Imponujące wyniki finansowe Shanghai Electric za I kwartał 2023 r. odzwierciedlają impuls do rozwoju działalności dzięki licznym przełomowym rozwiązaniom technologicznym

01.06.2023, 08:55aktualizacja: 01.06.2023, 09:02

PR Newswire/Shanghai Electric
Pomyślnie opracowano ultra-szybki silnik synchroniczny charakteryzujący się konwersją o zmiennej częstotliwości i ochroną przeciwwybuchową. Pierwszy w Chinach zestaw odkuwek morskiego wału korbowego o 920 otworach został dostarczony firmie China Communications Construction Group.

Szanghaj, 31 maja 2023 r. /PRNewswire/ -- Firma Shanghai Electric (SEHK:2727, SSE:601727) niedawno opublikowała swoje dane dotyczące przychodów za pierwszy kwartał 2023 r., wykazując ogromny wzrost na poziomie 2802,32% rok do roku. Te imponujące wyniki idą w parze z licznymi pomyślnie zrealizowanymi projektami, w które spółka była ostatnio zaangażowana, w tym bloku nr 3 Elektrowni Jądrowej Fangchenggang w południowochińskim regionie autonomicznym Guangxi Zhuang, która została ostatnio podłączona do sieci. Projekt inteligentnej produkcji Shanghai Yanji realizowany przez Shanghai Electric również rozpoczęto w pierwszym kwartale, a 40 turbin wiatrowych w elektrowni wiatrowej budowanej przez Shanghai Electric w Mongolii wewnętrznej zostało pomyślnie dostarczonych i zamontowanych.

Również w pierwszym kwartale Shanghai Electric zdobył nagrodę za najlepsze praktyki w zakresie ochrony środowiska, odpowiedzialności społecznej i ładu korporacyjnego (ESG) wśród firm giełdowych oraz nagrodę Forbes Best Case Award za swoją białą księgę Zrównoważony rozwój przemysłu w Chinach: Analiza i praktyka (ang. Industrial Sustainability in China: Exploration and Practice), potwierdzając w ten sposób instytucjonalne i rynkowe uznanie dla zarządzania korporacyjnego i zrównoważonego rozwoju spółki.

„Shanghai Electric przez cały czas w centrum uwagi marki utrzymuje innowacje naukowe i technologiczne, które stanowią główną siłę napędową jej rozwoju. Pozostajemy zaangażowani w bycie liderami realizacji globalnych celów w zakresie przekroczenia szczytu zapotrzebowania na źródła węglowe i neutralności węglowej. Nasze pełne wdrożenie rozwoju opartego na innowacjach przyspieszyło realizację własnych nowoczesnych technologii, które w kompleksowy sposób poprawiają naszą konkurencyjność w globalnej gospodarce ekologicznej" - powiedział prezes Shanghai Electric Liu Ping podczas niedawnego Międzynarodowego Forum Rozwoju Chińskich Marek odbywającego się w Chinach.

Shanghai Electric nieprzerwanie wspiera innowacje technologiczne i transformację przemysłu w kierunku zrównoważonego rozwoju, nigdy nie tracąc z oczu długoterminowych tematów rozwojowych. Niedawne ważne osiągnięcia spółki obejmują:

• Ultraszybki silnik synchroniczny o mocy 80 MW charakteryzujący się konwersją o zmiennej częstotliwości i ochroną przeciwwybuchową opracowany niezależnie przez zakład Shanghai Electric Machinery Factory należący do Shanghai Electric pomyślnie przeszedł ocenę i został oficjalnie wprowadzony do sprzedaży, co świadczy o rozwoju spółki w zakresie wysokowydajnych sprężarek i stanowi nowy kamień milowy w zakresie szybkich silników elektrycznych.
  • Niedawno w warsztacie z prasą 10 tys. ton Shanghai Electric SHMP Casting and Forging Company odbyła się ceremonia dostarczenia pierwszego w Chinach zestawu odkuwek morskiego wału korbowego o 920 otworach. W Chinach dostępność odkuwek morskiego wału korbowego dla dużych morskich silników wysokoprężnych o otworach mających średnicę 700 mm od dawna zależała od importu i obejmowała tylko odkuwki wstępne do modeli o średnicy otworu 600 mm i mniej. W związku z wprowadzeniem ogromnych statków oceanicznych, na rynku upowszechniły się wielkie silniki dla jednostek morskich ze średnicą otworu 900 m i więcej. Oznacza to, że Shanghai Electric znajduje się w dobrym położeniu do jeszcze większego niezależnego rozwoju w tym zakresie w przyszłości.
  • Kierownictwo ACWA Power z Arabii Saudyjskiej odwiedziło Shanghai Electric, aby zaprezentować swój plan rozwoju oparty o nową energetykę do 2030 r. i wymienić się opiniami na temat realizacji promocji projektów i rozszerzenia strategicznej współpracy w obszarze nowej energetyki w związku z takimi dziedzinami jak energia wodorowa, fotowoltaika, odsalanie wody morskiej i zamiana odpadów na energię.
  • Inwestycja fotowoltaiczna Shanghai Electric o mocy 50 MW w Branston w Wielkiej Brytanii, przeszła dwuletni test gwarancyjny i uzyskała ostateczny certyfikat przekazania do eksploatacji oraz list gwarancyjny. Jest to pierwszy projekt Shanghai Electric wykonany w formule „pod klucz" (EPC) w tym kraju. Ostateczny certyfikat przekazania do eksploatacji jest ważnym kamieniem milowym dla Shanghai Electric, który pozwoli spółce na dalszy rozwój na brytyjskim rynku fotowoltaiki. Stanowi też cenne doświadczenie w zakresie wdrażania projektów „pod klucz" (formuła EPC) w nowej energetyce w Europie i na innych ważnych rynkach w przyszłości.

Więcej informacji na temat Shanghai Electric i jej możliwości biznesowych w I kw. oraz ogólnych wyników na stronie internetowej: https://www.shanghai-electric.com/group_en/.

Shanghai Electric

Shanghai Electric Group Company Limited (SEHK:2727, SSE:601727), czołowy międzynarodowy dostawca ekologicznych rozwiązań systemowych klasy przemysłowej o zasięgu ogólnoświatowym, specjalizuje się w inteligentnej energii, inteligentnej produkcji i integracji inteligencji cyfrowej. Koncentrując się na rozwoju niskoemisyjnym i transformacji cyfrowej, otwierając nowe przestrzenie i promując kolejne czynniki wzrostu, Shanghai Electric będzie dążyć do uzyskania pozycji lidera w dążeniu do osiągnięcia szczytowej emisji dwutlenku węgla przed 2030 r. i neutralności węglowej przed 2060 r., produkcji urządzeń dla nowych źródeł energii oraz lokalizacji urządzeń najwyższej klasy, wykorzystując bezgraniczne możliwości innowacyjnego ekosystemu przemysłowego z udziałem globalnych partnerów.

Logo - https://mma.prnewswire.com/media/1800747/logo_new_Logo.jpg

Źródło: Shanghai Electric