Kolejny etap modernizacji i zmiana nazwy spółki z Grupy Kapitałowej PKP Intercity

23.05.2019, 12:11aktualizacja: 23.05.2019, 12:11

Należący do PKP Intercity Zakład Usług Taborowych Remtrak zmienia nazwę na PKP Intercity Remtrak Sp. z o.o. Jednocześnie rozpoczyna trzeci etap modernizacji swojego oddziału w Idzikowicach, poszerzając tym samym jego kompetencje. Spółka planuje zatrudnić 400 nowych pracowników.

Zakład Usług Taborowych Remtrak Sp. z o.o. powstał w 1999 roku. Wraz z PKP Intercity S.A. i WARS S.A. wchodzi w skład grupy kapitałowej PKP Intercity S.A. Spółka wkracza w nowy etap rozwoju, zmieniając swoją nazwę na PKP Intercity Remtrak Sp. z o.o. Jednocześnie rozpoczyna trzeci etap modernizacji swojego oddziału w Idzikowicach. Celem tego procesu jest urynkowienie spółki i rozszerzenie dotychczasowych kompetencji.

Obecny etap obejmie budowę nowej hali naprawczej dla lokomotyw i wagonów wraz z wózkownią oraz hali napraw zestawów kołowych. Pozwoli to na jednoczesną naprawę większej liczby wagonów. Zakończenie prac zaplanowane jest na styczeń 2021 roku.

Cały proces modernizacji rozpoczął się w maju 2016 roku. Od tego czasu m.in. zbudowano nowoczesną komorę lakierniczą, a także zrealizowano inwestycje, które znacząco poprawiły komfort pracy. Ponadto powstała nowa hala produkcyjna wyposażona w wiele specjalistycznych stanowisk naprawczych, co pozwoliło usprawnić proces naprawy wagonów oraz mocniej uniezależnić się od podmiotów zewnętrznych. Koszt dotychczasowych prac wyniósł blisko 18 mln zł netto.

Rosnące zatrudnienie

Rozbudowywany zakład w Idzikowicach stanowi ważny ośrodek zatrudnienia w regionie, a liczba pracowników stale rośnie. We wszystkich oddziałach Remtrak zatrudniał na koniec 2018 roku ponad 500 pracowników. Rozpoczynający się kolejny etap rozbudowy zakładu wpłynie na dalszy wzrost zatrudnienia o 400 do 450 nowych pracowników, co daje łącznie ponad 800 miejsc pracy.

Rosną zyski i liczba realizowanych zleceń

Spółka notuje rosnące zyski. Rok 2018 zamknęła z 5,42 mln zł netto zysku. 2017 rok przyniósł 4,12 mln zł netto zysku, względem 3,35 mln zł netto w 2016 roku. Systematycznie rośnie także liczba zleceń, które Remtrak wykonuje dla PKP Intercity. W ostatnich czterech latach PKP Intercity Remtrak zrealizowało lub wciąż realizuje umowy o łącznej wartości 522,1 mln zł netto. Największa z nich, zawarta w 2017 roku, dotyczy przeglądów okresowych na czwartym poziomie utrzymania aż 954 wagonów osobowych.

Coraz efektywniejsze zabezpieczenie potrzeb taborowych

Zakończenie procesu modernizacji Oddziału w Idzikowicach pozwoli znacząco zwiększyć liczbę wykonywanych przez PKP Intercity Remtrak przeglądów na czwartym i piątym poziomie utrzymania. PKP Intercity będzie w coraz mniejszym stopniu uzależnione od podmiotów zewnętrznych, co pozwoli reagować efektywnie kosztowo na bieżące potrzeby taborowe. Przełoży się to bezpośrednio na sprawną obsługę stale rosnącej liczby pasażerów przewoźnika.

Data publikacji 23.05.2019, 12:11
Źródło informacji PKP Intercity