zawiera funkcjonalności umożliwiające udostępnienie Klientom usług związanych z BLIK, PayPass/PayWave, Pre-Paid, CashBack, NFC, HCE, preautoryzacją, limitami bezstykowymi i Secure Codem (3D Secure).

Z kolei MULTICENTAUR PAYMENT HUB, który może być wdrożony zarówno w pojedynczym banku, jak i w grupie bankowej, w praktyce wymienia informacje i pośredniczy w komunikacji z otoczeniem banku oraz jego klientami poprzez systemy funkcjonujące w banku (system kartowy, bankowość internetowa itp.), tworząc dedykowane miejsce gromadzenia i przetwarzania transakcji bankowych. System zapewnia obsługę mechanizmów wykorzystywanych w wysyłanych i otrzymywanych operacjach krajowych i zagranicznych Elixir, Express Elixir, Euro Elixir (XCT, SCT - SEPA), SORBNET2, SWIFT, TARGET2, BLIK, a także obsługuje naliczanie prowizji, polecenia zapłaty i Home/Corporate-Banking. Integruje wiele systemów informatycznych banku takich jak: system księgowy i kartowy, bankowość internetowa (BI), bankowość mobilna (BM) i wiele innych. Umożliwia bankom także świadczenie usług dostawcy tożsamości w oparciu o usługę mojeID dostarczaną przez Krajową Izbę Rozliczeniową S.A. (KIR) , również w ramach ekosystemu tożsamości cyfrowej Węzła Krajowego.

Obecnie kolejne banki negocjują wdrożenie systemu MULTICENTAUR PAYMENT HUB, którego koncepcja sprawdza się od wielu lat na rynku bankowym.

Warto zauważyć, że wykorzystywany w pracach integracyjnych system MULTICENTAUR PAYMENT HUB BS-API dla Bankowości Spółdzielczej firmy HEUTHES, otrzymał 16 czerwca 2020 tytuł HIT ROKU 2020 w kategorii Bankowość, w XIII edycji konkursu organizowanego przez Gazetę Bankową.

Więcej informacji na stronach www.heuthes.pl.

Data publikacji 25.06.2020, 15:06
Źródło informacji HEUTHES sp. z o.o.