McWin Food Ecosystem Fund zostanie większościowym udziałowcem Burger King® w Niemczech

22.12.2021, 15:31aktualizacja: 22.12.2021, 15:34

Fundusz McWin Food Ecosystem Fund, utworzony przez Henry'ego McGovern'a, założyciela AmRest, oraz Steven'a K. Winegar'a, współzałożyciela Grupo Zena, nabywa większościowy pakiet udziałów BURGER KING Deutschland GmbH, masterfranczyzobiorcy marki Burger King® na rynku niemieckim.

WROCŁAW, Polska, 22 grudnia 2021 r. /PRNewswire/ --

• McWin Food Ecosystem Fund, utworzony przez Henry'ego McGovern'a oraz Steven'a K. Winegar'a, podpisał umowę nabycia większościowego pakietu akcji BURGER KING Deutschland GmbH od BAUM Unternehmensgruppe.
  • Nowy większościowy udziałowiec BURGER KING Deutschland GmbH będzie realizował strategię dynamicznej ekspansji marki Burger King® na rynku niemieckim, ze szczególnym uwzględnieniem rozwoju cyfrowych kanałów sprzedaży oraz dalszego poszerzania oferty produktów premium i produktów wegetariańskich i wegańskich.
  • BURGER KING Deutschland GmbH, będąc wyłącznym masterfranczyzobiorcą marki Burger King® na rynku niemieckim, prowadzi 110 własnych restauracji oraz odpowiada za zarządzanie, rozwój i ekspansję marki.
  • BURGER KING Deutschland GmbH, we współpracy z około 120 subfranczyzobiorcami, prowadzi działalność w ponad 750 restauracjach w Niemczech, zatrudniając w nich blisko 25 000 pracowników.

McWin Food Ecosystem Fund ogłosił podpisanie umowy nabycia większościowego pakietu udziałów BURGER KING Deutschland GmbH. Fundusz przejmuje kontrolę nad spółką po wykupieniu udziałów dotychczasowego większościowego właściciela – BAUM Unternehmensgruppe, firmy przez Gregor'a Baum'a. BAUM Unternehmensgruppe zdecydowała się sprzedać posiadany pakiet akcji BURGER KING Deutschland GmbH i skupić się na biznesie deweloperskim, stanowiącym jej podstawowy obszar działalności. Restaurant Brands International Inc., globalny franczyzodawca marki Burger King®, będzie nadal zaangażowany w joint venture, zachowując mniejszościowy pakiet akcji BURGER KING Deutschland GmbH. Działalnością spółki i planowaną ekspansją pokieruje jej dotychczasowy zespół zarządzający. W komunikacie prasowym wskazano, że strony transakcji oczekują na uzyskanie stosownych zgód i pozwoleń.

BURGER KING Deutschland GmbH jest wiodącym graczem na niemieckim rynku restauracyjnym, w segmencie Quick Service Restaurants (QSR). Jednocześnie firma posiada wyłączne prawa masterfranczyzobiorcy na obszarze całego kraju. Spółka została utworzona w 2015 roku jako joint venture pomiędzy BAUM Unternehmensgruppe a podmiotem zależnym od Restaurant Brands International Inc. Od momentu powstania spółka dynamicznie rozwija markę Burger King® na rynku niemieckim. Obecnie prowadzi ona 110 własnych restauracji i dodatkowo zarządza siecią 640 restauracji należących do niezależnych sub-franczyzobiorców. Nowy większościowy udziałowiec, McWin Food Ecosystem Fund, planuje kontynuację ekspansji marki poprzez budowę nowych restauracji, tworzenie i promocję alternatyw dla produktów mięsnych, doskonalenie obszaru dostaw jedzenia do domu klienta oraz rozwój cyfrowych kanałów komunikacji i sprzedaży marki Burger King® w Niemczech.

W nawiązaniu do opisywanej transakcji Henry McGovern skomentował:

„Poprzez inwestycję w BURGER KING Deutschland GmbH, nasz globalny portfel inwestycyjny poszerza się o gracza, który potrafi nie tylko wcześnie dostrzec zmiany zachodzące w segmencie QSR, ale jest prekursorem tych zmian. Jesteśmy pod ogromnym wrażeniem zapału, z jakim Burger King® w Niemczech wprowadza innowacje, rozbudowując menu o produkty wegetariańskie i wegańskie, zwiększa komfort i wygodę klientów w restauracjach oraz ulepsza cyfrowe kanały komunikacji i sprzedaży. Czynniki te sprawiają, że Burger King® jest jedną z wiodących marek restauracyjnych na krajowym rynku. Jednocześnie dostrzegamy ogromny potencjał dalszego rozwoju segmentu QSR w Niemczech, a Burger King® może być liderem kształtującym i wyznaczającym nowe trendy. Jesteśmy przekonani, że zespół zarządzający spółką z Cornelius'em Everke na czele są właściwymi osobami na właściwych miejscach i przyczynią się do osiągania naszych ambitnych celów".

Cornelius Everke, dyrektor zarządzający BURGER KING Deutschland GmbH, który będzie w dalszym ciągu przewodził spółce powiedział:

„Pozycja Burger King® jest obecnie najmocniejsza w historii tej marki w Niemczech. Chciałbym za to podziękować Gregor'owi Baum i całej grupie BAUM. Pojawienie się Henry'ego McGovern'a, Steven'a K. Winegar'a oraz całego zespołu McWin Food Ecosystem Fund oznacza, że udało nam się pozyskać jednych z najbardziej doświadczonych ekspertów i inwestorów w segmencie QSR. Wspólnie będziemy w stanie jeszcze bardziej przyśpieszyć transformację marki Burger King® w Niemczech, a w szczególności wzmocnić jej czołową pozycję wśród restauracji oferujących produkty wegetariańskie i wegańskie. Naszym celem jest jak najlepsze adaptowanie się do szybko zmieniających się preferencji klientów. Zamierzamy również docierać do nowych grup klientów poprzez nowe formaty restauracji, szeroki i zrównoważony asortyment produktów oraz jeszcze ściślejszą współpracę z naszymi partnerami prowadzącymi restauracje w ramach sub-franczyzy. Znam Henry'ego McGovern'a od wielu lat i jestem przekonany, że będzie z właściwym sobie impetem wspierał nasz zespół w realizacji tych celów. Niecierpliwie wyglądam dalszego rozwoju marki Burger King® w Niemczech”.

Burger King® jest wiodącym graczem w segmencie QSR i szeroko inwestuje w zmienianie wizerunku marki oraz rozwój oferowanych produktów. Od początku 2021 roku firma nie tylko zmieniła logo marki, ale rozpoczęła również redefiniowanie całej marki, wycofując z użycia dodatki konserwujące, sztuczne aromaty i wzmacniacze smaku. Duże zaangażowanie w rozwój produktów wegetariańskich i wegańskich pozwoliło otworzyć w Kolonii pierwszą na świecie restaurację Burger King® oferującą wyłącznie produkty roślinne. Dodatkowo, co jest unikatowe w segmencie restauracyjnym w Niemczech, Burger King® uzyskał od ProVeg Germany licencję V-label, przyznawaną podmiotom aktywnym na polu promowania i wdrażania żywności wegetariańskiej i wegańskiej.

Źródło: McWin Fund

KONTAKT: