Kredyt Inkaso w Bułgarii z portfelem wartym 200 mln

12.05.2015, 18:08aktualizacja: 12.05.2015, 18:08

Kredyt Inkaso
Kredyt Inkaso kupiło w Bułgarii duży portfel wierzytelności o wartości blisko 200 mln złotych. Spółka nie zwalnia tempa i planuje dalszą ekspansję na południe Europy.

Dzięki transakcji Kredyt Inkaso zyskało portfel 44 tys. nowych spraw. To przeterminowane długi detaliczne. Ich łączna, nominalna wartość sięga blisko 200 mln złotych. Dla bułgarskiego rynku wierzytelności to jedna z bardziej znaczących inwestycji w ostatnim czasie. "Ta transakcja wywołała spore poruszenie w Sofii z czego bardzo się cieszymy" - mówi Kamil Karpicki menedżer ds. relacji inwestorskich w Kredyt Inkaso.

Bułgaria z dużym potencjałem

Kredyt Inkaso już od dłuższego czasu jest obecny u naszego południowego sąsiada. Spółka obsługiwała do tej pory długi o znacznie mniejszej wartości, badając potencjał i rentowność tamtejszych portfeli. Te ostatnie pozwalają z optymizmem patrzeć na przyszłe zyski. "To może być przełomowy rok dla naszej spółki w Bułgarii. Zwłaszcza, że poziom NPL kształtuje się na zadowalającym poziomie 17 proc., a to jasno pokazuje potencjał tamtejszego rynku" - tłumaczy Karpicki.

Nowe inwestycje na Bałkanach

Na początku roku spółka zapowiedziała zwiększenie łącznej, nominalnej wartości portfeli o 1 mld złotych. Stąd jej przedstawiciele coraz więcej mówią o otwarciu działalności na kolejnym rynku zagranicznym. Tym razem na Bałkanach. Ekspansja na południe Europy, daje szanse na nowe zyski poza coraz mocniej skonsolidowanym rynkiem wierzytelności nad Wisłą.

Polska coraz częściej znajduje się w polu zainteresowania największych graczy międzynarodowych. To z pewnością wzmoże konkurencję i presję na podwyżkę cen portfeli. Dlatego mniejsze podmioty w starciu z gigantami, muszą szukać dostępu do wierzytelności o konkurencyjnej cenie i rentowności.

Receptą Kredyt Inkaso są działania na rynkach, które dają dobre zyski, ale póki co są omijane przez międzynarodowe podmioty. "Z naszych analiz wynika, że bałkański kraj do którego chcemy wejść jest bardzo atrakcyjnym rynkiem, ale zbyt wąskim dla największych graczy" - tłumaczy Karpicki.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 12.05.2015, 18:08