JA Solar ustanawia nowy rekord mocy wyjściowej o wartości ponad 280 W generowanej przez polikrzemianowe moduły słoneczne z 60 ogniwami

17.11.2014, 12:02aktualizacja: 17.11.2014, 12:02

SZANGHAJ, 17 listopada 2014 r. /PRNewswire/ - Spółka JA Solar Holdings Co. Ltd. (Nasdaq: JASO) (dalej "Ja Solar" lub "Spółka"), jeden z największych na świecie dostawców wysoce wydajnych produktów z dziedziny energetyki solarnej, ogłosiła dziś, że moc znamionowa jej modułów słonecznych zgrupowanych w postaci 60 polikryształowych ogniw krzemowych ("polikrzemianowych") przekroczyła kolejny próg o wartości ponad 280 W.

Uzyskany właśnie wynik został potwierdzony przez Szanghajskie Centrum Badawcze przy jednostce certyfikacyjnej TUV Rheinland z Niemiec i uzyskał jej certyfikację. Ustanawia on rekordową wydajność (ponad 17,2%) konwersji paneli PV złożonych z 60 ogniw polikrzemianowych o rozmiarach przemysłowych (156x156 mm2) i działających w oparciu o pojedynczą puszkę przyłączeniową.

"Moc wyjściowa rzędu 280 W uzyskana przy zastosowaniu modułów polikrzemianowych z 60 ogniwami to rezultat nieustannej pracy naszego zespołu ds. badań i rozwoju. Stanowi ona odpowiedź na zapowiedziane niedawno przez JA Solar działania na rzecz pobicia nowego rekordu w wydajności polikrzemianowych ogniw słonecznych - powiedział Jian Xie, prezes JA Solar. - Tym samym po raz kolejny nasza spółka potwierdza, jak wielką wagę przywiązuje do ekonomicznej produkcji wysoce wydajnych ogniw i modułów słonecznych, wychodząc naprzeciw rosnącemu zapotrzebowaniu na najwyższej jakości produkty do zasilania solarnego".

"Moc wyjściową tych modułów słonecznych możemy zwiększyć jeszcze bardziej, doskonaląc stosowane przez nas procesy montażu modułów i materiały do mikrokapsułkowania - dodał Yong Liu, dyrektor ds. operacyjnych w JA Solar. - Zwiększenie mocy o kolejne 5 watów nie powinno stanowić dla nas problemu, a końcowym użytkownikom naszych produktów zapewni jeszcze więcej korzyści, jeśli chodzi o wzrost generowanej mocy i obniżenie kosztów instalacji".

JA Solar Holdings Co. Ltd.

JA Solar Holdings Co. Ltd. to czołowy producent wysoce wydajnych paneli słonecznych do konwersji światła słonecznego na elektryczność do zastosowań prywatnych, komercyjnych i użytkowych. Spółka ta jest jednym z największych na świecie producentów w branży energetyki słonecznej. Jej wyjątkowa oferta spełnia najwyższe standardy i uznawana jest za jedną z najlepszych i najbardziej opłacalnych w tym sektorze. Spółka prowadzi dystrybucję produktów własnej marki, a także zajmuje się produkcją w imieniu swoich klientów. Produkty solarne dostarczone przez JA Solar odbiorcom w 2013 r. pozwoliły wygenerować ok. 2,0 GW energii. Siedzibę główną spółka ma w Szanghaju (Chiny), a jej zakłady produkcyjne znajdują się w Szanghaju oraz prowincjach Hebei, Jiangsu i Anhui. Więcej informacji na ten temat znaleźć można na stronie: www.jasolar.com.

Źródło: JA Solar Holdings Co., Ltd.

KONTAKT:

Erica Hu