INVESTMENT FRIENDS SA Informacja o podjęciu przez Zarząd decyzji o dokonaniu odpisu aktualizującego wartość aktywów finansowych Emitenta.

16.05.2016, 14:07aktualizacja: 16.05.2016, 14:07

Raport bieżący 16/2016

Zarząd INVESTMENT FRIENDS S.A. z siedzibą w Płocku niniejszym informuje, iż w związku z prowadzonymi przez Emitenta pracami nad raportem kwartalnym za I kwartał 2016r., którego publikacja przewidziana jest na dzień 16.05.2016r., Zarząd Emitenta w dniu 16.05.2016r. podjął decyzję o dokonaniu na dzień 31.03.2016 r. odpisu aktualizującego z tytułu spadku wartości aktywów finansowych Spółki w wysokości 25 tys. zł.

Odpisem aktualizującym objęta jest kategoria aktywów finansowych długoterminowych Emitenta w zakresie zawartych przez Emitenta umów pożyczki akcji Damf Inwestycje S.A. (poprzednia nazwa FLY.PL S.A.)

z siedzibą w Warszawie. Emitent informuje, że na dzień publikacji niniejszego raportu oraz na dzień 31.03.2016 r. kategoria aktywów finansowych objętych odpisem dotyczy zawartych przez Emitenta jako pożyczkodawcę umów pożyczki akcji spółki Damf Inwestycje S.A. (poprzednia nazwa FLY.PL S.A.) obejmujących łącznie pakiet 414.564 akcji spółki Damf Inwestycje S.A. z siedzibą w Warszawie, której akcje notowane są w Alternatywnym Systemie Obrotu NewConnect GPW S.A. w Warszawie. Wartość tego aktywa finansowego w księgach Emitenta szacowana jest zgodnie z ich wartością godziwą, którą w przypadku akcji Damf Inwestycje S.A. (poprzednia nazwa FLY.PL S.A.) uczestniczących w obrocie ocenia się z uwzględnieniem ich kursu na rynku na którym są one notowane. Emitent wyjaśnia, iż na dzień 31.12.2015r na który sporządzone zostało ostatnie sprawozdanie finansowe Emitenta obejmujące rok 2015r., wartość aktywów objętych odpisem aktualizującym wynosiła 97 768,44 zł , przy czym ówczesna wycena tych aktywów opierała się na jednostkowym kursie akcji Damf Inwestycje S.A. (poprzednia nazwa FLY.PL S.A.) na dzień na dzień bilansowy.

W dniu 22.03.2016 w związku z podziałem Spółki poprzez wydzielenie do IFERIA S.A. Spółka przekazała 50 000 sztuk akcji Damf Inwestycje S.A. (poprzednia nazwa FLY.PL S.A.). W związku z powyższym rozwiązano odpis aktualizujący w kwocie 5 tys. złotych. Akcje, które pozostały spółce zostały wycenione na dzień bilansowy według kursu giełdowego. Wskutek tego w pierwszym kwartale 2016 roku nastąpiła aktualizacja wartości akcji w wysokości -25 tys. złotych. Kwota odpisu została ujęta w rachunku zysku i strat.

W konsekwencji opisanego powyżej odpisu, wynik finansowy Emitenta ulegnie zmniejszeniu o 25 000 zł. Wartość aktywów objętych odpisem aktualizującym tj. aktywów finansowych długoterminowych w zakresie zawartych przez Emitenta umów pożyczek obejmujących na dzień 31 marca 2016 roku łącznie 414.564 akcji Damf Inwestycje S.A. (poprzednia nazwa FLY.PL S.A.), po dokonaniu ww. odpisu aktualizacyjnego w księgach Emitenta wyniesie 62 184,60 zł. Zarząd dokonał ponownej wyceny aktywa finansowego długoterminowego w postaci umowy pożyczki akcji Damf Inwestycje S.A. (poprzednia nazwa FLY.PL S.A.) stosując tą samą metodę wyceny zgodnie z wartością kursu akcji Damf Inwestycje S.A. (poprzednia nazwa FLY.PL S.A.) na dzień bilansowy.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz