MAGNA POLONIA SA (42/2017) Konwersja wierzytelności spółki zależnej wobec Imagis S.A. na akcje Imagis S.A.

27.10.2017, 15:24aktualizacja: 27.10.2017, 15:24

Raport bieżący 42/2017

Zarząd spółki Magna Polonia S.A. (dalej "Spółka") informuje o powzięciu przez Spółkę, w dniu 26 października 2017 r., informacji o zarejestrowaniu przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, podwyższenia kapitału zakładowego spółki Imagis S.A. z siedzibą w Warszawie ("Imagis"), przewidzianego układem dla Imagis zatwierdzonym Postanowieniem Sądu Rejonowego dla m.st. Warszawy, X Wydziału Gospodarczego ds. Spraw Upadłościowych i Restrukturyzacyjnych z dnia 28 marca 2017 r. ("Układ Imagis"). Informacja o zarejestrowaniu podwyższenia kapitału zakładowego Imagis została przekazana przez Imagis raportem bieżącym nr 14/2017 z dnia 26 października 2017 r.

Układ Imagis obejmował m.in. część wierzytelności posiadanych wobec Imagis przez spółkę Magna Polonia Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, będącą spółką zależną od Spółki (Spółka informowała o udziale Magna Polonia Sp. z o.o. w Układzie Imagis raportem bieżącym nr 18/2017 z dnia 29 marca 2017 r.).

Ww. podwyższenie kapitału zakładowego zostało dokonane poprzez prawomocne postanowienie o zatwierdzeniu Układu Imagis, a zatem miało miejsce w drodze realizacji postanowień układu zawartego w postępowaniu restrukturyzacyjnym Imagis. W wyniku zarejestrowania przedmiotowego podwyższenia kapitału zakładowego Magna Polonia Sp. z o.o. stała się właścicielem części akcji Imagis serii J, a część wierzytelności Magna Polonia Sp. z o.o., skonwertowana na akcje Imagis, uległa umorzeniu.

W wyniku rejestracji podwyższenia kapitału zakładowego, o którym mowa w niniejszym raporcie, Magna Polonia Sp. z o.o. stała się właścicielem łącznie 39.047.096 akcji Imagis serii J utworzonych w wyniku konwersji (i w konsekwencji umorzenia) wierzytelności w kwocie 3.904.709,60 PLN, na co składają się wierzytelność przysługująca Magna Polonia Sp. z o.o. bezpośrednio oraz wierzytelności nabyte przez Magna Polonia Sp. z o.o. w trakcie postępowania restrukturyzacyjnego.

Pozostała część wierzytelności Magna Polonia Sp. z o.o. objętych Układem Imagis (z uwzględnieniem wierzytelności nabytych przez Magna Polonia Sp. z o.o. w trakcie postępowania restrukturyzacyjnego), w kwocie 5.857.064,40 PLN ma zostać spłacona zgodnie z postanowieniami Układu Imagis. Niezależnie od wierzytelności objętych Układem Imagis, Magna Polonia Sp. z o.o. posiada także wobec Imagis inne wierzytelności, które nie zostały objęte Układem Imagis.

Jednocześnie Spółka informuje, że po podwyższeniu kapitału zakładowego Imagis, o którym mowa w niniejszym raporcie, łącznie spółki wchodzące w skład Grupy Kapitałowej Spółki posiadają 41.739.243 akcje Imagis.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz