Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Blisko 16 tysięcy restauracji, ponad 3,5 mln klientów i setki tysięcy zamówień każdego dnia. Dzięki znacznemu udziałowi w rynku dostaw jedzenia Pyszne.pl może obserwować i analizować, jak zmieniają się tendencje zakupowe Polaków w zestawieniu ze wskaźnikami gospodarczymi jak np. inflacja. Dane te, doprawione ekspercką wiedzą ekonomisty Marka Zubera, pozwalają od 2024 r. tworzyć Indeks ekonomiczny Pyszne.pl, dostarczający rzetelnej wiedzy o stanie polskiej gastronomii.
Zeszłoroczna odsłona indeksu wskazała, że głównymi wyzwaniami był powrót podatku VAT oraz wysoka inflacja. Między innymi z tego względu w Polsce obserwowaliśmy mocny wzrost cen w gastronomii, czego efektem było przekroczenie poziomów cen w stosunku do takich krajów jak choćby Włochy. A jakie zmiany przyniosły ostatnie miesiące? Czas na kolejną aktualizację indeksu.
Indeks Pyszne.pl - z czym to się je?
Indeks ekonomiczny Pyszne.pl analizuje ceny 30 najpopularniejszych dań zamawianych na platformie, od zupy ogórkowej po pizzę, jak i najpopularniejsze dodatki jak frytki czy ryż. Na tej podstawie wyliczana jest średnia cena koszyka, porównywana do analogicznej wartości z poprzedniego roku. Dodatni wskaźnik oznacza, że średnia cena koszyka wzrasta. Wskaźnik jest następnie zestawiany z poziomem inflacji, cenami żywności i średnim wynagrodzeniem, aby zapewnić kompleksowy obraz branży gastronomicznej i tego, ile Polacy mogą kupić za jedną pensję.
Możemy kupić więcej
Początek 2024 roku przyniósł poprawę sytuacji konsumentów, gdy indeks Pyszne.pl w relacji do przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw przyjął wartość dodatnią. Oznacza to, że z miesiąca na miesiąc możliwości zakupowe przeciętnego Kowalskiego, jeżeli chodzi o dania gotowe wzrastały.
Od września 2024 roku wzrost ten ustabilizował się na poziomie między 1,5% a 2%. Choć nie jest to wartość spektakularna, to jednak stały wzrost przyczynił się do poczucia stałej, choć niewielkiej poprawy wśród konsumentów. Jak prognozuje ekonomista Marek Zuber, sytuacja może jednak ulec zmianie z uwagi między innymi na zmiany klimatu.
„Wszystko wskazuje na to, że rok 2025 będzie rokiem dużej zmienność cen żywności. Wynika to z wielu czynników, między innymi nadzwyczajnych okresów pogodowych. Początek roku przyniósł już mocny wzrost cen żywności, co będzie stanowić dodatkowy czynnik kosztotwórczy w kolejnych miesiącach” - tłumaczy Marek Zuber, ekonomista i analityk rynków finansowych Akademii WSB.
Kebabowa siła nabywcza
Indeks Pyszne.pl bywa porównywany do Wskaźnika Big Maca, stanowiąc w pewnym sensie jego polski odpowiednik. Dzięki Indeksowi jesteśmy bowiem w stanie wyliczyć między innymi, ile najpopularniejszych dań można kupić za jedną pensję minimalną. Przykładowo, za minimalne wynagrodzenie w styczniu 2025 roku można było nabyć 156 kebabów, a więc tyle samo co w styczniu 2021 roku, ale już więcej niż w styczniu 2023 (132). Podobnie wygląda sytuacja z pizzą. W tym przypadku liczba ta wzrosła od 92 w 2019 roku do 119 w 2025 roku.
Dalszą część artykułu znajdą Państwo w podanym linku:
Źródło informacji: Pyszne.pl
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 20.03.2025, 12:53 |
Źródło informacji | Pyszne.pl |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Image
Fakturowanie online - jak działa i dlaczego warto z niego korzystać?
Wyobraź sobie, że zaoszczędzisz nawet kilka godzin w ciągu miesiąca, korzystając z kompleksowego programu do wystawiania faktur, który wyręczy Cię w czasochłonnych i nudnych, lecz obowiązkowych zadaniach. Dzięki automatyzacji unikniesz pomyłek w danych kontrahentów, ograniczysz ryzyko opóźnionych płatności i przyspieszysz kompletowanie dokumentów dla księgowej. Dowiedz się, jak powinno wyglądać sprawne fakturowanie online, które ułatwi Ci zarządzanie dokumentacją firmową i finansami.- 17.04.2025, 15:53
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: Faktura.pl
-
Image
Brytyjski rynek nieruchomości - zyskowna alternatywa dla inwestycji w Polsce
- 17.04.2025, 15:47
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: CrowdREIT PLC
-
Image
Premier chce repolonizacji gospodarki - sektor wiatrowy odpowiada gotową strategią na rozwój polskiego przemysłu
Donald Tusk zapowiada koniec „naiwnej globalizacji” i kładzie biało-czerwoną flagę na naszą gospodarkę. Czas na odbudowę narodowej gospodarki, repolonizację polskiej gospodarki, rynku, kapitału - powiedział szef rządu w trakcie EFNI i zaznaczył, że polskie firmy muszą udzielać się w kluczowych dla gospodarki narodowej projektach. Takim kołem zamachowym polskiej gospodarki jest obecnie rozwój morskiej energetyki wiatrowej.- 17.04.2025, 15:43
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: PSEW
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ