INTERSPORT POLSKA SA (25/2022) Szacunkowe wyniki za I kwartał roku obrotowego 2022/2023

04.08.2022, 16:20aktualizacja: 04.08.2022, 16:21

Raport bieżący 25/2022

INTERSPORT Polska S.A. z siedzibą w Cholerzynie ("Spółka" "INTERSPORT") informuje, że w I kwartale roku obrotowego 2022/2023 tj. od 1 kwietnia do 30 czerwca 2022 r. :

1. Wypracowała we wszystkich kanałach sprzedaży (sklepy, e-com, hurt):

a. łączne przychody netto w wysokości 56.915 tys. zł, czyli o 13,1% wyższe w stosunku do analogicznego okresu ubiegłego roku (było: 50.307 tys. zł)

b. obroty netto w ujęciu LFL (tj. na bazie porównywalnych sklepów) w wysokości 31.653 tys. zł czyli o 30,9% wyższe w porównaniu do analogicznego okresu

c. sprzedaż e-com spadła w tym okresie o 28,3% i stanowiła 11,2% udziału w ogólnej sprzedaży detalicznej.

2. Osiągnęła stratę brutto na poziomie 2.899 tys. zł czyli o 132,1% wyższą w stosunku do poprzedniego roku (była: strata brutto 1.249 tys. zł).

3. EBITDA wyniosła minus 678 tys. zł (była: EBITDA 754 tys. zł).

Na łączne przychody ze sprzedaży wypracowane przez Spółkę w I kwartale roku obrotowego 2022/2023 wpłynęły: (1) zmiana strategii Spółki w zakresie polityki handlowej, (2) działania dotyczące optymalizacji doboru oferty

i dostawców, (3) zmiana ekspozycji kluczowych kategorii produktowych oraz (4) prowadzenie przez Spółkę działalności przez cały okres (w analogicznym kwartale ubiegłego roku Spółka w kwietniu prowadziła działalność w ograniczonym zakresie ze względu na obostrzenia w związku z COVID-19). Nadal głównym czynnikiem sukcesu jest konsekwentna poprawa marży do poziomu 46,5% (wzrost 1,3 p.p. w odniesieniu do I kwartału roku obrotowego 2021/2022) w obu kanałach sprzedaży. Pomimo lepszych wyników sprzedażowych Spółka osiągnęła wyższą stratę spowodowaną wyższymi kosztami operacyjnymi sklepów ( m.in. pełne koszty czynszów, wyższe koszty mediów, wynagrodzeń) oraz wyższymi kosztami obsługi zadłużenia finansowego.

Przedstawione powyżej wyniki finansowe mają charakter szacunkowy, a ich obliczenia zostały dokonane według aktualnej wiedzy Zarządu. Publikacja ostatecznego raportu finansowego za I kwartał roku obrotowego 2022/2023 planowana jest na 22 sierpnia 2022 r.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz