MediaTek ogłasza wprowadzenie platformy UltraHD SmartTV obsługującej standardy HDR i treści w częstotliwości 120 Hz

09.01.2018, 15:16aktualizacja: 09.01.2018, 15:16

Firma MediaTek wprowadza na rynek chip MT5598 na potrzeby telewizorów 4K z HDR, tym samym umożliwiając obsługę zakresu technologii HDR od podstawowych po zaawansowane.

Hsinchu, Tajwan, 9 stycznia 2018 r. /PRNewswire/ - Firma MediaTek, globalny lider w tworzeniu wysoko wydajnych, zintegrowanych rozwiązań System-on-Chip (SoC) o niskim zapotrzebowaniu energetycznym, ogłosiła dzisiaj wprowadzenie na rynek chipsetu MT5598 na potrzeby telewizorów 4K z HDR. Chip MT5598 to wysokiej jakości platforma UltraHD SmartTV, która obejmuje najlepszą obecnie dostępną specyfikację obsługującą najnowsze i przyszłe treści telewizyjne i filmowe w jakości UltraHD.

Poza obsługą zakresu technologii HDR od podstawowych po zaawansowane wysoko wydajny chip MT5598 zapewnia producentom telewizorów 4K możliwość łączenia z panelami LCD, tylnym podświetleniem, licencjonowanymi i bezpłatnymi technologiami oraz zlokalizowanymi standardami treści. Standardy te obejmują UltraHD Blu-ray oraz usługi odtwarzania strumieniowego, takie jak Netflix, YouTube, Amazon, VuDu, VQQ, Voole, iQIY i YouKu.

Chip MT5598 wnosi rozwiązania sztucznej inteligencji firmy MediaTek, które umożliwiają sterowanie głosowe, a także świadomość środowiskową, publiczności i treści w telewizorach SmartTV. Te funkcje mogą przyczynić się do znacznej poprawy przyjemności z oglądania przez zapewnienie dopasowanych reakcji w czasie rzeczywistym w zakresie jakości obrazu, wyboru kanałów i nie tylko na podstawie tego kto, co i jak ogląda.

"Już od 20 lat firma MediaTek jest liderem w branży, jeżeli chodzi o tworzenie innowacyjnych chipsetów na potrzeby produktów i usług domowej rozrywki - skomentował Evan Su, dyrektor generalny oddziału wyświetlaczy domowych i niestandardowych rozwiązań IC w firmie MediaTek. - Nasz najnowszy chipset SmartTV wprowadzi najbardziej zaawansowane standardy przesyłania strumieniowego w sieci i najwyższą jakość obrazu do domów na całym świecie" - dodał dyrektor.

Poza treściami w HDR chip MT5598 wyposażony jest w silnik remapowania HDR w zakresie dynamicznym. Oznacza to, że chip zapewnia post-przetwarzanie HDR treści SDR na ekranach z HDR, a także ponowne nasycanie koloru, saturację i dynamiczny zakres jasności, który zazwyczaj tracony jest w treściach SDR. W połączeniu z silnikiem jakości obrazu 13. generacji, system MediaTek Super Resolution System (SRS) wybiórczo ulepsza szczegóły bez artefaktowania, zaostrza krawędzie i zapewnia rozwiązanie MEMC, czyli Motion Estimation and Motion Compensation w jakości 4K.

Więcej informacji na temat chipu MT5598 można znaleźć na stronie https://www.mediatek.com/products/digitalTv/mt5598.

MediaTek Inc.

Firma MediaTek Incorporated (TWSE: 2454) to prężne przedsiębiorstwo półprzewodników, które umożliwia działanie 1,5 miliarda połączonych urządzeń każdego roku. Jesteśmy liderem na rynku w zakresie tworzenia innowacyjnych rozwiązań systems-on-chip (SoC) na urządzenia mobilne, w rozrywce domowej i produktach internetu rzeczy. Nasze oddanie innowacjom przyczyniło się do uzyskania przez nas pozycji wiodącej na rynku w kilku kluczowych obszarach technologicznych, w tym wysoko wydajne technologie mobilne i zaawansowane rozwiązania multimedialne w całym szeregu produktów, od smartfonów i tabletów, przez telewizory cyfrowe, zestawy OTT, urządzenia ubieralne, aż po rozwiązania w motoryzacji. Firma MediaTek daje użytkownikom możliwości i inspiruje do poszerzania horyzontów i osiągania wyznaczonych celów przez rozwiązania smart. To założenie nazywamy ideą geniuszu na co dzień i właśnie ono jest siłą napędową wszystkich naszych działań. Więcej informacji można znaleźć na stronie www.mediatek.com.

Źródło: MediaTek Inc.

KONTAKT: