KOMPUTRONIK SA (18/2019) Decyzja znaczącego akcjonariusza w sprawie sposobu głosowania podczas obrad Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Komputronik S.A. w zakresie planowanych działań w kierunku możliwej emisji akcji lub obligacji zamiennych na akcje

17.09.2019, 09:33aktualizacja: 17.09.2019, 09:33

Raport bieżący 18/2019

W nawiązaniu do raportu bieżącego nr 11/2019 oraz zwołanego na dzień 19 września 2019 r. Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia [ZWZ], Zarząd spółki Komputronik S.A. z siedzibą w Poznaniu [Spółka, Emitent] informuje, że w dniu 16 września 2019 r. powziął od jednego z większościowych akcjonariuszy kontrolujących Spółkę [Akcjonariusz] informację nt. planowanego głosowania w zakresie punktów 16 (uchwała nr 17) i 17 (uchwała nr 18) opublikowanego porządku obrad ZWZ.

Jak wynika z przedłożonej Spółce informacji od Akcjonariusza, mając na względzie m.in. znane publicznie wątpliwości uczestników rynku odnośnie porządku obrad ZWZ, Akcjonariusz przekazał decyzję, że ze zrozumieniem odnosi się do podniesionych argumentów i wobec tego: (1) na podstawie art. 404 § 2 k.s.h. zgłoszony zostanie wniosek Przewodniczącemu ZWZ o poddanie pod głosowanie uchwały o charakterze porządkowym w sprawie usunięcia punktów 16 i 17 z planowanego porządku obrad ZWZ; (2) w konsekwencji bezprzedmiotowe stanie się głosowanie nad projektami uchwał odnośnie ww. punktów porządku obrad; (3) jednocześnie w razie nieprzyjęcia zmiany do planowanego porządku obrad w trybie opisanym w pkt 1., Akcjonariusz wykonując prawo głosu nie poprze projektów uchwał proponowanych pierwotnie w ramach punktów 16 i 17 planowanego porządku obrad ZWZ. Jednocześnie Spółka informuje, że mając na uwadze swój słuszny interes, antycypując potencjalny przebieg ZWZ, podjęła w tym samym dniu działania mające na celu zbadanie opinii innego z większościowych akcjonariuszy kontrolujących Spółkę, który niezależnie w godzinach wieczornych potwierdził, iż również nie jest zainteresowany podjęciem uchwał z punktów 16 i 17 porządku obrad.

Jednocześnie Zarząd Emitenta pragnie zauważyć, że wcześniejsze projekty były związane z podjętymi w ostatnim czasie działaniami Spółki odnośnie współpracy z instytucjami finansowymi i inwestorami prywatnymi w zakresie zwiększenia finansowania działalności. Zarząd Emitenta nie wyklucza przy tym, że w przyszłości Spółka może powrócić do kwestii potencjalnych emisji papierów wartościowych, o ile byłoby to podyktowane koniecznością efektywnego zarządzania zasobami finansowymi.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz