Linie rejsowe Virigin Cruises wyruszają w podróż pod nową nazwą "Virgin Voyages"

19.10.2016, 13:38aktualizacja: 19.10.2016, 13:38

Linie rejsowe należące do Sir Richarda Bransona ogłaszają światu nową nazwę, wizerunek, jak również podpisanie umowy na budowę statków i pierwsze na świecie partnerstwo w zakresie czystej energii.

MIAMI - (BUSINESS WIRE) - Założyciel Virgin Group, Sir Richard Branson wyjawił dziś, że Virgin Voyages to zupełnie nowa twarz linii rejsowych dostępnych w ofercie jego spółki. Wspólnie z prezesem i dyrektorem generalnym spółki, Tomem McAlpinem, ogłosili nową nazwę oraz zdradzili, że spółka Virgin Voyages oficjalnie podpisała z włoską stocznią Fincantieri, umowę na budowę trzech jednostek pływających. Będzie to pierwsza linia rejsowa wykorzystująca system tzw. czystej energii o nazwie Climeon Ocean.

Niniejsza informacja prasowa zawiera materiały multimedialne. Pełna wersja dokumentu dostępna tutaj: http://www.businesswire.com/news/home/20161018006741/en/

W związku z ogłoszeniem zorganizowane zostało specjalne wydarzenie, które odbyło się w Faena Hotel Miami Beach. Podczas imprezy widownia złożona z przedstawicieli międzynarodowych mediów, polityków z Miami oraz dyrektorów firm miała okazję podziwiać wspaniałe widowisko z udziałem samego sir Richarda oraz dwóch artystów, którzy wykonali taniec na krawędziach leżaków.

Sir Richard podkreślił zaangażowanie Virgin Voyages w zmianę oblicza rejsów morskich. „Tysiące młodych adeptów żeglugi podzieliło się z nami swoimi pomysłami dotyczącymi sposobów stworzenia możliwie najbardziej atrakcyjnej oferty w zakresie wypoczynku morskiego, sprawiając, że na sam dźwięk nazwy naszej linii klienci będą reagować z entuzjazmem - powiedział Sir Richard, i dodał: - Mam niezwykłą przyjemność przekazać, że od dziś będziemy działać pod nazwą Virgin Voyages i choć mamy wiele pracy przed sobą np. z budową trzech statków, nie możemy się wprost doczekać momentu, w którym powitamy państwa na pokładzie wśród tych wszystkich fantastycznych rzeczy, które nas czekają w przyszłości”.

Virgin Voyages korzystając ze wsparcia głównych inwestorów (Bain Capital Private Equity oraz Virgin Group) oczekuje, że już niedługo będzie dysponowało pakietem inwestycyjnym w wysokości kilku miliardów dolarów na zakup trzech jednostek pływających. Głównymi pożyczkodawcami spółki będą: Cassa depositi e prestiti (Cdp) i UniCredit. Kredyt będzie zabezpieczony przez włoską agencję ubezpieczeń kredytów eksportowych SACE ze wsparciem SIMEST (obydwie są spółkami zależnymi Cdp). McAlpin podkreślił, że harmonogram budowy statków przewiduje cięcie stali w 2017 roku, a następnie kładzenie stępki pod budowę. Prace te odbędą się w Genui w czwartym kwartale 2017 roku.

"Nasi światowej klasy partnerzy tacy jak Bain Capital Private Equity, Virgin Group i Fincantieri oraz prawdziwe siły napędowe gospodarki jeśli chodzi o finanse tj. Cdp, UniCredit, SACE i SIMEST okazują Virgin Voyages naprawdę silne wsparcie oraz zaangażowanie w rozwój prawdziwie niezwykłego produktu. Nasze linie nie będą oferowały kolejnej zwykłej podróży czy wakacji, ale coś bliższego naprawdę przełomowemu doświadczeniu, czemuś na kształt przygody w stylu 'dziewiczej podróży'” - powiedział MCAlpin.

Virgin Voyages to pierwsza poważna linia rejsowa współpracująca z Climeon, światowej sławy innowatorem w dziedzinie produkcji energii ekologicznej. Virgin wykorzysta system Climeon Ocean, który przekształca energię odpadową w tzw. czystą energię na wszystkich trzech statkach. Szacuje się, iż system zmniejszy wydzielanie dwutlenku węgla o 5400 ton rocznie na każdym ze statków, co odpowiada ilości, która zostaje pochłonięta przez 180 000 drzew w ciągu 30 lat.

"Termiczny system napędowy Climeon to przełom w dziedzinie ochrony środowiska, a współpraca z Virgin jest dla nas sprawą o istotnym znaczeniu. Niezmiernie cieszy nas fakt, iż Sir Richard Branson oraz Virgin, przykładając wagę do trwałości swojego produktu, zdecydowali się zostać pionierami tej technologii. Przekształcanie gorącej wody w elektryczność w przyszłości będzie istotnym źródłem produkcji energii" - powiedział założyciel oraz dyrektor generalny Climeon - Thomas Öström.

Pierwszy statek należący do linii Virgin Voyages przypłynie do portu PortMiami w 2020 roku, mając na pokładzie ponad 2700 marynarzy oraz 1150 członków załogi. Dla pierwszego ze statków linii Virgin Voyages przewidziano szereg rejsów po Morzu Karaibskim do portów, które zapewniają wyjątkowe i towarzyskie przeżycia. Wszystkich potencjalnych członków załogi zachęcamy do zapoznania się z ofertą Virgin Voyages dostępną na stronie www.virginvoyages.com, profilu na Instagramie @virginvoyages, Snapchatcie, Twitterze lub Facebooku.

Zobacz źródło na on businesswire.com: http://www.businesswire.com/news/home/20161018006741/en/

Źródło: Virgin Voyages

KONTAKT: