HEUTHES rozbudowuje system naliczania prowizji bankowych dla Jednoosobowej Działalności Gospodarczej i klientów 75+

15.11.2021, 14:00aktualizacja: 15.11.2021, 14:00

W związku z wejściem w życie nowych przepisów o preferencyjnych stawkach prowizji bankowych dla klientów z grupy Jednoosobowa Działalność Gospodarcza i 75+, moduł prowizyjny systemu MULTICENTAUR CHM (ang. Charging Module), zarządzający stawkami opłat i prowizji oraz naliczający je dla zdefiniowanych produktów bankowych, został rozbudowany i dostosowany do wymagań ustawodawcy.

W ten sposób rozwiązanie, które zapewnia bankom kompleksową obsługę standardowych i indywidualnych stawek prowizyjnych przewidzianych w taryfach prowizji i opłat bankowych dla dowolnych produktów oferowanych klientom, zyskał zgodność z najnowszymi wymaganiami prawnymi dotyczącymi zasad naliczania opłat i prowizji uprzywilejowanym grupom użytkowników.

MULTICENTAUR-CHM firmy HEUTHES to system, który prowadzi słownik kodów prowizji („rodzaje transakcji”), od których są naliczane prowizje wg zasad opisanych wewnątrz modułu. Ma możliwość wprowadzania wyodrębnionych kodów transakcji dla ściśle określonej grupy transakcji. CHM zapewnia możliwość grupowania zasad indywidualnych na poziomie: numeru rachunku, CIS, REGON lub ściśle określonej grupy rachunków. CHM umożliwia indywidualne definiowanie zasady naliczania prowizji (stawki stałe, progowe, procentowe). System zapewnia również możliwość symulacyjnego naliczenia prowizji (np. w celu sprawdzenia poprawności wprowadzonych parametrów, itp.). Możliwe jest też definiowanie dowolnych parametrów w dowolnym momencie. Moduł Prowizyjny prowadzi tabelę z saldami dotyczącymi prowizji. W tabeli tej system utrzymuje aktualne salda dla każdego klienta (dla którego naliczano prowizje) w rozbiciu na rodzaje salda.

Powierzenie wyliczania i księgowania opłat od wszystkich produktów bankowych do jednego systemu ma wiele zalet. Począwszy od jednego miejsca dokonywania zmian w Banku w przypadku zmiany przepisów lub zmiany taryfy prowizji i opłat, poprzez ujednolicenie i ułatwienie sposobu zarządzania naliczaniem opłat klientom przez Bank i skończywszy na możliwości uzależniania prowizji naliczanych dla danego produktu od opłaty powstającej przy obsłudze zupełnie innego produktu. Ten ostatni aspekt w dużej mierze wspiera w Bankach cross-selling czyli sprzedaż krzyżową - strategię polegającą na oferowaniu produktów i usług dodatkowych do zakupionego przez klienta produktu.

MULTICENTAUR PAYMENT HUB firmy HEUTHES to jeden z największych systemów bankowych w Polsce, który zapewnia obsługę transakcji bankowych. Integruje systemy otoczenia bankowego i systemy wewnętrzne banku, tworząc dedykowane miejsce gromadzenia i przetwarzania transakcji bankowych. Wymienia informacje i pośredniczy w komunikacji z otoczeniem banku i jego klientami.

Więcej informacji na stronach www.heuthes.pl.

Źródło informacji HEUTHES Sp. z o.o.

Data publikacji 15.11.2021, 14:00
Źródło informacji HEUTHES Sp. z o.o.