MAGNA POLONIA SA Informacja w sprawie umów zawartych przez spółkę zależną

17.03.2016, 14:54aktualizacja: 17.03.2016, 14:54

Raport bieżący 6/2016

Zarząd Magna Polonia Spółka Akcyjna (Emitent, Spółka) działając na podstawie art. 56 ust. 1 pkt. 1 Ustawy o ofercie, w nawiązaniu do raportu bieżącego nr 2/2016 z 12 lutego 2016 r. w sprawie Umowy restrukturyzacyjnej zawartej dnia 12 lutego 2016 r., pomiędzy spółką zależną od Spółki, tj. Magna Polonia spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Warszawie ("MP"), a spółką Imagis Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie ("Imagis"), informuje, że w związku z niespełnieniem się warunków zobowiązania MP, będącej wierzycielem Imagis do przyjęcia oferty objęcia akcji Imagis, określonych w Umowie restrukturyzacyjnej, tj. niespełnieniem się warunku niezłożenia przez żadnego z akcjonariuszy Imagis sprzeciwu w odniesieniu do uchwał podjętych przez Nadzwyczajne Walne Zgromadzenie Imagis zwołane zgodnie z Umową restrukturyzacyjną (pełnomocnik akcjonariusza Marcina Niewęgłowskiego zgłosił sprzeciw wobec uchwały w sprawie obniżenia kapitału zakładowego Imagis, wobec uchwały w sprawie podwyższenia kapitału zakładowego Imagis oraz uchwały w sprawie wyrażenia zgody na zbycie nieruchomości Imagis, wobec czego warunek ten nie został zatem spełniony), Umowa restrukturyzacyjna uległa rozwiązaniu.

Jednocześnie Zarząd Emitenta informuje, iż zgodnie z postanowieniami umowy w sprawie spłaty zadłużenia zawartej dnia 9 grudnia 2015 r., pomiędzy MP a Imagis (o zawarciu tej umowy przez spółkę zależną, Emitent informował raportem bieżącym nr 15/2015 z dnia 9 grudnia 2015 r. oraz raportem nr 2/2016 z dnia 12 lutego 2016 r.) ("Umowa w sprawie spłaty zadłużenia"), na skutek złożonych przez Imagis w dniu 16 marca 2016 r. do sądu wniosku restrukturyzacyjnego oraz wniosku o ogłoszenie upadłości Imagis, zobowiązanie MP jako wierzyciela Imagis do niepodejmowania działań zmierzających do dochodzenia lub zaspokojenia z majątku Imagis wierzytelności opisanych w "Umowie w sprawie spłaty zadłużenia" wygasło automatycznie.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz