Kongres 590: Chmura Krajowa zapewni transformację cyfrową firm i administracji

16.11.2018, 17:47aktualizacja: 16.11.2018, 17:47

PAP/M.Kmieciński fot.1
Operator Chmury Krajowej – spółki tworzonej przez Polski Fundusz Rozwoju i PKO BP – zaoferuje pod koniec 2019 roku kompleksowe usługi dla przedsiębiorstw, administracji państwowej i samorządów w zakresie migracji oraz przetwarzania danych cyfrowych w chmurze – zapowiedział wiceprezes powstającej spółki Adam Sekuła podczas odbywającego się w Jasionce koło Rzeszowa (15-16 listopada 2018) Kongresu 590.

Według Sekuły, celem chmury krajowej jest dokonanie cyfrowej transformacji – zarówno gospodarki, jak i administracji. Zasadą działania ma być suwerenność danych (będą one przetwarzane i przechowywane wyłącznie na serwerach zlokalizowanych na terenie Polski). Przedsiębiorcy otrzymają wsparcie przy migracji danych, a rozwiązania będą zgodne z polskim prawem. Chmura zapewni też skuteczne systemy cyberbezpieczeństwa.

Minister cyfryzacji Marek Zagórski podkreślił w trakcie debaty na Kongresie 590, że z nowej inicjatywy może skorzystać administracja publiczna, która potrzebuje zintegrowanych i kompleksowych rozwiązań. „Na poziomie rządowym mamy obecnie około 400 centrów przetwarzania danych, z których tylko 34 mają centra zapasowe. Szacujemy, że niezbędne wydatki na modernizację rządowych i samorządowych centrów przetwarzania danych w ich obecnej strukturze wyniosłyby 1,3 mld zł” – powiedział Zagórski. Podkreślił, że alternatywą jest utworzenie chmury publicznej, która mogłaby się opierać m.in. na rozwiązaniach rozwijanych przez spółkę PFR i PKO BP.

Według ministra, chmura krajowa będzie również istotnym rozwiązaniem dla firm, gdyż obecnie statystyki ucyfrowienia gospodarki nie są dobre, a u wielu przedsiębiorców występuje bariera mentalna przed utrzymywaniem danych w chmurze. Tymczasem „jest to szansa na przeniesienie biznesu na wyższy poziom” – mówił Zagórski.

Prezes PKO BP Zbigniew Jagiełło powiedział podczas debaty, że inicjatywa utworzenia Chmury Krajowej pojawiła się po raz pierwszy, gdy okazało się, że dostępne na rynku rozwiązania nie spełniają wymogów stawianych przed bankami przez polskie prawo. Globalny trend przenoszenia usług do chmury jest wyraźnie widoczny, a dzięki chmurze krajowej – także polskie firmy będą mogły się w niego włączyć.

Jagiełło podkreślał jednocześnie ogromne doświadczenie banków w zakresie przetwarzania danych.

„PKO Bank Polski ma bogate doświadczenie związane z cyfryzacją. Podzieliliśmy się z nim administracją publiczną wspólnie tworząc usługi e-administracji, z których dziś może korzystać duża część z 18 milionów użytkowników bankowości elektronicznej. Powołanie wspólnie z Polskim Funduszem Rozwoju operatora chmury krajowej jest dla nas naturalnym, kolejnym krokiem w transformacji cyfrowej” - mówił szef PKO BP. Dodał, że bank wniesie do tego biznesu masę krytyczną – ma bowiem 430 tys. klientów biznesowych oraz obsługuje liczne podmioty z sektora administracji.

Prezes PFR Paweł Borys zachęcał do spojrzenia na temat przetwarzania danych w chmurze z perspektywy małego przedsiębiorcy. „Z prowadzonych przez nas rozmów wynika, że jest niewiedza na temat rozwiązań, które wspierają cyfryzację” – podkreślał szef PFR. Według niego, zastosowanie nowych technologii zmniejszy koszty działania firm, w tym utrzymywania serwerów, czy wymagane nakłady pracy. Chmura Krajowa zapewni szybkość, jakość, bezpieczeństwo, elastyczność kosztową, a nawet ułatwi wchodzenie z produktami na rynek. „To przyspieszy transformację technologiczną” – powiedział Borys.

Zdaniem Marka Frąckowicza, dyrektora wykonawczego ds. informatyki w PKN Orlen, Chmura Krajowa może być też podwaliną do stworzenia centrum badań i rozwoju, przyciągającego najlepszych ekspertów w Polsce, wspierającego konkurencyjność polskich przedsiębiorstw i wdrażającego różnorodne rozwiązania istotne dla gospodarki, np. z zakresu blockchain, sztucznej inteligenci czy machine learning.

„Nie bujamy w obłokach: celem jest nie to, żeby wszyscy korzystali z chmury, ale konkurencyjność i transformacja cyfrowa przedsiębiorstw oraz sprawna administracja. Chcemy osiągnąć skok w efektywności działań” – podsumował Paweł Borys.

embeduj wideo
POBIERZ WIDEO