LIBET SA (11/2020) Wypowiedzenie umowy przez firmę audytorską

29.04.2020, 23:26aktualizacja: 29.04.2020, 23:26

Raport bieżący 11/2020

Zarząd LIBET S.A z/s we Wrocławiu (dalej "Spółka") informuje, iż w dniu 29 kwietnia 2020 r. wpłynęło do Spółki pismo datowane na dzień 28 kwietnia 2020 r. od BDO spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. z siedzibą w Warszawie w sprawie wypowiedzenia w trybie natychmiastowym umowy na usługi audytorskie z dnia 22 lipca 2019 r. (dalej "Umowa").

Umowa dotyczyła następujących usług dla lat 2019 i 2020: przegląd śródrocznego jednostkowego sprawozdania finansowego, wydanie ostatecznej wersji raportu z przeglądu jednostkowego sprawozdania finansowego, przegląd śródrocznego skonsolidowanego sprawozdania finansowego, wydanie ostatecznej wersji raportu z przeglądu skonsolidowanego sprawozdania finansowego, weryfikacja wskaźników finansowych sporządzonych na podstawie skonsolidowanego sprawozdania finansowego, badanie wstępne sprawozdania finansowego, badanie rocznego jednostkowego sprawozdania finansowego, wydanie ostatecznej wersji sprawozdania z badania jednostkowego sprawozdania finansowego, badanie rocznego skonsolidowanego sprawozdania finansowego, wydanie ostatecznej wersji sprawozdania z badania skonsolidowanego sprawozdania finansowego, weryfikacja wskaźników finansowych sporządzonych na podstawie skonsolidowanego sprawozdania finansowego.

W otrzymanym piśmie BDO spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. wskazała, iż powodem rozwiązania umowy jest brak przekazania przez Spółkę w uzgodnionym terminie dokumentów niezbędnych do przeprowadzenia badania sprawozdania finansowego za rok obrotowy zakończony 31 grudnia 2019 roku. W związku z tym złożone zostało w piśmie oświadczenie o rozwiązaniu umowy w następującym zakresie:

- badanie rocznego jednostkowego sprawozdania finansowego według stanu na dzień 31 grudnia 2019 roku;

- badanie skonsolidowanego sprawozdania finansowego Grupy Kapitałowej według stanu na 31 grudnia 2019 roku;

- weryfikacja wskaźników finansowych sporządzonych na podstawie skonsolidowanego sprawozdania finansowego według stanu na 31 grudnia 2019 roku;

- przegląd śródrocznego jednostkowego oraz skonsolidowanego sprawozdania finansowego według stanu na 30 czerwca 2020 roku;

- weryfikacja wskaźników finansowych sporządzonych na podstawie skonsolidowanego sprawozdania finansowego według stanu na 30 czerwca 2020 roku;

- badanie rocznego jednostkowego sprawozdania finansowego według stanu na dzień 31 grudnia 2020 roku;

- badanie skonsolidowanego sprawozdania finansowego Grupy Kapitałowej według stanu na 31 grudnia 2020 roku;

- weryfikacja wskaźników finansowych sporządzonych na podstawie skonsolidowanego sprawozdania finansowego według stanu na 31 grudnia 2020 roku.

W ocenie Spółki podstawy wskazane w wypowiedzeniu Umowy nie znajdują potwierdzenia w stanie faktycznym, z uwagi na aktywną współpracę Zarządu w warunkach stanu zagrożenia epidemicznego z audytorem oraz przekazanie kluczowej dla badania dokumentacji, mimo zaostrzonych procedur bezpieczeństwa obowiązujących w Spółce.

Zarząd wskazuje jednocześnie, że nie wystąpiły przypadki:

- wyrażenia w sprawozdaniach z badania sprawozdań finansowych lub skonsolidowanych sprawozdań finansowych Spółki opinii z zastrzeżeniem, opinii negatywnych albo odmowy wyrażenia opinii,

- wyrażenia w raportach z przeglądu skróconych sprawozdań finansowych lub skróconych skonsolidowanych sprawozdań finansowych Spółki wniosków z zastrzeżeniem, wniosków negatywnych albo odmowy wyrażenia wniosków,

- rozbieżności odnośnie do interpretacji i stosowania przepisów prawa lub postanowień Statutu Spółki dotyczących przedmiotu i zakresu badania oraz przeglądu, pomiędzy osobami zarządzającymi a biegłym rewidentem, który dokonywał badania i przeglądu sprawozdań finansowych lub skonsolidowanych sprawozdań finansowych Spółki, w okresie obowiązywania Umowy.

Organem akceptującym zmianę firmy audytorskiej w Spółce jest Rada Nadzorcza.

Pismo BDO spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. adresowane do Komisji Nadzoru Finansowego zawierające wyjaśnienie przyczyn wypowiedzenia Umowy, zostanie przekazane do publicznej wiadomości niezwłocznie po jego wpłynięciu do Spółki.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz