IMPEXMETAL SA (3/2018) Przyjęcie Strategii rozwoju Impexmetal S.A. na lata 2018-2026

04.01.2018, 17:00aktualizacja: 04.01.2018, 17:00

Raport bieżący 3/2018

Zarząd Impexmetal S.A. (Emitent, Spółka) informuje, iż w związku z zatwierdzeniem przez Radę Nadzorczą Spółki w dniu 4 stycznia 2018 r., przyjęta została w tym samym dniu przez Zarząd Emitenta Strategia rozwoju Impexmetal na lata 2018 - 2026 (Strategia). Celem Strategii jest zwiększenie produkcji i sprzedaży wyrobów walcowanych z 100.000 do 200.000 ton rocznie oraz przychodów ze sprzedaży do kwoty około 2,6 mld złotych.

Mając powyższe na uwadze intencją Emitenta jest przeprowadzenie w założonej dla Strategii perspektywie czasowej szeregu inwestycji mających na celu zwiększenie mocy produkcyjnych. Zakres zadań inwestycyjnych zawartych w Strategii obejmuje:

- rozbudowę zdolności produkcyjnych Wydziału Odlewni do 300.000 ton wlewków;

- rozbudowę zdolności produkcyjnych Wydziału Walcowni do 200.000 ton wyrobów walcowanych;

- nakłady inwestycyjne w kwocie około 1,085 mld zł w perspektywie okresu jej obowiązywania;

Zadania inwestycyjne zostaną sfinansowane ze źródeł zewnętrznych (kredyty inwestycyjne, leasing) jak również ze środków własnych tj. z zysków wypracowywanych w kolejnych okresach sprawozdawczych.

Planowane korzyści Spółki po zakończeniu inwestycji to przede wszystkim zwiększenie wolumenu sprzedaży, wprowadzenie na rynek nowych wyrobów wysokowytrzymałych dla segmentu samochodowego oraz zwiększenie możliwości produkcji wyrobów cienkich i platerowanych. Powyższe działania pozwolą na znaczne umocnienie pozycji Spółki na rynku motoryzacyjnym i opakowaniowym. Istotnym efektem jest również obniżenie kosztów produkcji oraz zmniejszenie energochłonności procesów produkcyjnych.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz