Konin: Przebudowa stadionu przy Dmowskiego wkracza w decydującą fazę

28.03.2023, 01:18aktualizacja: 28.03.2023, 01:19

Fot. UM Konin
W 208. dniu największej w ostatnich latach inwestycji w infrastrukturę sportową w Koninie (27 marca) rozpoczął się montaż wież oświetleniowych. Docelowo światłem o natężeniu 500 lux oświetlą one, przebudowywany za 11 milionów zł, Stadion im. Mariana Paska w Koninie - najstarszy tego typu obiekt w mieście.

Stalowe i ocynkowane wieże oświetleniowe składają się z dwóch segmentów o łącznej wysokości 16,7 i 18 m, wynikającej z różnej liczby opraw, związanej z lokalizacją i wymaganym natężeniem oświetlenia boisk, zgodnie z kryteriami licencyjnymi PZPN. Wieże posiadają różne rozwiązania dotyczące podestów obsługowych. Ponad ich poziomem znajduje się uziemienie w postaci iglic odgromowych, co daje łączną wysokość ponad 21 m i 20 m. Uziemione będą również stalowe ocynkowane konstrukcje trybun obu pełnowymiarowych boisk. Po ustawieniu wież, przy użyciu żurawia, podwykonawca branży elektrycznej zamontuje oprawy, które spełniają wszystkie wytyczne zawarte w uzgodnionym z PZPN projekcie.

Na podesty masztów prowadzą systemowe rozwiązania komunikacji pionowej z asekuracją wyposażoną w mechanizm samozaciskowy blokujący upadek na odcinku 14 cm. Jak tłumaczą specjaliści - daje to możliwość rezygnacji z wymaganych przepisami obręczy ochronnych zabezpieczających przed upadkiem z wysokości w przypadku drabin od wysokości powyżej 3 m nad poziomem terenu. Producentem masztów jest Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Usługowo-Handlowe ELMONTER OŚWIETLENIE z Zagórowa. Fundamenty w postaci studni zapuszczanych betonowano 29 grudnia ubiegłego roku, a więc beton uzyskał wymaganą pełną wytrzymałość.

Przebudowę Stadionu im. Mariana Paska w Koninie za kwotę prawie 11 milionów zł wykonuje od 1 września 2022 r, Przedsiębiorstwo Wielobranżowe GRETASPORT z Dąbrowy Górniczej. Inwestorem jest Miasto Konin, realizatorem koniński MOSiR. Realizacja inwestycji jest możliwa dzięki dofinasowaniu ze środków Funduszu Rozwoju Kultury Fizycznej o wartości 6.773.300 zł i z Rządowego Funduszu Inwestycji Lokalnych. Część środków pochodzi z budżetu miasta Konina.

W wyniku przebudowy powstanie nowoczesny zespół boisk wraz z niezbędną infrastrukturą towarzyszącą obejmujący: dwa boiska o wymiarach: 105mx68m (jedno z nawierzchnią naturalną, drugie ze sztuczną), jedno boisko o nawierzchni naturalnej o wymiarach 95mx45m. Boiska będą miały funkcję treningową oraz meczową.  Po przebudowie obiekt spełni wymogi licencyjne do organizacji rozgrywek ligowych (Ekstraliga kobiet, III Liga mężczyzn). Inwestycja wpłynie na poprawę warunków szkoleniowo – treningowych dla kadry i młodzieży uzdolnionej sportowo oraz warunków do organizowania rozgrywek i zawodów różnego szczebla w ramach współzawodnictwa sportowego.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 28.03.2023, 01:18