Kolejne samoloty za sprzętem medycznym zakupionym przez KGHM wylądują jutro w Warszawie

31.03.2020, 12:28aktualizacja: 31.03.2020, 12:28

KGHM - logo
Jutro o godzinie 14:40 wyląduje na warszawskim lotnisku Okęcie kolejny samolot ze sprzętem medycznym zakupionym na zlecenie spółki KGHM Polska Miedź S.A. To już drugi transport z pomocą dla placówek służby zdrowia w Polsce finansowany przez lubińską spółkę. KGHM dokonało łącznie zakupu sprzętu medycznego o wartości przekraczającej 15 mln USD. Służyć ma ona walce ze zwalczaniem skutków epidemii wywołanej przez wirusa SARS CoV-2.

Kolejny samolot wynajęty przez KGHM wyląduje w Warszawie jeszcze tego samego dnia wieczorem. Tak sprawne i szybkie zorganizowanie tej gigantycznej operacji logistycznej możliwe było dzięki osobistemu zaangażowaniu się w akcję prezydenta RP Andrzeja Dudy, który rozmawiał na ten temat z prezydentem ChRL.

W samolotach, które lądować będą jutro w Warszawie znajdzie się sprzęt medyczny wyprodukowany przez trzy chińskie fabryki. Na pokładzie samolotów znajdzie się m.in. blisko 50 respiratorów medycznych, około 130 tysięcy kombinezonów medycznych, 500 tysięcy maseczek ochronnych, około 160 tysięcy gogli medycznych.

„Transporty organizowaliśmy od kilkunastu dni na apel pana prezydenta Andrzeja Dudy” – powiedział prezes zarządu KGHM Polska Miedź S.A. Marcin Chludziński. Pierwszy samolot z pomocą zorganizowaną przez KGHM Polska Miedź S.A. wylądował w ubiegłym tygodniu. Łączna wartość materiałów medycznych, które one przewiozą to około 15 mln USD.

Sprzęt, który docelowo trafić ma do szpitali, przychodni oraz placówek innych służb sanitarnych, zostanie przekazany do dyspozycji władz państwowych, które będą decydować o jego dokładnym przeznaczeniu.

Jak powiedział szef Kancelarii Premiera Rady Ministrów Michal Dworczyk, sprzęt zostanie przekazany do dyspozycji Ministerstwa Zdrowia. Resort zdrowia będzie decydować o dalszej dystrybucji tych dóbr do najbardziej potrzebujących jednostek.

W sprawie akredytacji dziennikarskich prosimy o kontakt z Martyną Jarząbek, e-mail: martyna.jarzabek@kghm.com, tel. 509 921 364

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 31.03.2020, 12:28