Kolek: ZUS rekomenduje warianty zmian, ale decyzje polityczne należą do rządzących

07.11.2016, 15:56aktualizacja: 07.11.2016, 15:56

"Systemy z pewnymi dobrymi cechami, ale również z istotnymi brakami, które powinny być wyeliminowane" – taką ocenę Melbourne Mercer Global Pension Index 2016 wystawił systemom emerytalnym kilku krajów, wśród nich Polski.

Antoni Kolek, dyrektor gabinetu prezes Zakładu Ubezpieczeń Społecznych powiedział, że rekomendacje ZUS zawarte w przeglądzie emerytalnym maja charakter wariantowy, a decyzje polityczne należą do rządu i parlamentu.

Podkreślił, że głównym przesłaniem rekomendacji jest wspólna odpowiedzialność państwa, pracodawców i pracowników za zapewnienie odpowiedniej wysokości emerytur w przyszłości.

O koniecznych zmianach i przeglądzie emerytalnym rozmawiali w PAP uczestnicy debaty Izby Gospodarczej Towarzystw Emerytalnych.

embeduj wideo
Data publikacji 07.11.2016, 15:56