Lista 100 najbardziej zróżnicowanych i integracyjnych przedsiębiorstw na świecie opublikowana w raporcie Thomson Reuters

10.10.2017, 19:16aktualizacja: 10.10.2017, 19:16

Wskaźnik zróżnicowania i integracji mierzy względne osiągnięcia w kilku kategoriach określających zróżnicowany i integracyjny charakter miejsc pracy.

NOWY JORK i LONDYN, 10 października 2017 r. /PRNewswire/ - Agencja prasowa Thomson Reuters opublikowała dziś listę 100 najbardziej zróżnicowanych i integracyjnych przedsiębiorstw na świecie w roku 2017 ocenionych zgodnie ze wskaźnikiem zróżnicowania i integracji. W tegorocznej setce 35 firm pojawiało się po raz pierwszy. Wskaźnik zróżnicowania i rozwoju odzwierciedla wizję agencji Thomson Reuters w zakresie publikacji wiadomości, informacji i analiz na potrzeby globalnych społeczności finansowych i korporacyjnych. Wskaźnik opracowywany jest na bazie danych środowiskowych, społecznych i zarządzania agencji Thomson Reuters, a jego celem jest jasny i obiektywny pomiar względnych osiągnięć ponad 6 000 przedsiębiorstw, tym samym zapewniając klientom wgląd w stan faktyczny z wielu perspektyw.

Lista zróżnicowania i integracji dostępna jest na platformie Thomson Reuters Eikon wraz z bazowymi danymi zróżnicowania i integracji, które mogą być wykorzystywane przez specjalistów w branży finansowej do przesiewania firm pod względem długofalowych możliwości i ryzyka inwestycyjnego. Wyniki wskaźnika zróżnicowania i integracji obliczane są dla każdego przedsiębiorstwa w pionach zróżnicowania, integracji, rozwoju pracowników oraz kontrowersji wiadomości. Tylko firmy, których wyniki odnotowane są we wszystkich czterech pionach otrzymują całkowity wynik będący średnią poszczególnych wyników. Pierwszych 100 firm z najwyższym wynikiem zostaje wciągniętych na listę.

„Informacje napływające z całego świata są bardzo jasne: zróżnicowanie staje się kwestią wydajności, silnikiem wzrostu, dlatego firmy nie mogą już dłużej pozwolić sobie na ociąganie się w realizacji społecznych korzyści - skomentowała Debra Walton, dyrektor zarządzająca, oferty klienckie, finanse i ryzyko w agencji Thomson Reuters. - Nasze badania wskazują na to, że w okresach 1, 3 i 5 lat firmy, które inwestują w obszary objęte wskaźnikami lepiej radzą sobie na giełdzie i osiągają wyższą długoterminową rentowność. Z zaangażowaniem pracujemy nad zapewnianiem klientom na całym świecie dostępu na wyłączność do tych ważnych danych wskaźnika i listy zróżnicowania i integracji. To z kolei pomaga im w podejmowaniu lepszych decyzji inwestycyjnych i czynieniu bardziej społecznie odpowiedzialnych kroków” - dodała dyrektor.

Raport zróżnicowania i integracji publikowany już drugi rok z rzędu cieszy się dobra opinią wśród analityków biznesowych z całego świata.

„Inwestycje w działania środowiskowe, społeczne i zarządzania są globalnym zjawiskiem, które potwierdza coraz ważniejszą rolę odgrywaną przez wskaźniki takie, jak zróżnicowanie i integracja w społeczności inwestorów tak instytucjonalnych, jak i detalicznych. Zmiany generacyjne najprawdopodobniej jeszcze wzmocnią te tendencje, podobnie jak długofalowe działania krajowych organów regulacyjnych i rządów w zakresie zachęcania przedsiębiorstw do opracowywania zarządzania korporacyjnego i podejmowania inwestycji odpowiedzialnych społecznie” – skomentowała Virginie O'Shea, dyrektor badań w Aite Group.

„W coraz bardziej zglobalizowanym środowisku biznesowym zróżnicowanie i integracja odgrywają jeszcze ważniejszą rolę. Dostęp do tego typu informacji będzie wspierał podejmowanie odpowiedzialnych decyzji i jest naturalnym kolejnym krokiem w rozwoju usług finansowych” - skomentował Will Jan, wiceprezes i główny analityk w Outsell.

„Wraz z rosnącym zainteresowaniem inwestycjami w działania środowiskowe, społeczne i zarządzania konieczne jest wypracowanie transparentnych poziomów odniesienia dla portfeli managerów i inwestorów po to, aby mieli do dyspozycji czytelne ramy pozwalające na przydzielanie zasobów firmom z najlepszym podejściem do różnorodności” - dodał Brad Bailey, kierownik badań w oddziale rynków kapitałowych w Celent.

„W Thomson Reuters wiemy, że poświęcenie uwagi całkowitemu wpływowi na społeczeństwo jest podstawą w osiągnięciu długofalowych dobrych wyników finansowych - skomentowała Patsy Doerr, główna dyrektor odpowiedzialności korporacyjnej i integracji w agencji Thomson Reuters. - Tworzenie miejsca pracy przyszłości jest równoznaczne z komponowaniem zrównoważonych zespołów, które potrafią przyciągać najlepszych pracowników z całego świata. Wskaźnik zróżnicowania i integracji pomaga inwestorom i analitykom w identyfikacji firm, którym się to udaje, tym samym wspierając je w podejmowaniu decyzji zgodnie z wartościami i zyskiem końcowym. Z przyjemnością będziemy pracować z naszymi klientami w zakresie wprowadzenia najlepszych strategii zrównoważonego rozwoju działalności” - dodała dyrektor.

Zapoczątkowany w roku 2016 wskaźnik zróżnicowania i integracji ocenia 100 spółek publicznych z całego świata o najbardziej zróżnicowanym i integracyjnym środowisku pracy na podstawie 24 czynników składowych w czterech kategoriach: zróżnicowania, integracji, rozwoju pracowników oraz kontrowersji wiadomości. Następnie wskaźnik obliczany jest przez nadanie wagi każdemu z czynników zgodnie z ich rolą na rynku i porównanie wyników z innymi przedsiębiorstwami.

Więcej informacji na temat wskaźnika zróżnicowania i integracji, w tym metodologię i arkusze danych, można znaleźć na stronie: http://financial.thomsonreuters.com/en/products/data-analytics/market-data/indices/diversity-index.html

25 pierwszych przedsiębiorstw na liście i ich wyniki procentowe pod względem zróżnicowania i integracji:

1. Contact Energy Ltd - 84,25,

23. Unilever Indonesia Tbk PT - 75,75,

24. Kering SA - 75,25,

25. Verbund AG - 75,25.

Cała lista 100 najbardziej zróżnicowanych i integracyjnych przedsiębiorstw na świecie znajduje się pod adresem: http://financial.thomsonreuters.com/content/dam/openweb/documents/pdf/financial/diversity-and-inclusion-top-100-companies.pdf

Opinie najwyżej ocenionych instytucji na temat wskaźnika zróżnicowania i integracji można znaleźć na stronie: http://financial.thomsonreuters.com/content/dam/openweb/documents/pdf/financial/diversity-and-inclusion-quotes.pdf

Thomson Reuters Eikon to intuicyjne i rozbudowane rozwiązanie nowej generacji pozwalające na korzystanie z danych historycznych i w czasie rzeczywistym umożliwiające przeprowadzanie transakcji na rynkach finansowych i komunikację ze społecznością finansów. Nagradzane narzędzia wiadomości, analityki i wizualizacji danych wspierają użytkowników w skuteczniejszym przeprowadzaniu transakcji i podejmowaniu decyzji inwestycyjnych dotyczących wszystkich klas zasobów i instrumentów, w tym towarów, instrumentów pochodnych, akcji, dochodów stałych i kursów walut. Eikon to otwarta platforma, którą można modyfikować zgodnie z indywidualnymi potrzebami specjalistów i instytucji.

Agencja Thomson Reuters udostępnia innowacyjne wskaźniki i usługi powiązane na potrzeby globalnej społeczności finansowej w celu wspierania podejmowania jak najlepszych decyzji. Nasi klienci i partnerzy w tym zakresie polegają na niedoścignionym zakresie, głębokości analizy, globalnej sieci oraz obszernych zestawach danych i treści dostępnych tylko od Thomson Reuters. Opracowywane na podstawie treści, danych, niezależności i globalnej sieci informacyjnej Thomson Reuters wskaźniki i usługi odpowiadają na wszystkie potrzeby. Więcej informacji można znaleźć na stronie: http://thomsonreuters.com/en/products-services/financial/market-indices.html.

Thomson Reuters

Thomson Reuters to największe na świecie źródło informacji i wiadomości na potrzeby rynków specjalistycznych. Nasi klienci polegają na spostrzeżeniach, technologii i doświadczeniu koniecznych w poszukiwaniu odpowiedzi godnych zaufania. Agencja działa w ponad 100 krajach już od ponad 100 lat. Akcje agencji Thomson Reuters notowane są na giełdach w Toronto i Nowym Jorku. Więcej informacji można znaleźć na stronie www.thomsonreuters.com.

Logo - https://mma.prnewswire.com/media/570428/THOMSON_REUTERS_LOGO.jpgŹródło: Thomson Reuters

KONTAKT:

Lemuel Brewster

Thomson Reuters

Globalny starszy stażem dyrektor PR, finanse i ryzyko

tel.: +1 646-223-5147

tel. kom.: +1 917-805-1089

e-mail: lemuel.brewster@thomsonreuters.com

Noelle Campbell

Thomson Reuters

Starszy stażem dyrektor, kwestie korporacyjne

tel: + 646-223-4558