Innowacyjni i ambitni poszukiwani - ostatnie dni na zgłoszenie się do konkursu EEC Startup Challenge

20.02.2023, 13:08aktualizacja: 20.02.2023, 13:24

Grupa PTWP (1)
Zaprezentowanie swojego pomysłu podczas XV Europejskiego Kongresu Gospodarczego w Katowicach, pozyskanie inwestora lub partnera finansowego, wymiana doświadczeń, a także zwrócenie uwagi mediów - między innymi takie profity czekają na startujących w EEC Startup Challenge 2023. Do konkursu aplikować mogą startupy wyróżniające się w pięciu kategoriach. Zgłoszenia przyjmowane są do 28 lutego 2023 r., a udział w konkursie jest bezpłatny.

„Organizując Europejski Kongres Gospodarczy wyciągamy rękę do tych, którzy są najbardziej innowacyjni i z zaangażowaniem szukają wsparcia dla swoich pomysłów. Chcemy pomagać w nawiązywaniu kontaktów biznesowych, bo widzimy ogromny potencjał w łączeniu doświadczonego biznesu ze startupami. To, co cieszy szczególnie, to historie sukcesu startupów, które zaczęły się właśnie dzięki udziałowi w naszym konkursie” - mówi Wojciech Kuśpik, prezes Grupy PTWP, organizator Europejskiego Kongresu Gospodarczego w Katowicach.

„EEC Startup Challenge” trampoliną do sukcesu

Od pierwszej edycji w 2016 r. do konkursu „Startup Challenge” zgłosiło się ponad 1000 projektów z całego świata. Wśród dotychczasowych laureatów są firmy działające z powodzeniem w wielu sektorach gospodarki.

„Wygrana znacząco przyczyniła się do przyspieszenia i rozwoju naszego przedsięwzięcia. O projekcie zrobiło się głośno, pozyskaliśmy inwestorów i nowe kontakty branżowe zainteresowane wykorzystaniem naszego surowca we własnej produkcji. Otworzyliśmy także własne R&D Center oraz linię prototypową w Turce pod Lublinem. Na przełomie najbliższych miesięcy kupujemy park technologiczny pod pełnowymiarową produkcję - w tym celu planujemy wizytę w Szanghaju” - mówi Justyna Bekier, przedstawicielka The True Green, startupu wyróżnionego w zeszłorocznej edycji EEC Startup Challenge w kategorii „Środowisko” za stworzenie substytutu drewna twardego na bazie konopi włóknistych.

Laureatami konkursu dla startupów, który rozstrzygnięto w czasie poprzedniej edycji Europejskiego Kongresu Gospodarczego, są: Doctore.One, simpl.rent, The True Green, ULTRAXIS i OMNIAZ.

Kto może się zgłosić i dlaczego warto?

„EEC Startup Challenge” już po raz 8. towarzyszy Europejskiemu Kongresowi Gospodarczemu, który odbędzie się w dniach 24-26 kwietnia br. w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach. Do konkursu aplikować mogą startupy mające do zaoferowania innowacyjny produkt, technologię, model biznesowy lub zoptymalizowany proces i jednocześnie obecne na rynku nie dłużej niż pięć lat. Zgłaszający mogą przedstawić swoje propozycje w 5. kategoriach branżowych: „Modern Economy” (przemysł, energetyka, telekomunikacja, transport, budownictwo, robotyka, automatyzacja); „Environment” (ochrona środowiska, technologie dla klimatu, ekologiczne uprawy, smart energy, wykorzystanie surowców, przetwórstwo odpadów); „Health & Biotechnology” (medycyna, zdrowie, technologie medyczne, farmacja, biotechnologia); „Business Processes” (zarządzanie, analityka, ICT, cyberbezpieczeństwo, logistyka, HR); „Client & Lifestyle” (handel, customer experience, e-commerce, fintech, edutech, gaming, sport, przemysł czasu wolnego).

Udział w konkursie otwiera możliwość uzyskania wsparcia od światowych i krajowych ekspertów, ale również jest szansą na spotkanie i wymianę doświadczeń z innymi przedstawicielami młodych przedsiębiorstw. Profil firmy w formie wizytówki w „EEC Startup Review” - katalogu najciekawszych startupów - i możliwość zaprezentowania swoich pomysłów podczas Europejskiego Kongresu Gospodarczego 2023 to niecodzienne profity czekające na 15 najciekawszych polskich i europejskich twórców, biorących udział w „EEC Startup Challenge”. Startupy, dzięki udziałowi w konkursie, mogą zyskać również uwagę mediów obecnych na wydarzeniu oraz promocję w mediach branżowych Grupy PTWP. Wydarzenie jest również okazją do bezpośredniego kontaktu z uczestnikami największej imprezy biznesowej w Europie Centralnej oraz do pozyskania partnera biznesowego spośród tysięcy przedsiębiorców, wśród których są podmioty gotowe inwestować w innowacyjne projekty.

Zgłoszenia do „Startup Challenge” przyjmowane są przez stronę: https://www.estartupdays.eu/2023/pl/zgloszenia/1186/ do 28 lutego 2023 r.

Finał tegorocznego konkursu odbędzie się podczas XV Europejskiego Kongresu Gospodarczego zaplanowanego na 24-26 kwietnia 2023 r.

Europejski Kongres Gospodarczy w Katowicach, organizowany przez Grupę PTWP, od 2009 roku gromadzi reprezentantów biznesu, prezesów czołowych firm, naukowców i praktyków, decydentów mających realny wpływ na życie gospodarcze i społeczne oraz polityków i ekspertów z kraju, Europy i świata.

Europejski Kongres Gospodarczy (European Economic Congress - EEC) w Katowicach to trzydniowy cykl debat, spotkań i wydarzeń towarzyszących z udziałem gości z Polski, Europy, świata, wśród których wymienić można: unijnych komisarzy, premierów i przedstawicieli rządów państw europejskich, prezesów największych firm, naukowców i praktyków, decydentów mających realny wpływ na życie gospodarcze i społeczne. W opiniotwórczym gronie, w formie otwartej debaty publicznej, prowadzone są rozmowy o kwestiach najistotniejszych dla rozwoju Europy.

Organizatorem Europejskiego Kongresu Gospodarczego, od pierwszej edycji w 2009 roku, jest Grupa PTWP.

Więcej informacji:

Więcej informacji o organizatorze - Grupa PTWP - www.ptwp.pl