Juniper Networks wyposaża Deutsche Telekom w zarządzaną platformę do dostarczania usług SD-WAN klientom biznesowym

21.04.2020, 11:57aktualizacja: 21.04.2020, 11:57

Zintegrowane rozwiązanie sprzętowe i programowe jest kluczem do efektywnego wprowadzenia na rynek oferty zarządzanych usług Software-Defined.

SUNNYVALE, Kalifornia, 21 kwietnia 2020 r. /PRNewswire/ -- firma Juniper Networks (NYSE: JNPR), jeden z liderów wśród producentów bezpiecznych sieci działających w oparciu o sztuczną inteligencję, nawiązała współpracę z T-Systems - wiodącym integratorem usług cyfrowych - w celu stworzenia i wdrożenia zarządzanej infrastruktury SD-WAN w ramach rozwiązania zapewniającego kompleksową łączność klientom posiadającym zróżnicowane wymagania i środowiska sieciowe.

Wraz z tą ofertą usług T-Systems koncentruje się na zintegrowaniu nowoczesnych sposobów łączności z bezpieczną zarządzaną platformą obsługującą aplikacje uruchamiane w środowiskach wielu chmur obliczeniowych, jak też świadczeniu usług zestandaryzowanych jako zarządzanych usług SD-WAN, oferowanych pod nazwą Smart SD-WAN. Usługa Smart SD-WAN, zbudowana w oparciu o rozwiązania firmy Juniper, jest istotnym składnikiem zaawansowanej i bezpiecznej infrastruktury będącej fundamentem strategii transformacji cyfrowej T-Systems.

Po zdobyciu prominentnej europejskiej marki z sektora transportu na klienta tych usług, T-Systems spodziewa się, że oferta będzie niezwykle atrakcyjna dla szerokiej gamy firm i przyniesie przedsiębiorstwu znaczne przychody. Generalnie T-Systems angażuje się we wspieranie swoich klientów biznesowych w procesie transformacji cyfrowej poprzez ograniczanie złożoności, efektywne zarządzanie kosztami i zwiększanie możliwości w zakresie ochrony danych. Ponadto zapewnienie klientom lepszej widoczności sieci jest kluczową zaletą pomagającą im w łatwiejszym osiąganiu ich celów.

Najważniejsze informacje:

W celu utworzenia tej nowej oferty spółka T-Systems zintegrowała różne produkty Juniper, w tym:

- Contrail Service Orchestration - skalowalna i oferowana w architekturze multi-tenant platforma programowa umożliwiająca zautomatyzowane zarządzanie łącznością między oddziałami i pozwalająca firmie T-Systems usprawniać świadczenie usług w sieci, zapewniając niezawodność i elastyczność, rozszerzając przy tym widoczność całej sieci łączącej w środowiska wiele chmur obliczeniowych;

- Bramki bezpieczeństwa serii SRX - seria urządzeń CPE SD-WAN oferujących wszechstronny pakiet zabezpieczeń, działający na wielu poziomach, chroniących przed znanymi i nieznanymi zagrożeniami;

- Platforma usług sieciowych serii NFX - bezpieczne i zgodne ze standardami urządzenia CPE, dzięki którym T-Systems z łatwością opracowuje i świadczy na rzecz swoich klientów usługi sieciowe;

- Wirtualne zapory vSRX - posiadające te same cechy co oferowane przez Juniper fizyczne zapory z serii SRX, funkcjonujące w wirtualnej postaci, realizujące usługi zabezpieczeń pozwalające na skalowalność, dzięki czemu T-Systems może dodawać lokalizacje chmurowe do sieci SD-WAN w ramach dostarczania kompleksowej usługi;

- Cała infrastruktura Juniper działa pod kontrolą systemu operacyjnego Junos®, udostępniając ujednolicone środowisko pracy zoptymalizowane pod kątem modularności, otwartości i możliwości programowania wymaganych w przypadku nowej ery chmury w łączności. Stworzony w celu zapewniania niezawodności, bezpieczeństwa i elastyczności system operacyjny Junos automatyzuje operacje w sieci, zwiększając wydajność operacyjną;

- Wszechstronny pakiet bezpieczeństwa Connected Security wzmacniający ochronę sieci, w skład którego wchodzą funkcje firewall z uwierzytelnianiem użytkowników (User Firewall), next-generation firewall (Application Security), Unified Threat Management, oraz Intrusion Detection and Prevention (IPS). Juniper Connected Security realizuje te i inne funkcje zabezpieczeń na poziomie sieci w celu automatycznej ochrony użytkowników i danych.

Cytaty:

„Naszym zdaniem spersonalizowana łączność jest podstawowym czynnikiem wpływającym na powodzenie digitalizacji oraz działalności naszych klientów. Współpracując z Juniper, jesteśmy w stanie zapewnić naszym klientom biznesowym kompleksową, ukierunkowaną na zapotrzebowanie odbiorców infrastrukturę, która wspiera realizację wyzwań związanych z digitalizacją i zmniejsza stopień złożoności sieci. Innowacyjne rozwiązania Juniper umożliwiają nam zaprezentowanie rozwiązania konkurencyjnego pod względem technicznym i finansowym w ramach wysoce elastycznej i dynamicznej oferty usług” - Adel Al-Saleh, członek Zarządu Deutsche Telekom AG Board of Management i dyrektor generalny T-Systems.

„Nowe rozwiązanie SD-WAN oparte na naszej technologii oferowane przez T-Systems, wieloletniego partnera biznesowego Juniper, pogłębia relacje między naszymi firmami i umożliwia T-Systems dostarczanie szerokiej gamy bezpiecznych usług i funkcji przedsiębiorstwom oraz uproszczenie wdrażania, obsługi i utrzymania realizującej je sieci. Połączenie usług w chmurze i warstwy sieciowej software-defined stwarza szansę strategiczną dla dostawców takich jak T-Systems na wyróżnienie się na rynku dzięki sprostaniu problemowi złożoności infrastruktury, z którym mierzą się klienci firmy, a rolą Juniper jest wspieranie osiągnięcia tego celu” - Rami Rahim, Chief Executive Officer, Juniper Networks.

Dodatkowe zasoby:

Studium przypadku: Konsolidacja i modernizacja danych wsparciem dla usług IT T-Systems;

Juniper Networks w mediach społecznościowych: Facebook | Twitter | LinkedIn, blogi i społeczność Juniper: J-Net.

Juniper Networks

Juniper Networks stawia wyzwanie nieodłącznej złożoności związanej z sieciami ery wielochmurowej. Wykorzystuje do tego produkty, rozwiązania i usługi, które zmieniają sposób, w jaki ludzie się ze sobą łączą, pracują i żyją. Upraszcza proces przejścia do bezpiecznego i zautomatyzowanego środowiska wielochmurowego, aby umożliwić działanie sterowanych sztuczną inteligencją sieci komunikacyjnych na świecie. Dodatkowe informacje można znaleźć na stronie Juniper Networks (www.juniper.net) lub dołączyć do Juniper w sieciach społecznościowych Twitter, LinkedIn i Facebook.

Juniper Networks, logo Juniper Networks, Juniper i Junos to zastrzeżone znaki towarowe firmy Juniper Networks, Inc. i/lub jej podmiotów stowarzyszonych w Stanach Zjednoczonych i innych krajach. Inne nazwy mogą być znakami towarowymi odpowiednich właścicieli.

Logo - https://mma.prnewswire.com/media/1156979/Juniper_Logo.jpg

Źródło: Juniper Networks