Łączy nas charakter - kampania społeczna "z charakterem"

08.10.2012, 17:33aktualizacja: 08.10.2012, 17:33

Wystartowała kampania społeczna pod hasłem "Łączy nas charakter", której celem jest pokazanie, że pomaganie innym może przynosić korzyści także w biznesie. Akcja społeczna organizowana jest przez Fundację Inicjatyw Społeczno-Ekonomicznych - organizację na co dzień wspierającą przedsiębiorstwa społeczne.

Głównym zadaniem kampanii jest pokazanie korzyści płynących z takiej działalności, a także uświadomienie kręgom małych i średnich przedsiębiorstw o istnieniu takich firm, ich potencjale, a co za tym idzie - możliwościach współpracy z nimi.

Główna komunikacja kampanii opiera się na prezentacji wybranych przedsiębiorstw społecznych - krótkich filmów opowiadających o historii ich rozwoju i pozytywnego wpływu na lokalne społeczności. Kampania potrwa do końca roku.

Osią komunikacji jest dedykowana strona www (http://www.charaktery.ekonomiaspoleczna.pl), gdzie można zapoznać się z informacjami czym są przedsiębiorstwa społeczne i gdzie można ich szukać. A za pośrednictwem serwisu YouTube (http://www.youtube.com/user/ekonamiaspoleczna) prezentowane będą sylwetki wybranych twórców przedsiębiorstw społecznych, gdzie własnymi słowami będą opowiadali oni swoje historie.

Partnerem medialnym kampanii jest Dziennik Gazeta Prawna, na której łamach w czasie trwania kampanii, poruszana będzie szerzej tematyka ekonomii społecznej.

Wsparcie w sieci to przede wszystkim portal http://www.gazetaprawna.pl, gdzie znajduje się specjalna sekcja: http://serwisy.gazetaprawna.pl/przedsiebiorcy-z-charakterem/ która pozwoli na bieżąco śledzić wydarzenia towarzyszące kampanii.

Od strony strategicznej, kreacji i egzekucji za kampanię odpowiada Lubię to - Social Media Agency, natomiast za zakup mediów odpowiada dom mediowy Huckelberry Media.

Ogólna Informacja

Kampania "Łączy nas charakter" jest częścią projektu Zintegrowany System Wsparcia Ekonomii Społecznej, realizowanego w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki, Priorytet I. Zatrudnienie i integracja społeczna, Działanie 1.2 "Wsparcie systemowe instytucji promocji i integracji społecznej". Projekt jest finansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego i realizowany od lipca 2009 r. do grudnia 2013 r. Fundacja Inicjatyw Społeczno-Ekonomicznych jest niezależną organizacją non-profit i prowadzi działania skoncentrowane wokół problematyki rynku pracy i zatrudnienia. W dorobku fundacji znalazło się dotychczas ponad 150 projektów oraz kilkadziesiąt publikacji z zakresu usług rynku pracy. FISE animuje dyskusje w środowisku organizacji pozarządowych oraz administracji publicznej, organizuje targi i konferencje oraz prowadzi portale http://www.bezrobocie.org oraz http://www.ekonomiaspoleczna.pl.

Zdjęcie dostępne pod adresem: http://zlecone.pap.pl/palio/html.run?_Instance=cms_siz.pap.pl&_PageID=4&_hrefZdj=20121008_703010382_zdjecie.jpg&_CheckSum=-346140319

KONTAKT:

Julia Koczanowicz-Chondzyńska