Mecobit rozpoczyna nową erę sprzętu do kopania kryptowalut zasilanego energią słoneczną

30.08.2022, 12:39aktualizacja: 30.08.2022, 12:52

HONG KONG, 30 sierpnia 2022 r. /PRNewswire/ -- Firma Mecobit Solar to globalny podmiot, którego działalność skupia się na tworzeniu wysokiej klasy i przystępnych cenowo rozwiązań w obszarze energii słonecznej. Równolegle z udoskonalaniem swoich innowacyjnych rozwiązań, firma wprowadziła produkty Solar System, które zasilają sprzęt do wydobywania kryptowalut i inne podobne urządzenia.

Mecobit prowadzi działania na rzecz zapewnienia najlepszych systemów solarnych. Dzięki udoskonaleniom systemu i jego designowi, użytkownicy systemu solarnego Mecobit mogą zastosować awaryjne zasilanie podczas przerw w dostawie prądu z sieci, aby zapewnić nieprzerwane działanie wszystkich niezbędnych urządzeń lub zasilanie sprzętów gospodarstwa domowego, suszarek, pomp basenowych, ładowarek pojazdów elektrycznych, a nawet koparek kryptowalut.

Produkty firmy Mecobit z serii Solar System obejmują: przenośną stację solarną, (kompletne) zestawy paneli słonecznych oraz moduł słoneczny M4000.

Niektóre kryptowaluty, w tym bitcoin, powstają w procesie tzw. Proof of Work (dowód pracy), w którym komputery „wydobywają” walutę poprzez rozwiązywanie złożonych zagadnień. Komputery te zużywają ogromne ilości energii elektrycznej.

Bitcoin otoczony jest złą sławą jako branża marnująca energię elektryczną, której wygenerowanie wiąże się z emisją do atmosfery dodatkowych 40 mln ton dwutlenku węgla rocznie - w ostatnim czasie jednak coraz większa grupa wydobywców kryptowalut na świecie zaczęła opracowywać nowe ekologiczne, ale i lukratywne strategie. Same prace nad nimi warte są majątek.

Wobec przewidywanego wzrostu udziału energii słonecznej we współczynniku szybkości mieszania (hash rate) coraz powszechniej dostrzega się możliwości związane z wykorzystaniem w branży Bitcoin energii ze źródeł odnawialnych na zasadzie samonapędzającego się pozytywnego mechanizmu - Mecobit dostarcza wyjątkowe zachęty dla branży wydobycia kryptowalut, motywując wydobywców na świecie do korzystania z najtańszej energii oraz przechodzenia na jej odnawialne źródła, w tym energię słoneczną.

Kolejne rządy zobowiązują się do ograniczania emisji CO2 i wprowadzania dodatkowych zachęt, takich jak ulgi podatkowe dla ekologicznych inwestycji, dlatego należy spodziewać się, że udział energii słonecznej w działalności związanej z wydobyciem kryptowalut będzie rósł w jeszcze większym tempie.

Choć energia słoneczna uchodzi za ekologiczne i odnawialne źródło, pozyskiwanie jej wiąże się z istotnymi problemami, w tym ograniczonym czasem nasłonecznienia i kosztami dostawy urządzeń.

W celu ich zmniejszenia po stronie nabywców Mecobit pokrywa koszty dostawy i cła, dzięki czemu klient otrzymuje wszystko, czego potrzebuje, żeby pozyskiwać energię ze słońca, nie musząc się martwić dodatkowymi obciążeniami finansowymi.

Mecobit

Firma Mecobit powstała w 2015 r. w celu opracowywania i sprzedaży zasilanych energią słoneczną urządzeń dla wydobywców kryptowalut z wykorzystaniem technologii Ethash, SHA-256 lub Scrypt, w zależności od ich preferencji. Mecobit było pierwszym na świecie przedsiębiorstwem zajmującym się wydobyciem kryptowalut z zastosowaniem urządzeń zasilanych energią słoneczną. „Naszym celem było zrewolucjonizowanie branży paneli słonecznych poprzez tworzenie rozwiązań generujących większą ilość energii przy obniżeniu kosztów w stopniu większym, niż przewidywano” - B. Franci (założyciel).

Mecobit ma siedzibę przy Chiswick High Road w Londynie, w Anglii, oraz oddziały w kilku miastach na całym świecie, w tym w Stanach Zjednoczonych. Więcej informacji na temat Mecobit i jej produktów można znaleźć na stronie www.mecobit.com.

Logo - https://mma.prnewswire.com/media/1886890/MECOBIT_LOGO_Logo.jpg

Źródło: MECO LIMITED