Kepware® wprowadza aktualizację swojej sztandarowej platformy komunikacyjnej, która usprawni zarządzanie danymi i umożliwi optymalne wykorzystanie przepustowości

24.02.2015, 12:22aktualizacja: 24.02.2015, 12:22

Wersja 5.17 KEPServerEX® zawiera nową wtyczkę menedżera zadań (Scheduler) i aktualizację wtyczki Local Historian oraz pakietu EFM.

PORTLAND, Maine, 24 lutego 2015 r. /PRNewswire/ - Kepware® Technologies, producent oprogramowania specjalizujący się w komunikacji systemów automatyki, ogłosił dziś premierę wersji 5.17 oprogramowania KEPServerEX®. Nowa wersja tej sztandarowej platformy komunikacyjnej będzie wzbogacona o nową wtyczkę menedżera zadań (Scheduler) i wtyczkę Local Historian oraz pakiet EFM. Wprowadzenie nowej wersji wzmocni konkurencyjność oferty firmy Kepware skierowanej do branż korzystających z komunikacji zdalnej, do których należą między innymi sektor petrochemiczny, energetyczny oraz branża zarządzania wodą i ściekami.

Zdjęcie - http://photos.prnewswire.com/prnh/20150223/177148

Logo - http://photos.prnewswire.com/prnh/20130402/NE86794LOGO

Nowa wtyczka menedżera zadań umożliwia użytkownikom przeniesienie planowania udostępniania danych z klientów na serwer, optymalizując łączność między urządzeniami w sieciach o ograniczonej przepustowości. Scentralizowane planowanie zadań umożliwia użytkownikom ustalanie harmonogramów na podstawie priorytetów i określenie, kiedy i które zbiory danych powinny być odpytywane - zapewniając kontrolę i monitorowanie wykorzystania sieci. Nową wersję wyposażono również w dodatkowe zabezpieczenie sieci przed kradzieżą przepustowości przeznaczonej dla najważniejszych aplikacji.

Pakiet EFM firmy Kepware do KEPServerEX zawiera zbiór sterowników i eksporterów do elektronicznych mierników przepływu (EFM), który umożliwi przedsiębiorstwom z branży petrochemicznej pozyskiwanie danych w czasie rzeczywistym i danych historycznych EFM z komputerów przepływu i urządzeń do zdalnego przesyłania danych (RTU). Pakiet EFM od początku obsługiwał pliki FLOWCAL CFX, zaś wersja 5.17 KEPServerEX umożliwia użytkownikom sprawne importowanie danych EFM na temat paliw do bazy danych Oracle FLOWCAL za pośrednictwem kolejki transakcyjnej FLOWCAL, co usprawnia proces szkolenia, konfiguracji, wsparcia i obsługi technicznej dla klientów korzystających z FLOWCAL i pakietu EFM firmy Kepware.

Aby poprawić wydajność działania i zmniejszyć obciążenie sieci, firma Kepware dokonała aktualizacji wtyczki Local Historian, która obsługuje przetworzone polecenia odczytu w oparciu o specyfikację OPC Historical Data Access (HDA) pozwalającą na przeglądanie i analizę zgromadzonych danych historycznych. Przetworzone polecenia odczytu przenoszą znaczne obciążenie związane z przetwarzaniem danych z klienta na serwer danych historycznych, ograniczając do minimum obciążenie sieci związane z każdym żądaniem.

"Dzisiaj, gdy przedsiębiorstwa generują ogromne ilości danych, wartość tych informacji zależy od szybkiego i skutecznego do nich dostępu - stwierdził Tony Paine, dyrektor generalny Kepware. - Wersja 5.17 KEPServerEX zapewnia naszym klientom narzędzia do zarządzania danymi i skuteczniejszej optymalizacji wykorzystania przepustowości, co wiąże się z usprawnieniem komunikacji i w dalszej perspektywie umożliwia podejmowanie bardziej świadomych decyzji biznesowych".

Wersja 5.17 KEPServerEX jest wyposażona w aktualizacje 25 sterowników, które obejmują między innymi znaczne ulepszenie sterownika Allen-Bradley ControlLogix Ethernet, Allen-Bradley Ethernet, sterowników DNP3 i OPC XML-DA.

Więcej informacji można uzyskać na stronie Kepware Technologies lub kontaktując się z naszym przedstawicielem pod numerem telefonu +1 (207) 775-1660 lub na adres e-mail: sales@kepware.com.

Kepware, Inc.

Kepware Technologies to prywatna spółka z siedzibą w Portland, w stanie Maine, zajmująca się tworzeniem oprogramowania. Oferta Kepware obejmuje oprogramowanie dla przedsiębiorstw zapewniające łączność pomiędzy różnymi urządzeniami systemów automatyki i aplikacjami komputerowymi. Z produktów Kepware mogą korzystać zarówno zakłady produkcyjne, jak i wiertnie oraz elektrownie wiatrowe działające na międzynarodowych rynkach pionowych, w tym podmioty działające w branży wytwórczej, petrochemicznej, energetycznej, a także w sektorze automatyki budynków i innych gałęzi przemysłu. Powstała w 1995 r. firma Kepware obecnie dostarcza swoje oprogramowanie do ponad 100 państw, pomagając przedsiębiorstwom w usprawnieniu procesów operacyjnych i decyzyjnych. Więcej na stronie: www.kepware.com.

Żródło: Kepware Technologies

Kontakt dla mediów: