Hochland Polska rusza z kolejnymi inwestycjami

20.02.2015, 15:53aktualizacja: 20.02.2015, 15:53

Hochland fabryka Kaźmierz
Inwestycje w 2015 roku mają sięgnąć kilku milionów euro i umocnić pozycję firmy jako lidera w branży.

Hochland Polska to jeden z najsilniejszych producentów na rynku serów - specjalizuje się w serach topionych, twarogowych oraz żółtych. Almette, Hochland, Valbon to marki, które zdobyły serca, a może raczej podniebienia wielu klientów.

"Aby nazwa firmy pozostawała dla jej odbiorców niezmiennie synonimem najwyższej jakości, duży nacisk kładzie się na ścisłe przestrzeganie zasad produkcji na światowym poziomie. Hochland stara się być również gwarantem stałych udoskonaleń i innowacji" - stawia na rozwój, automatyzację oraz nowoczesne rozwiązania technologiczne.

"Wzorem lat ubiegłych nie zmniejszamy tempa inwestycji i przeznaczymy na nie w roku 2015 kilka milionów euro" - powiedział Dariusz Maciński, Dyrektor Operacyjny w Hochland Polska. Przekazał on informację, że w 2015 roku firma Hochland Polska będzie koncentrowała się na dalszej poprawie produktywności, a także oszczędnościach energetycznych. Inwestycje mają sięgnąć obszaru produkcji serów żółtych, by doskonalić ich jakość. Celem nakładów finansowych będzie poprawa rentowności w obszarze proszkowni, a także automatyzacja w zakresie pakowania.

Firma nie spoczywa na laurach i stawia wciąż na rozwój. Warto zauważyć, że w ostatnich trzech latach nastąpiła także zauważalna zmiana w podejściu spółki do samych inwestycji. Maciński podkreśla, że właśnie od tego czasu firma przestawiła optykę na długi horyzont i zdecydowanie bardziej koncentruje się na przyszłości. Nie zapomina się także o rozwoju zmniejszającej pracochłonność automatyzacji. Przykładem tego typu modernizacji jest nowy automat na końcówce linii plastrów sera żółtego w Węgrowie.

"Maciński przypomina, że jakość stanowi element, na który kładzie się jest duży nacisk inwestycyjny. Wspomnieć należałoby tu chociażby przekraczający koszt miliona euro system mikrofiltracji, mający za zadanie stabilizowanie poziomu białek mleka na wejściu do koagulatora oraz nowoczesne baseny solankowe. Największą ostatnią inwestycją jest opiewająca na kwotę trzy miliony euro modernizacja proszkowni w Węgrowie. Niebawem będziemy mieli też nową linię produkcyjną w zakładzie produkcyjnym w Kaźmierzu - zdradza Dyrektor Operacyjny w Hochland Polska. - Z oczywistych względów nie możemy jeszcze ujawnić, co to za linia, intensywnie się przygotowujemy i wiele sobie po niej obiecujemy".

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 20.02.2015, 15:53