Kongres 590: wzrasta znaczenie zarządzania wiekiem w strategii kadrowej firm

16.11.2018, 13:55aktualizacja: 16.11.2018, 13:55

Przedsiębiorstwo, które zrozumiało, że zarządzanie wiekiem jest bardzo ważne, zdobywa przewagę konkurencyjną nad innymi firmami – powiedział Zbigniew Leszczyński, członek zarządu ds. rozwoju PKN Orlen S.A. podczas Kongresu 590 w Jasionce koło Rzeszowa.

Zbigniew Leszczyński uczestniczył w sesji Narodowej Rady Rozwoju „Zarządzanie wiekiem: szansa dla konkurencyjności przedsiębiorstw”. W trakcie sesji dyskutowano o tym, w jakim stopniu zarządzanie wiekiem w przedsiębiorstwach w Polsce może stać się rozwiązaniem powszechnie stosowanym.

Jak podkreślili organizatorzy panelu, w nadchodzących dekadach Polska doświadczy kurczenia i starzenia się ludności przy jednoczesnym szybkim zmniejszaniu się zasobów pracy. Ludność w wieku produkcyjnym w coraz większym stopniu składać się będzie z osób w wieku 50+. Wiele branż i regionów dozna problemów z powodu niewystarczającej liczby pracowników, zwłaszcza tych wykwalifikowanych. Pozyskanie takich osób może stać się jednym z kluczowych czynników konkurencyjności przedsiębiorstw na rynku krajowym i międzynarodowym.

„Zarządzanie wiekiem jest bardzo istotnym elementem w zarządzaniu przedsiębiorstwem. Firmy, które to zrozumieją będą miały przewagę konkurencyjną na rynku. Wynika to z kilku czynników: bardziej doświadczonej kadry, lepszego kontaktu z klientem oraz tworzenia bardziej zaawansowanych technologicznie produktów – podkreślił Leszczyński.

„W każdym zarządzaniu wiekiem ważne jest, by znalazły się tam cztery pokolenia pracowników, które mogą przekazywać sobie wiedzę, entuzjazm, zaangażowanie i doświadczenia. Każde z tych pokoleń ma zupełnie inne podejście do pracy” – powiedział Leszczyński. Jego zdaniem różnorodność podejścia do pracy można w sposób optymalny zbilansować z dużą wiedzą, rozsądkiem i rozważnym podejściem do wykonywanych zadań. „My to łączymy i wykorzystujemy” – powiedział.

Jak ocenił, przekazywanie wiedzy musi się odbywać na poziomie digitalizacji. „Chcielibyśmy, żeby ta rewolucja przemysłowa 4.0 funkcjonowała również w zarządzaniu wiekiem. Co oznacza, że powinna odbywać się zarówno między pracownikami, jak również powinna zostawać w systemach informatycznych” – podkreślił członek zarządu ds. rozwoju PKN Orlen.

Podkreślił również, że w zarządzaniu wiekiem jest niezwykle istotne, aby cały proces odbywał się w sposób metodologiczny, w którym kadra kierownicza oraz HR świadomie zarządzają kapitałem ludzkim. „Nie może to być proces przypadkowy” – powiedział.

Jak dodał, PKN Orlen stara się współpracować ze szkołami i uczelniami wyższymi. „Współpraca dużych firm z uczelniami powoduje, że łatwiej jest pozyskać młodego pracownika, który jest bardziej profilowo przygotowany do pracy w danym zakładzie, niż pracownika przygotowanego ogólnie” – powiedział. „Jest to świadome działanie PKN Orlen, które realizujemy w zarządzaniu wiekiem. Osiągamy dobre wyniki, pracownicy doskonale się rozumieją, dostajemy również szereg nagród z zakresu zarzadzania procesem kadrowym, które tylko potwierdza, że prowadzony jest on w sposób właściwy” - podsumował.

Magdalena Wróbel, dyrektor naczelna ds. zarządzania zasobami ludzkimi z KGHM Polska Miedź podkreśliła, że zarządzanie wiekiem jest elementem kultury organizacyjnej firmy, co wynika z charakterystyki przedsiębiorstwa. „KGHM to firma, w której pracują pokolenia” - podkreśliła. Jej zdaniem, do zarządzania wiekiem w przedsiębiorstwach trzeba podejść „holistycznie”, czyli – jak zaznaczyła - od wejścia pracownika w struktury firmy w młodości do zakończenia pracy. „My mamy taki proces i on jest zakorzeniony w firmie bardzo mocno” – powiedziała Wróbel.

Z kolei Michał Banaś, wicedyrektor ds. administracyjnych organizacji zarządzania centrum medycznego im. Jonschera w Łodzi zwrócił uwagę na problem zarządzania wiekiem w branży medycznej. Jak podkreślił, w kadrze pielęgniarskiej luka pokoleniowa jest ogromnym problemem, ponieważ średnia wieku przekracza 50 lat. „Brakuje młodej kadry pielęgniarskiej, co jest widoczne w wielu podmiotach medycznych. Dlatego tak istotne jest, by doświadczeni pracownicy dzielili się swoją wiedzą i doświadczaniem z młodszymi kolegami” – zaznaczył.

Jak zauważył Cezary Kaźmierczak, prezes Związku Przedsiębiorców i Pracodawców, w chwili obecnej - jeśli chodzi o system zarządzania wiekiem - to jest on obecny w niewielu przedsiębiorstwach. Jego zdaniem, dobre wdrażanie zarządzania wiekiem może potrzebować zmiany kodeksu pracy, który „był pisany w latach 70-tych”. Jednym z głównych elementów zmiany, na które wskazał Kaźmierczak, jest uelastycznienie form zatrudnienia.

Kongres 590 to jedno z najważniejszych wydarzeń ekonomicznych w kraju. W trakcie dwudniowego kongresu ma miejsce ponad 90 debat, które dotyczą m.in. nowych technologii, inwestycji, energetyki. W tegorocznej edycji uczestniczy ponad 4 tys. osób.

embeduj wideo
POBIERZ WIDEO