Liczy się każde opakowanie

29.10.2014, 09:58aktualizacja: 29.10.2014, 09:58

PSOR infografika 3
Ponad 11 tysięcy ton opakowań po środkach ochrony roślin zwrócili do sklepów rolnicy w ostatniej dekadzie. Rusza kolejna kampania edukacyjna, która ma zachęcać użytkowników tych środków do odpowiedzialnego i bezpiecznego zarządzania opakowaniami po nich.

Prawo zobowiązuje użytkowników środków ochrony roślin (ŚOR) do zwrotu opakowań po tych produktach, punkty sprzedaży - do ich przyjęcia, a producentów i importerów - do zorganizowania systemu zbierania i zagospodarowania opakowań. Aby wyjść naprzeciw tym wymogom prawnym, w 2004 roku Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin (PSOR) zorganizowało i do dziś nadzoruje System Zbiórki Opakowań.

"W ciągu dziesięciu lat zebraliśmy od rolników łącznie ponad 11 tysięcy ton opakowań po środkach ochrony roślin. W 2013 r. - ponad 1700 ton. 70% rolników deklaruje, że zwraca opakowania do sprzedawcy - mówiła Aleksandra Mrowiec z PSOR podczas konferencji prasowej, podsumowującej funkcjonowanie Systemu. - Poziom zbiórki wynosi ponad 60%. Tak wydajnym programem może pochwalić się tylko kilka krajów europejskich, m.in. Niemcy".

Jak podkreślała Anna Wittbrodt z firmy Remondis - operatora Systemu, w jego ramach użytkownicy ŚOR mogą bezpłatnie wypełnić swój prawny obowiązek - wystarczy, że przyniosą do sklepu czyste, trzykrotnie wypłukane opakowania. Punkty sprzedaży są zaopatrywane w worki do ich zbierania oraz zasady zbiórki, a operator Systemu zapewnia odbiór i zagospodarowanie opakowań na koszt producentów i importerów.

O znaczeniu takich działań dla rolników i środowiska naturalnego mówili podczas spotkania Marian Sikora z Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych oraz dr Grzegorz Doruchowski z Instytutu Ogrodnictwa. "Dzięki Systemowi poprawia się także wizerunek rolnika. To już nie rolnik, który wyrzucał opakowania w lesie czy palił je, ale odpowiedzialny, dbający o środowisko człowiek" - podkreślał Doruchowski.

Przedstawiciele PSOR zaprezentowali także kampanię edukacyjną "Liczy się każde opakowanie", skierowaną do rolników. "Nasza kampania obejmie całą Polskę; oprócz materiałów typowo edukacyjnych, pojawią się także materiały multimedialne i konkursy - mówiła podczas spotkania Anna Tuleja, dyrektor PSOR. - Mamy nadzieję, że uda się nam podwyższyć poziom zbiórki, choć już ten dziś osiągnięty uznajemy za sukces".

KONTAKT:

Aleksandra Mrowiec