MEDICALGORITHMICS SA (26/2023) Informacje o korektach w skonsolidowanych danych porównywalnych za rok 2022 Grupy Kapitałowej Medicalgorithmics

26.09.2023, 17:09aktualizacja: 26.09.2023, 17:10

Raport bieżący z plikiem 26/2023

Podstawa prawna: Art. 17 ust. 1 MAR - informacje poufne.

Zarząd Medicalgorithmics S.A. ("Spółka" lub "Emitent") informuje o przedmiocie i charakterze korekt w skonsolidowanych danych porównywalnych za rok 2022 które Spółka dokonała w ramach prac nad śródrocznym skonsolidowanym sprawozdaniem finansowym Grupy Medicalgorithmics S.A. (Grupa) za I półrocze 2023 r.

Korekty te mają charakter niegotówkowy, dotyczą zapisów księgowych i kalkulacji niegotówkowego wyniku księgowego dotyczących zbycia i dekonsolidacji Medi-Lynx Cardiac Monitoring, LLC ("Medi-Lynx") oraz transakcji i korekt związanych z tą transakcją. Korekty te nie wpływają na przepływy gotówkowe Grupy, ani w bieżącym okresie ani w przyszłości. W szczególności w ramach korekt zwiększył się bilans otwarcia (BO) skonsolidowanych kapitałów własnych na 1 stycznia 2023 r. o 14,6 mln PLN, na co składa się zmniejszenie straty netto za 2022 r. z minus 30,4 do minus 11,9 mln PLN (o 18,5 mln PLN). Pełny wpływ korekt prezentowany jest w załączonych sprawozdaniach z całkowitych dochodów oraz z sytuacji finansowej na dzień i za 12 miesięcy zakończone 31 grudnia 2022 r. w ujęciu jak opublikowano, z wyszczególnieniem sumarycznych korekt oraz po korektach.

Dane sprawozdania jednostkowego za rok 2022 nie wymagają żadnych korekt, w tym w zakresie dot. zbycia Medi-Lynx.

Zgodnie z MSR 8 par. 41 efekty tych korekt zostały ujęte w danych porównywalnych oraz w bilansach otwarcia na 1 stycznia 2023 r., wobec czego Spółka nie koryguje opublikowanego i zatwierdzonego skonsolidowanego sprawozdania finansowego za 2022 r.

Przegląd bilansów otwarcia który doprowadził do zidentyfikowania opisywanych korekt został dokonany w trakcie przygotowywania raportu śródrocznego Grupy a jego wyniki są przedmiotem przeglądu przez nowego audytora spółki firmy UHY ECA Audyt Sp. z o.o. zaangażowanego po wygaśnięciu dwuletniej umowy z Grant Thornton Polska Prosta spółka akcyjna.

Spółka wskazuje, że skonsolidowane śródroczne sprawozdanie finansowe Grupy jest przedmiotem weryfikacji przez niezależnego biegłego rewidenta UHY ECA w ramach procesu przeglądu śródrocznego sprawozdania, w konsekwencji nie można wykluczyć możliwości zmiany wskazanych kwot lub sposobu ich prezentacji. W przypadku istotnych zmian Spółka będzie informowała o tym odrębnymi raportami bieżącymi.

Szczegółowa podstawa prawna: art. 17 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 596/2014 z dnia 16 kwietnia 2014 r. w sprawie nadużyć na rynku (rozporządzenie w sprawie nadużyć na rynku) oraz uchylającego dyrektywę 2003/6/WE Parlamentu Europejskiego i Rady i dyrektywy Komisji 2003/124/WE, 2003/125/WE i 2004/72/WE oraz §15 ust. 5 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 29 marca 2018 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim.

Załączniki do raportu:

1. Przekształcenie danych porównywalnych z sumarycznym wykazem korekt.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz