Infogain, spółka portfelowa ChrysCapital, przejmuje Absolutdata - pioniera w dziedzinie AI i analityki

05.01.2021, 10:29aktualizacja: 05.01.2021, 10:34

Absolutdata znacznie zwiększa możliwości Infogain w zakresie uzyskiwania lepszych wyników biznesowych dla swoich klientów dzięki najnowocześniejszej sztucznej inteligencji i analityce.

LOS GATOS, Kalifornia--(BUSINESS WIRE)-- Infogain, firma z siedzibą w Dolinie Krzemowej, lider w dziedzinie usług inżynierii oprogramowania i platform cyfrowych skoncentrowanych na człowieku, ogłosiła przejęcie Absolutdata, firmy zajmującej się sztuczną inteligencją (AI) i zaawansowaną analityką, z siedzibą w Zatoce San Francisco, obsługującej 500 klientów na całym świecie. Wielokrotnie nagradzana platforma NAVIK AI firmy Absolutdata oraz 300 światowej klasy naukowców zajmujących się danymi znacznie zwiększą możliwości Infogain w zakresie opracowywania najlepszych wyników biznesowych dla swoich klientów poprzez wykorzystanie najnowocześniejszych technologii AI i analityki.

Absolutdata jest liderem w wykorzystaniu AI i zaawansowanej analityki do tworzenia skalowalnych efektów biznesowych dla klientów korporacyjnych na całym świecie. Dzięki połączeniu własnej platformy NAVIK AI i usług AI oraz zaawansowanej analityki Absolutdata umożliwia swoim klientom szybszy rozwój, zwiększenie zyskownych przychodów i rozwój głębszych relacji z klientami. Firma Absolutdata jest powszechnie znana z innowacyjności i nowatorskich rozwiązań w zakresie AI.

Oświadczenie Sunila Bhatia, CEO Infogain: „Przejęcie spółki Absolutdata przez Infogain stanowi dopełnienie naszej trzytorowej strategii przejęć, która ma pomóc klientom w zaspokojeniu rosnącego zapotrzebowania na platformy cyfrowe poprzez wykorzystanie strategii i doświadczenia, transformację chmury obliczeniowej oraz zaawansowane usługi analityczne i AI. Opracowane przez Absolutdata rozwiązania AI i zaawansowanej analityki zmienią sposób, w jaki firmy gromadzą wiedzę, podejmują decyzje i napędzają rozwój biznesu. Jestem przekonany o potencjale naszych zespołów do współpracy, innowacji i tworzenia istotnej wartości dla naszych klientów. Zapraszamy klientów i pracowników Absolutdata do naszej rozwijającej się rodziny Infogain. Przejęcie to zwiększy obecność Infogain w dodatkowych segmentach rynku, takich jak produkty szybkozbywalne, telekomunikacja i produkty farmaceutyczne”.

Oświadczenie dr Anila Kaul, CEO Absolutdata: „Firmy na całym świecie coraz częściej szukają połączenia technologii i AI/analityki, aby zapewnić skalowalny, trwały i rentowny rozwój ich działalności. Pandemia COVID-19 jeszcze bardziej przyspieszyła transformację cyfrową w różnych organizacjach. Cieszymy się, że możemy dołączyć do zespołu Infogain, ponieważ podzielamy podobne zaangażowanie w napędzanie sukcesu biznesowego poprzez przełomowe technologie. Jako jeden zespół i jedna firma jesteśmy bardzo dobrze przygotowani do kompleksowej i innowacyjnej obsługi naszych klientów, jak również do zapewnienia ogromnych możliwości rozwoju dla pracowników Absolutdata”.

Jest to trzecie przejęcie w ciągu 14 miesięcy, kolejne po przejęciu przez Infogain spółek Silicus Technologies z Houston i Revel Consulting ze Seattle. Dane, analityka i sztuczna inteligencja stanowią dla Infogain strategiczne obszary zainteresowania, a ich udział w przychodach spółki po przejęciu będzie wynosić 15%.

Oświadczenie Ayana Mukerji, COO Infogain: „NAVIK AI stanowi naszą pierwszą komercyjnie dostępną platformę SaaS i jest częścią szerszej strategii pomocy naszym klientom w wykorzystaniu platform cyfrowych w połączeniu z naszą transformacyjną ofertą usług. Dążymy do podwojenia bazy klientów w zakresie analizy w ciągu najbliższych dwóch lat i jesteśmy przekonani, że przejęcie to znacznie pomoże nam w osiągnięciu tego celu”. Jak dodał: „Infogain z kolei wykorzysta swoją strategię i doświadczenie, jak również usługi w zakresie infrastruktury danych i transformacji chmur obliczeniowych, aby zwiększyć swoją obecność u klientów firmy Absolutdata w celu przyspieszenia procesu wdrażania technologii cyfrowych”.

Obsługę prawną Infogain na terenie Stanów Zjednoczonych zapewnia kancelaria Wilson, Sonsini, Goodrich & Rosati, a w Indiach kancelaria Shardul Amarchand Mangaldas & Co., natomiast doradcą finansowo-podatkowym w KPMG jest Infogain. Wyłącznym doradcą ds. sprzedaży jest Ernst & Young.

Infogain

Infogain to firma z siedzibą w Dolinie Krzemowej, specjalizująca się w inżynierii platform cyfrowych i oprogramowania komputerowego. Opracowuje wyniki biznesowe dla firm z listy Fortune 500 i cyfrowych tubylców w branży technologicznej, opieki zdrowotnej, ubezpieczeniowej, turystycznej i handlu detalicznego, wykorzystując technologie takie jak chmura obliczeniowa, mikrousługi, automatyka, internet rzeczy i sztuczna inteligencja. Przyspiesza transformację opartą na doświadczeniu w dostarczaniu platform cyfrowych. Infogain posiada również status złotego partnera (Gold Partner) Microsoftu (NASDAQ: MSFT), a także posiada certyfikat Azure Expert dla dostawców usług zarządzanych (MSP).

Infogain, spółka portfelowa ChrysCapital, posiada biura w Kalifornii, Waszyngtonie, Teksasie, Wielkiej Brytanii, Zjednoczonych Emiratach Arabskich i Singapurze, z centrami usług w Austin, Krakowie, New Delhi, Bombaju, Pune i Bengaluru. Więcej informacji można uzyskać na stronie www.infogain.com.

Wersja źródłowa na businesswire.com: https://www.businesswire.com/news/home/20201224005166/en/

Źródło: Infogain

KONTAKT: