Huobi i organizacja pozarządowa popierana przez ONZ rozpoczynają wspólną kampanię charytatywną na rzecz walki z COVID-19

19.05.2020, 13:13aktualizacja: 19.05.2020, 13:13

Huobi Charity i Finance Center for South-South Cooperation (Centrum Finansowania Współpracy Południe-Południe) zamierza zebrać 143000 USD w postaci darowizn w kryptowalutach na rzecz zaopatrzenia Afryki, Azji Południowo-Wschodniej i Ameryki Łacińskiej w środki ochrony indywidualnej.

SINGAPUR, 19 maja 2020 r. /PRNewswire/ -- Huobi Charity, charytatywny oddział i filantropijna platforma działająca w oparciu o blockchain Huobi Group, ogłosiła dzisiaj wspólną inicjatywę realizowaną wraz z Finance Center for South-South Cooperation (FCSSC), międzynarodową organizacją non-profit o specjalnym statusie doradczym przy ECOSOC ONZ. Aby wesprzeć działania na rzecz walki z koronawirusem w krajach Południa, firma Huobi rozpoczęła 15-dniową kampanię charytatywną we współpracy z FCSSC w celu zebrania 143000 USD w kryptokursach, takich jak Bitcoin (BTC), Huobi Token (HT), Tether (USDT) i HUSD.

Nowa kampania powstała, ponieważ potwierdzone na całym świecie przypadki koronawirusa przekraczają 4 miliony. Populacje wielu krajów Południa, tzn. krajów rozwijających się położonych głównie na półkuli południowej: w Afryce, Azji Południowo-Wschodniej i Ameryce Łacińskiej, są szczególnie zagrożone. Stosunkowo słaba infrastruktura opieki zdrowotnej w regionie stanowi poważne zagrożenie w miarę rozprzestrzeniania się pandemii, a systemy opieki zdrowotnej obszarów wiejskich są przeciążone i nieodpowiednio wyposażone, aby poradzić sobie z napływem przypadków COVID-19.

„Nowa epidemia koronawirusa stała się problemem globalnym i wszystkie kraje muszą się z nim zmierzyć - powiedział Wu Zhong, dyrektor generalny FCSSC. - Jest to dobra inicjatywa, która polega na poszukiwaniu możliwości zastosowania technologii blockchain w międzynarodowej współpracy i nadzorze z myślą o dobru publicznym".

Współpracując z FCSSC, Huobi ma na celu zapewnienie niezbędnego sprzętu medycznego i środków ochrony osobistej (PPP) dla pracowników pierwszej linii opieki zdrowotnej i mieszkańców tych krajów, które nie posiadają wystarczających środków medycznych do walki z pandemią. Kampania charytatywna ma na celu zebranie wystarczających funduszy na dostarczenie od 300000 do 500000 masek na twarz do regionów dotkniętych pandemią.

Huobi przewodzi globalnym działaniom charytatywnym w ramach transgranicznej platformy charytatywnej Bithelp. Aby rozpocząć kampanię charytatywną, firma Huobi przekazała 17711 HT o szacunkowej wartości 69000 USD - co stanowi prawie połowę docelowej zbiórki. W ciągu najbliższego tygodnia Huobi wykorzysta swoją sieć i społeczność blockchain, aby pomóc zebrać pozostałą część. FCSSC zorganizuje wsparcie operacyjne i logistyczne, aby zapewnić wysyłkę materiałów medycznych do najbardziej potrzebujących obszarów i regionów.

„COVID-19 to bezprecedensowy kryzys zdrowotny, który wymaga globalnej współpracy między sektorem prywatnym i publicznym - powiedziała Ciara Sun, dyrektor ds. działalności globalnej w Huobi Group. - Jako czołowa globalna instytucja zajmująca się aktywami cyfrowymi i technologią blockchain, chcemy sprostać zadaniu zjednoczenia społeczności kryptowalut i blockchain wokół globalnej sprawy, która może pomóc ocalić tysiące istnień ludzkich".

Bieżąca kampania jest trzecią inicjatywą Huobi Charity od jej powstania na początku tego roku. Podczas wybuchu epidemii koronawirusa w Wuhan pod koniec stycznia Huobi przeznaczyła 1,4 miliona USD na zaopatrzenie i przekazanie setek tysięcy masek medycznych, kombinezonów ochronnych, pulsoksymetrów i innego rodzaju wyposażenia medycznego dla ponad 135 szpitali i lokalnych ośrodków zdrowia w obszarach dotkniętych pandemią. W zeszłym miesiącu firma Huobi przekazała 50000 USD w HT dla Indonezyjsko-Chińskiego Stowarzyszenia Współpracy Gospodarczej, Społecznej i Kulturowej na zakup i dystrybucję zaopatrzenia medycznego dla indonezyjskich szpitali.

Huobi Group

Obejmująca liczne przedsiębiorstwa typu upstream i downstream Huobi Group to czołowa globalna spółka zajmująca się technologią blockchain. Huobi Group założona w 2013 r. przez Leona Li osiągnęła łączny obrót przekraczający 3 biliony USD. Huobi Group z dumą zapewnia bezpieczne i wygodne opcje obrotu kryptowalutami i usługi zarządzania majątkiem na rzecz milionów użytkowników w ponad 170 krajach.

Finance Center for South-South Cooperation

Finance Center for South-South Cooperation (FCSSC) jest międzynarodową organizacją non-profit zarejestrowaną i założoną w Hongkongu w kwietniu 2014 r. Od 2017 r. FCSSC posiada specjalny status konsultacyjny przy ECOSOC Organizacji Narodów Zjednoczonych. FCSSC jest kompleksowym międzynarodowym centrum skupiającym rządy, organizacje międzynarodowe i sektor prywatny, którego celem jest udzielanie wsparcia i pomoc w osiągnięciu zrównoważonego rozwoju w krajach z regionu Globalnego Południa.

Źródło: Huobi Charity

Data publikacji 19.05.2020, 13:13