MENNICA POLSKA SA (32/2018) Złożenie przez spółkę zależną Emitenta wniosku o umorzenie postępowania sanacyjnego oraz uproszczonego wniosku o ogłoszenie upadłości

04.07.2018, 18:45aktualizacja: 04.07.2018, 18:45

Raport bieżący 32/2018

Zarząd Spółki Mennica Polska S.A. z siedzibą w Warszawie (dalej: "Emitent"), w nawiązaniu do raportów bieżących o numerach:

- 83/2016 z dnia 2 grudnia 2016 roku w sprawie złożenia wniosku o otwarcie postępowania sanacyjnego jednostki zależnej Emitenta - Mennica Metale Szlachetne S.A. w restrukturyzacji (dalej: "MMSZ"),

- 3/2017 z dnia 10 stycznia 2017 roku w sprawie postanowienia o otwarciu postępowania sanacyjnego MMSZ,

- 15/2017 z dnia 20 marca 2017 roku w sprawie ustanowienia Rady Wierzycieli w postępowaniu sanacyjnym MMSZ,

- 30/2017 z dnia 26 kwietnia 2017 roku w sprawie złożenia planu restrukturyzacyjnego w postępowaniu sanacyjnym jednostki zależnej Emitenta,

przekazuje do publicznej informacji, że w dniu 4 lipca 2018 roku powziął informację o złożeniu przez Zarząd spółki MMSZ do Sądu Rejonowego dla m.st. Warszawy w Warszawie, X Wydział Gospodarczy dla spraw upadłościowych i restrukturyzacyjnych, w sprawie o sygn. akt. X GRs 1/17, wniosku o umorzenie postępowania sanacyjnego.

Założenia planu restrukturyzacyjnego przewidywały w szczególności pozyskanie inwestora oraz zaspokojenie wierzycieli ze środków uzyskanych ze sprzedaży majątku MMSZ. Jednocześnie plan restrukturyzacyjny zakładał uzyskanie korzystnych orzeczeń Naczelnego Sądu Administracyjnego dotyczących zwrotu podatku VAT w kwocie 165.146.000 zł. Kwota ewentualnego zwrotu podatku VAT byłaby w pełni wystarczająca do uregulowania wszystkich zobowiązań objętych propozycjami układowymi.

Mając na względzie oddalenie przez Naczelny Sąd Administracyjny skarg złożonych przez MMSZ (raport bieżący Emitenta z dnia 21 czerwca 2018 roku o numerze 30/2018), stan zadłużenia masy sanacyjnej, relatywnie wysokie koszty utrzymania masy sanacyjnej, a w konsekwencji brak możliwości zaspokojenia wierzycieli objętych układem, Zarząd MMSZ podjął decyzję o złożeniu wniosku o umorzenie postępowania sanacyjnego.

Jednocześnie Emitent przekazuje do publicznej informacji, że w dniu 4 lipca 2018 roku powziął informację o złożeniu przez Zarząd MMSZ do Sądu Rejonowego dla m.st. Warszawy w Warszawie, X Wydział Gospodarczy dla spraw upadłościowych i restrukturyzacyjnych, uproszczonego wniosku o ogłoszenie upadłości spółki.

Wskazana powyżej sytuacja MMSZ nie ma wpływu na sprawozdanie finansowe Emitenta.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz