Inter Cars uruchomił najnowszą inwestycję w Zakroczymiu

31.05.2017, 17:12aktualizacja: 31.05.2017, 17:12

Inter Cars - najnowsza inwestycja w Zakroczymiu, fot. 4
Inter Cars, największy dystrybutor części samochodowych w Europie Środkowo-Wschodniej, piąty na rynku europejskim i dziesiąty na świecie, otworzył w Zakroczymiu jedno z najnowocześniejszych centrów logistycznych. Inwestycja pochłonęła 200 mln zł. Jej uruchomienie umożliwi spółce dalszą dynamiczną ekspansję.

W dniu 31 maja odbyło się uroczyste spotkanie, w którym udział wzięli wszyscy strategiczni partnerzy biznesowi spółki.

Centrum zapewnia pełną automatyzację najistotniejszych procesów związanych z obsługą dystrybucji produktów zamówionych przez klientów z całego świata. Daje możliwość wysłania niemal 10 milionów paczek rocznie i spakowania do nich prawie 130 milionów sztuk towarów. Wspomagane będzie ośmioma regionalnymi centrami dystrybucji, trzema w Polsce i po jednym na Łotwie, Ukrainie, na Węgrzech, w Rumunii i w Chorwacji.

Inter Cars posiada 462 filialne punkty dystrybucyjne w całej Europie, w tym 236 poza Polską. Spółka oferuje części do aut osobowych, ciężarówek i motocykli, dystrybuuje opony, oleje, akumulatory, elementy karoserii i wyposażenie warsztatów. Eksport na koniec 2016 roku stanowił 36 procent całkowitej sprzedaży grupy. W ciągu czterech lat ma wzrosnąć do 45 procent. Dalszy skokowy rozwój oferty i wzrost skali działania firmy nie byłby możliwy bez inwestycji w logistykę.

"Nasza sieć logistyczna jest przygotowana do ekspansji. Każdego dnia wysyłamy trzysta samochodów we wszystkich kierunkach - powiedział Wojciech Aleksandrowicz, prezes ILS Sp. z o.o., operatora logistycznego Inter Cars. - Jako że kolejne segmenty oferty Inter Cars dynamicznie się rozwijają, wciąż trwa rozbudowa centrum o kolejne powierzchnie” - dodał.

Uruchomienie centralnego magazynu pozwoli na optymalizację kosztów logistyki - będą one rosły wolniej niż przychody i marże. Najnowocześniejsze sortery i systemy magazynowe przełożą się na wzrost wydajności spółki. Inwestycja jest korzystna nie tylko z perspektywy Inter Cars, ale i regionu - stworzyła ponad 250 nowych miejsc pracy.

Uroczystemu otwarciu towarzyszyły spotkania partnerów biznesowych spółki - filiantów, właścicieli warsztatów samochodowych, dostawców, przedstawicieli instytucji rządowych i samorządowych, a także inwestorów i reprezentantów instytucji finansowych.

"Z wielką przyjemnością składam na ręce przedstawicieli zarządu Grupy Inter Cars serdeczne gratulacje i wyrazy uznania. Pełniąc zasłużoną rolę lidera, spółka wyznacza strategiczne kierunki rozwoju dla swojej branży. Kreuje innowacyjne rozwiązania. Wspiera rozwój polskiej gospodarki, efektywnie działając także poza granicami kraju oraz UE” - poinformował Jerzy Szmit, podsekretarz stanu Ministerstwa Infrastruktury i Budownictwa.

"Raduje mnie, że wraz z zarządem Inter Cars udało nam się połączyć w Specjalnej Strefie Ekonomicznej potrzebę inwestora z potrzebami regionu, w którym powstała ta inwestycja. Dumą napawa mnie świadomość, że otwarcie centrum to nie finał wielkiego przedsięwzięcia, lecz dopiero początek jego wspaniałego rozwoju. A także, że właśnie tutaj, w naszym regionie, powstało miejsce, z którego na cały świat trafiać będą produkty rodzimych producentów. Bo wiem, że ponad połowa produktów oferowanych przez Inter Cars pochodzi od krajowych wytwórców i dystrybutorów” - powiedział Wojciech Fedko, wiceprezes Polskiej Agencji Inwestycji i Handlu.

Podczas uroczystości dziesięciu przedstawicieli spośród ponad 50 tysięcy współpracujących ze spółką w całej Europie warsztatów otrzymało certyfikaty Ambasadora Sieci Warsztatowych w Polsce. Wyróżniono partnerów zapewniających najwyższe standardy usług i kierujących się troską o klienta.

"Dla naszych partnerów sukces Inter Cars stanowi wartość i element własnego sukcesu - powiedział Maciej Oleksowicz, nowy prezes Zarządu Spółki. - Spotkanie odbywało się pod hasłem synergii, która najlepiej definiuje sposób w jaki Inter Cars postrzega swoją rolę na rynku oraz funkcję uczestnika życia społecznego. Bo synergia to współdziałanie. Połączenie inicjatyw, które dzięki współpracy generują wyższe zyski niż każdy z uczestników biznesowej kooperacji mógłby wypracować samodzielnie” - dodał.

Inter Cars, poza dystrybucją części samochodowych, działa również w obszarze produkcji naczep, regeneracji części samochodowych i usług logistycznych. Firma poszukuje kolejnych nisz rynkowych, które zapewniłyby dalszy rozwój grupy. Obecnie jest w trakcie testowania programu „Auto w warsztacie”, w ramach którego na preferencyjnych warunkach zaopatruje warsztaty w samochody zastępcze dla klientów. Rozwija się też w segmencie maszyn rolniczych i przygląda się rynkowi marine.

W momencie debiutu na Giełdzie Papierów Wartościowych, w 2004 roku, Inter Cars generował sprzedaż na poziomie 613 mln zł. Zeszły rok grupa zamknęła już niemal 6 mld zł przychodów. Kolejny cel sprzedażowy to osiągnięcie minimum 10 mld zł sprzedaży w 2020 roku.

Inter Cars SA

ul. Gdańska 15