IQ PARTNERS SA (14/2018) Utrata wartości aktywów

28.03.2018, 18:46aktualizacja: 28.03.2018, 18:46

Raport bieżący 14/2018

Zarząd Spółki IQ Partners S.A. z siedzibą w Warszawie ("Emitent", "Spółka") niniejszym informuje, że w związku z prowadzonymi przez Zarząd Spółki pracami nad jednostkowym oraz skonsolidowanym raportem rocznym za 2017 rok, którego publikacja przewidziana została na dzień 10 kwietnia 2018 roku oraz w związku z dokonaniem rewizji portfela inwestycyjnego spółek zależnych, Zarząd Emitenta w dniu 28 marca 2018 roku rozpoznał konieczność utworzenia w spółkach zależnych IQ Venture Capital s. a r.l., Ventures Hub sp. z o.o., InQbe sp. z o.o. odpisów aktualizujących, którymi objęte zostały akcje i udziały posiadanych spółek. Łączna kwota dokonanych odpisów wynosi 5,6 mln zł. Dodatkowo Zarząd Emitenta zdecydował o dokonaniu korekty wycen pozostałych akcji i udziałów, zmniejszając ich wartość o kwotę 8 mln zł. W związku z powyższym wartość portfela inwestycyjnego ulegnie zmniejszeniu z kwoty 31 mln zł do kwoty 14 mln zł.

Odpisy aktualizujące, którymi objęte zostały akcje i udziały posiadanych spółek oraz skutek wycen wpłynie na jednostkowy oraz skonsolidowany wynik finansowy za 2017 rok oraz na zmniejszenie kapitałów własnych.

Odpis zostanie ujawniony w skonsolidowanym sprawozdaniu finansowym Grupy Kapitałowej Emitenta za 2017 rok, w Rozdziale 5.27 Koszty finansowe oraz Rozdziale 5.39 Rodzaj oraz kwoty zmian wartości szacunkowych kwot podawanych w poprzednich latach obrotowych, jeśli wywierają one istotny wpływ na bieżący okres sprawozdawczy. Zarówno w jednostkowym jak i skonsolidowanych sprawozdaniu finansowym z całkowitych dochodów za 2017 rok, dokonane odpisy aktualizujące a także skutki wyceny portfela inwestycyjnego obciążają pozycję kosztów finansowych.

Dodatkowo Zarząd Emitenta podjął decyzję o utworzeniu w spółce zależnej IQ Venture Capital s. a r. l. odpisu z tytułu należności od spółki Mobile Partner S.A. na kwotę 106 tys. zł, od spółki Digital Broadcast sp. z o.o. na kwotę 74 tys. zł oraz od spółki Transdata sp. z o.o. na kwotę 74 tys. zł. Należności te wynikają z tytułu udzielonej pożyczki oraz objęcia obligacji wraz z należnymi odsetkami. Odpis zostanie ujawniony w skonsolidowanym sprawozdaniu finansowym Grupy Kapitałowej Emitenta za 2017 rok, w pozycji koszty finansowe i obciąży bezpośrednio skonsolidowany wynik finansowy. Dokonanie powyższego odpisu wpłynie również bezpośrednio na obniżenie kwoty należności wykazanych w bilansie Grupy Kapitałowej Emitenta i tym samym na wysokość sumy bilansowej.

Decyzja Zarządu Spółki o utworzeniu w spółkach zależnych odpisów aktualizujących spowodowana była wnikliwą analizą portfela inwestycyjnego. Natomiast decyzja o dokonaniu umorzenia należności została podjęta przy zachowaniu ostrożności, po analizie terminów płatności należności, ocenie ryzyka ich spłaty oraz ocenie sytuacji finansowej spółek.

Zastrzeżenie: Prezentowane powyżej wartość mają charakter szacunkowy, nie są ostatecznie zaakceptowane przez biegłego rewidenta i mogą ulec zmianie. Ostateczny wynik zostanie przedstawiony w jednostkowym sprawozdaniu finansowym Emitenta za 2017 rok oraz w skonsolidowanym sprawozdaniu finansowym Grupy Kapitałowej Emitenta za 2017 rok, które zostaną opublikowane w dniu 10 kwietnia 2018 roku.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz